Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 47 (2014) УЖАСНИЯТ НОВ СВЯТ...

УЖАСНИЯТ НОВ СВЯТ...

Е-поща Печат PDF

Чели ли сте романа на Хъксли “Прекрасният нов свят”?! Не? Нима? Е, тогава за какво да говорим... Ако го бяхте чели, не някога, а сега, най-много вчера, щяхте да знаете, че и той, също като своя интелектуален събрат Оруел, пише неща, които се сбъдват като пророчество след едни нищо и никакви петдесет-шейсет години. И то буквално.

Странно е защо тъкмо талантливите британски писатели като Оруел и Хъксли, като Дефо и Жул Верн притежават изключителната дарба на пророчици и душеведци, които никой не слуша когато трябва, но за които всеки си спомня, когато му дойде времето.

Е, времето дойде. Предлаганият текст на Ростислав Ишченко, президент на Центъра за системен анализ в Москва, прилича на антиутопия, т.е. на част от роман, но всъщност е откровен дълбочинен анализ на ситуацията около и във Украйна и нейния отзвук в рамките на Стария континент.

Звучи погромно страховито и всички ние се надяваме, че това все пак няма да се случи.

Ами ако се случи?

 

Ако анализът на Ишченко се окаже безподобно верен и това наистина стане?! Трудни решения очакват не само евросъюзната членка България, но и континента. А за скъпите жертви на безумията, които текат в цял свят от двайсет години - да не говорим. Очевидно е дошло времето народите да помъдреят и да вземат присърце съдбата си. Иначе...

Прозрението за ужасите на възможното историческо и технологично развитие по подобие на Оруеловата “1984” и  “Прекрасният нов свят” на Олдъс Хъксли е стряскащо. А както пише критикът Дейвид Пиърс, такива книги ни показват лъжливите символи на всеки режим, изповядващ всеобщото щастие (което може да се замени и с изпразнената от съдържание дума “демокрация”).

“Може би нашият свят е адът на някоя друга планета” - това е знаковият афоризъм на самия Олдъс Хъксли. На нас ни остава, доколкото имаме сила и потенциал, да се опазим от сатанизма на налагания с кръв нов световен ред - в името на бъдещето. Няма как иначе.

Зора

ПРОЕКТЪТ УКРАЙНА ПРИКЛЮЧИ