Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АЗ ПИТАМ

Е-поща Печат PDF

ОТКРИТО ПИСМО

До

Г-н Радослав Янкулов

Генерален директор

на Българско национално радио

 

Уважаеми г-н Генерален директор,

Допускам, че не е без Вашето одобрение текста на онази реклама, която обявява БНР за „Властелин на ефира“. В този смисъл искам от името на стотици възмутени граждани и като главен редактор на патриотичен вестник, и председател на патриотична партия да Ви запитам:

Първо: защо в София, пък и в цяла България, чак до Силистра, пък и до Тулча, радиото на Р Македония се чува по-мощно от нашия „Хоризонт“? Радио Скопие, доколкото ми е известно, има монтирана мощност на предавателя 1500 квт! Нима е вярно, че вторият наш предавател има мощност само 1 (един) киловат?! Питаме, защото Радио Скопие има 3 (три) исторически рубрики: „Деновиве пред години“; „Историски фокус“; „Из нашиот незаборав“. Това не е маловажно, защото става дума за антибългарска интерпретация на исторически и научно установени факти, които грубо се изопачават от пропагандата на Република Македония. А ние мълчим. По българското национално радио, а и по другите радиа, с изключение на Радио Фокус, исторически рубрики няма. По трите рубрики на Радио Скопие вървят долнопробни лъжи и инсинуации и никой от наша страна не им отговоря. В ръководството на БНР не осъзнавате ли зейналите празноти в програмната схема? Ние нямаме ли национални интереси и отношение към истината? Поне да не бяхте закривали „България - дела и документи“! Кой закри тази полезна рубрика? Вашите предшественици или СЕМ, на „човеко со папийонката“, както му казват по Радио Скопие.

Второ: в предаванията за народна музика звучат предимно майсторски изпълнения на гайди, гъдулки, цафари, тамбури и пр. Това е добре, но защо отсъстват изпълнения на духовата музика, която звучи в цяла Северна България, особено в най-бедната й част - в Дикоилиева Северозападна България?

Лично аз, само допреди няколко месеца, бях народен представител в този край и мога да свидетелствам колко болезнено отеква в душите на хората, живеещи там, пренебрежението към тази специфична изява на народния талант. Мога да свидетелствам и за друго, което не допускам, че не Ви е известно.

В Северозападна, пък и в цяла Северна България, се чуват по-добре и радио Букурещ, и радио Крайова, Тимишоара, и Белград, и радио Виена. Във Видин върви шегата, че Северна България, особено Северозападна България, слуша само музика на 800 килохерца, а Югозападна България - на 810 килохерца. Сигурно се досещате, че това са честотите на Радио Виена и на Радио Скопие. Не се съмнявам, че разбирате за какво иде реч.

Трето: Северозападна и Югозападна България са крайгранични зони и там проявления извън формално добросъседските има в излишък. Там ехото на битката за умовете и душите на хората не затихва. Скопските пропагандатори твърдят, че с такава мощност от 1500 киловата водят „курс по македонски език“ за македонците в Пиринска и Егейска Македония. Но на това какво противопоставяме ние? Изобщо предмет на размисъл ли са пораженията върху българското самосъзнание, оказвани от отсъствието на охранители на българщината, каквито биха били историческите рубрики в програмата на БНР, обявено за „Властелинът на ефира“?

Прочее, г-н Генерален директор, надяваме се неслучайните според нас пропуски в програмната политика на Българското национално радио да бъдат поправени, иначе не само СЕМ, но и ръководителите на БНР, на програма „Хоризонт“ и програма „Христо Ботев“ незаслужено биха получавали заплати, докато в същото време истината за България и нейното историческо наследство продължи да бъде затрупвана с тинята на наглите лъжи и неправди.

 

С уважение, Минчо МИНЧЕВ

главен редактор на в. „Нова Зора“

председател на ПП „Нова Зора“

София, 4 ноември 2014 г.