Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 47 (2014) СВЕТЛИНА ЗА БЪЛГАРИЯ

СВЕТЛИНА ЗА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

След парламентарните избори на 5 октомври т. г. в България възникна и се развива съвършено нова ситуация, непозната досега и изпълнена с опасни за развитие тенденции. На първо място, никога в т. нар. години на демократично развитие изпълнителната власт в България не е предприемала така нагло и открито мерки за икономическо заробване и оглозгване на държавата ни чрез решения за нови милиардни държавно гарантирани заеми, аргументирани със смехотворни липси на средства в няколко министерства, при наличието на иначе огромен фискален резерв от 8,8 млрд. лв.

И никога досега законодателите от управляващото мнозинство не са предприемали толкова крути начинания, за да бъде заглушаван гласът на истината и правдата за същността на политиката, гарантираща за народа ни единствено ада на робството и вледеняващото дихание на безнадеждността.

Вероломното нападение и срутване на КТБ, поголовната чистка на неправилни държавни чиновници, действените намерения за тотална приватизация, стагнацията в обществото при все по-засилващите се приливни вълни на антикомунизъм и русофобия, правят и все по-видими признаците за подчиняване както на държавните органи, така и на целокупния национален живот, на изисквания и интереси с извъннационално базиране. Става все по-ясно, че по-лошо от първото правителство на ГЕРБ може да бъде само едно второ правителство на ГЕРБ. И неговата дейност напълно демаскира като мракобеси не само гражданите за европейско бъдеще на България, но и т. нар. патриоти, реформатори и прочие алтернативи на разума, които го подкрепят като национално отговорни сили. Това не е правителство на националния интерес, това е правителство и политика, които обричат България, които я лишават от бъдеще.

На фона и под тътена на все по-тревожния геополитически сблъсък вече се проявяват и задвижващите идеи и механизми на провежданата политика: зад антикомунизма прозират идеите на макартизма; зад русофобията - озъбената паст на наднационалния капитал; зад евроатлантизма - крепостните окови на България в антируския, антиславянски и антиправославен клуб на марионетни държави от новия колониален ред.

Срещу цялата тази политика на “нови демократични начинания”, носещи реална опасност за всички български граждани и определящи живота им за години напред, наред с “Нова Зора” днес издигат глас още две ярки трибуни на непримиримостта - телевизия “Алфа” и седмичникът “Атака”.

Преди четвърт век, от всички български думи, изразяващи вечното противостоене на светлината и мрака, на доброто и злото, ние избрахме словото зора. И поехме пряко мастиления мрак, който ставаше все по-непрогледен, по пътя на истината и правдата. Те, редом с нас, влачеха изтерзаните си нозе към разсъмването, което им бяхме обещали, към зората, която като дълга рана лежеше и лежи над хоризонта на времето.

По този път познахме и вълчите ями, и безкръвните гилотини на тоталната инквизиция на духа, и кръстните мъки на самотността, и пещерния хлад на мъртвото време на България. България на обезлюдените села, на все по-безхлебните градове, на порутените и погромени заводи, на все по-безлесните планини, на смъртно ранените убежища на българската душевност. България на жестоките пробойни в народната свяст; на размитите граници между доброто и злото; на раненото мироздание, на извечните български добродетели, на историческото безпаметство, на майкоотрицателството и братоотричането.

Изреждам всичко това, защото над тази мастилена тъмнина, като светулка в мрака над света, все още пламти неугасено съзвездието на истината. И в него все по-ярко и все по-мощно светят телевизия “Алфа” и седмичникът “Атака”. Все по-гръмовен става техният глас срещу солдафонщината, срещу мрака на новото средновековие, срещу заревото и аутодафетата на новия технотронен фашизъм, представящ се за демокрация. Подкрепяме ги твърдо и непоколебимо. Благославяме ги и искаме да ги уверим, че в битката за правдата, свободата и истината, два пътя няма, че това е пътят, който трябва да следват. Правдата е с този, който носи мъжко сърце; свободата е на върха на копието, а истината, подобно на светлината, винаги идва от изток.

И един апостроф.

Уважаеми колеги от телевизия “Алфа”,

драги приятели,

моето уточнение към вашето писмо на тревогата от надигащата се тирания не се отнася нито към алинеите на конституцията, нито към параграфите на закона, на които се осланяте. Искам да ви подсетя, че вие служите на правдата, свободата и истината и това са божествените основания за вашето дело.

Някога великият Крилов написа баснята за Светулката и Бухала. Какво ти преча, питаше Светулката. Светиш - бе отговорът на Бухала. Светиш!” е отговорът на всички бухали в сумрака, полегнал над Отечеството ни. В него за съжаление бухалите живеят на ята, а светулките стават все по-малко и по-малко.

Всъщност, искам да добавя и най-главното: от името на своите приятели, от името на читателите на “Нова Зора”, и всички честни български патриоти аз ви предричам правото на светлина. Бог вижда, а той е пътят, истината и животът. Той събира и той разделя. И няма победа без крепката му десница и благодатен промисъл. Пусть расточатся врази его!

Светете!

Зората лежи като рана на хоризонта.

Носете светлина, повече светлина за България.

Бог с нами.

 

Минчо МИНЧЕВ

главен редактор на в. “Нова Зора” и председател на ПП “Нова Зора”