Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 45 (2014) САЩ И КНР – МЕЖДУ „Г-2“ И „ОБЛАЧНАТА ВОЙНА“

САЩ И КНР – МЕЖДУ „Г-2“ И „ОБЛАЧНАТА ВОЙНА“

Е-поща Печат PDF

Продължение от бр .44

Си Цзинпин и Барак Обама в Белия дом по време на посещението на китайския лидер на САЩ през февруари 2012 г. (8)

Така или иначе „Връщането в Азия“ от самите САЩ се разглежда като препотвърждаване на своето лидерство в Азия в условията на настъпващия „Век на Азия“. (9) На фона на възвишаването на КНР като мощна геоикономическа и геополитическа сила такава стратегия неминуемо предизвиква „търкания“, тъй като това препотвърждаване на лидерство е свързано с необходимостта от „сдържане на Китай“.

Дали „организационно-психологическите сражения“ са ключов компонент на „Облачната война“?

Тук следва да се припомнят някои моменти от „студената война“ между “Pax Americana” и “Pax Sovietica”. Поради невъзможността да се победи противника в една гореща война, САЩ прибегнаха към оръжието на специфичната “организационно-психологическа война”.

В определен смисъл днешният „Облачен сблъсък“ на САЩ с Китай прилича на този със СССР. „Горещият вариант“ е неприемлив, но нещата могат да бъдат „апробирани“ с доказалата ефективността си в случая със Съветския съюз стратегия на „организационно-психологическата война“.

В КНР обаче, имат разбиране по този въпрос. Така например в статия в английското издание на „Жънмин жибао“ (People’s Daily Overseas Edition) се подчертава следното: „Въпреки че “студената войнаприключи с разпадането на Съветския съюз, възходът и успехът на Китай, в резултат на социализма, насърчава китайските хора да се обединят в своите действия... Само социализмът може да спаси и да развие Китай. След повече от 30 години на реформи и отваряне, както и на устойчиво развитие, икономически Китай се нарежда на второ място в света, а социализмът с китайски характеристики е пълен с жизненост. Но тихо се разпространяват заявленията за “китайската заплаха“ и слухът за „новото издание на “студената война“. Навремето Маргарет Тачър каза: Студената война свърши ... но комунизмът още не е, той е в Китай”...

Придържайки се към социализма, Китай не е абсолютен противник на Западния свят, каквато бе ситуацията по време на “студената война”. Той следва тенденциите на икономическото развитие и се интегрира в системата на световното пазарно стопанство. Китай също така се ангажира да разшири конвергенцията на различни интереси на разни нива, на изграждане на общност на интересите в процеса на глобализация. По този начин той се бори за външна среда на мирно развитие за себе си и за насърчаване на световния мир наред с развитието. Това не е социализъм, който е готов да започне “студена война с някого“. (10)

Колаж „Символичният сблъсък между дракона Китай и орелът САЩ“ (11)

В тази връзка трябва да кажем, че Китай ясно заявява, че „САЩ няма нужда да се страхуват от Китай. БВП не е единственият фактор за измерване на цялостната ситуация относно дадена страна. В сравнение със САЩ Китай все още е на по-ниско ниво във военната област и технологиите“. (12)

Оттук и позицията, която се заема от КНР, а именно, че „Китай и САЩ трябва да продължат усилията си за изграждане на нови отношения, базирани на рационална и интелигентна политика. А новите отношения между Китай и САЩ са много необходими в света на 21 век.“ (13)

Зад дипломатическата фразеология

От друга страна извън дипломатическата фразеология трябва да се каже, че Китай явно започва да се чувствува обект на организационно-психологическа и информационна война. Такава, каквато навремето бе водена срещу СССР и социалистическите страни от Източна Европа. В тази връзка съвсем не са случайни изказванията на новия Генерален секретар на ККП Си Цзинпин, че той в никакъв случай и никога няма да стане „втори Михаил Горбачов“.

В потвърждение на казаното по-горе е информацията в международната преса,  че по цял Китай се провеждат събрания на Китайската комунистическа партия, на които партийните членове се запознават с Документ №9, намиращ се под грифа „За служебно ползване“. В този документ се описват 7-те злини, т.е. седемте идеологически комплекса, чрез които се води атаката в рамките на организационно-психологическата и информационната война срещу КНР. Сред тези „Седем злини“ се изброяват следните:

• Западният тип конституционна демокрация;

• „Универсалните ценности на човешките права“;

• Инспирираните от Запада идеи за независимостта на медиите;

• Също така идващата от Запада идея за „гражданско участие“ и т.нар. „гражданско общество;

• Ултрапазарните идеи на неолиберализма;

• Националният нихилизъм;

• Критиката на травматичното минало на ККП. (14)

Западни сили, враждебни на Китай и дисиденти в страната продължават постоянно да проникват в идеологическата сфера“ – предупреждава Документ №9.

Сложната многоходова „игра“ между САЩ и Китай (15)

Отговорът на КНР на „хода“ на САЩ с организационно-психологическата война може да се види в новата политика, демонстрирана от Генералния секретар на ЦК на ККП и Председател на КНР Си Цзинпин. Своето управление той започва с призив за борба с корупцията, за открито (прозрачно) управление, за скромност в бита и живота на управляващите, за продължаване на пазарните реформи.

Най-важното обаче е издигането на една нова идея, концептуализирана под наименованието „Китайската мечта“, разбирана като постигане на устойчиво развитие на КНР в перспективата на близките десетилетия. „Осъществяването на “Китайската мечта” е свързано със задълбочаване на реформата, подобряване и развитие на социализма с китайски характеристики, насърчаване на модернизацията на системата на държавната администрация при решаваща роля на пазара при разпределението на ресурсите“. (16)

 

Текстът е част от монографията „Социално-икономическо развитие на Китай“, изд. „Изток-Запад“, която предстои да излезе скоро

Бележки

8. Вж. http://asiasociety.org/new-york/events/us-china-economic-relations-next-decade
9. Kenneth Lieberthal. The American Pivot to Asia.Why President Obama’s turn to the East is eas ier said than done в http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/12/21/ the_american_pivot_to_asia.
10. Ye Xaiowen. Why does not China participate into Cold War? в http://english.peopledaily.com.cn/90780/7745352.html от 2.03.2012 г.)
11. www.allvoices.com
12. A new relationship between China and US is required. People’s Daily Online, August 13, 2014, в http://english.peopledaily.com.cn/n/2014/0813/c98649-8768858.html.
13. Пак там.
14. New York Times, August 19, 2013, в http://www.nytimes.com/2013/08/20/world/asia/chinas-new-leadership-takes-hard-line-in-secret-memo.html?pagewanted=all&_r=0.
15. wallstreetcn.com
16. Цит. по http://www.zavtra.ru/content/view/pekinskaya-opera-i-kitajskij-zvezdolyot/