Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 45 (2014) ЖИВОПИСНА ЕКСПОЗИЦИЯ НА ХРИСТО ТАНЕВ

ЖИВОПИСНА ЕКСПОЗИЦИЯ НА ХРИСТО ТАНЕВ

Е-поща Печат PDF

„Мъдрост, символи и светлина от древността“ – под това тематично мото своя експозиция от живописни платна откри на 6 ноември в София старозагорският художник Христо Танев, основател и председател на сдружението „Приятели на Русия и православния свят“. Любезен домакин и организатор на събитието е РКИЦ-София, на ул. „Шипка“ 34.

Няколко десетки интелектуалци, бизнесмени, политици, колеги-художници уважиха с присъствието си поредната самостоятелна изложба на познатия отдавна от Байкал до Брюксел изявен български живописец и хералдик.

Експозицията бе открита с раннохристиянски ритуал на посвещението - чрез освещаване на хляб, вода и вино, преоткрита духовна практика, с чиято помощ нашите предци са получавали съзидателно боговдъхновение, любов и мъдрост.

За пръв път пред широка публика бе демонстриран и българския „Боярски шах“, със 72 черно-бели полета и 36 фигури.

Най-характерен белег в картините на Христо Танев остава стремежът му да пресъздаде в нова светлина значими образци от уникалното наследство на родилата се по нашите земи следпотопна първокултура. Заслужава внимание и твърдението му, че “Пространството е в нас и ние сме в него! То нас лекува, а ние чрез него виждаме отразен Първотвореца в себе си!“. В този смисъл може да възприемем творбите на Христо Танев като метод за медиативно-образна терапия. Тя няма как да бъде нагласена по някакви авангардни моди, лишени от онаследен и придобит жизнен опит и познания за света.

За творческите търсения и открития на старозагорския художник слово произнесе проф. Иван Гонгалов, бивш председател на Съюза на българските художници.