Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 48 (2014) БЕЗХАБЕРИЕТО – ВЕЧНАТА БЪЛГАРСКА ЕБОЛА!

БЕЗХАБЕРИЕТО – ВЕЧНАТА БЪЛГАРСКА ЕБОЛА!

Е-поща Печат PDF

„По-страшно от еболата е, че шеф на здравеопазването е Петър Москов”

(Явор Дачков в предаването Дикоff по „Нова телевизия”, 23.11.2014)

Една, за щастие оказала се фалшива тревога, предизвикана от български гражданин, наскоро завърнал се от Либерия, показа цялата несъстоятелност на уверенията, тиражирани от „проевропейското” и „реформаторско” правителство - че страната ни е готова да посрещне предизвикателствата на смъртоносния африкански грип. Ами ако заразеният с малария, а не с ебола, пътник не беше потърсил сам медицинска помощ, разтревожен от високата си температура, никой нямаше да знае, че се е завърнал от район, в който започна епидемията с ебола. Ако наистина беше заразен с опасния вирус, кой знае колко още хора щяха да се заразят при контактите си с него, извън седмината, които бяха издирвани с полиция, за да бъдат изолирани.

А все пак в случая не става въпрос за някакви нелегални имигранти или бежанци, преминали границата на България по кози пътеки и водени от турски и български каналджии... След като никакви термокамери на летище София не са регистрирали нищо подозрително, какво да кажем за контрола на влизащите у нас през черноморските пристанища или по суша с автомобилния и железопътния транспорт?

Оказа се, че в България безпрепятствено може да се внесат както опасни болести по животните (шап, син език, птичи и свински грип), но и смъртоносни за хората зарази като ебола. И то носени от самия шеф на някоя терористична организация като „Ислямска държава” (ИД).

Въпреки нощното бдение на министрите на здравеопазването и вътрешните работи вечерта, когато се обработваше пробата от заразения софиянец, не можем да не се запитаме кога щеше да се установи, че единствената засега изолационна носилка не е пригодена за качване в съществуващите у нас линейки? С какво щяха да бъдат транспортирани до ВМА евентуални други заразени, влезли у нас да речем през Дунав мост? Ако това е готовност за борба с ебола, по-добре да се отправяме всички към Терминал 1 на летище София...

Въпреки че сме външна граница на ЕС, от Брюксел получаваме само упреци за нехуманно третиране на кучетата и нелегалните имигранти, плюс заплахи, че ще ни отделят от Румъния по въпроса за присъединяването ни към Шенген. Дори най-плахите опити да пресечем нелегалното проникване на европейска територия срещат отпор, вместо одобрение и подкрепа. В това число и от българските „независими” медии. Когато група германски любители на „безграничието” се запътиха с автобуси към стария кльон по южната ни граница и се опитаха да го нарежат, никой освен полицията не посмя да ги озапти. Те се преместиха и към българско-гръцката граница, но не влязоха да разрушат загражденията по гръцко-турската граница... Вероятно, защото гърците щяха моментално да ги окошарят.

Да сте чули българското МВнР да протестира пред германското или поне пред посланика на Германия в София? Няма и да чуете!

Когато Борисов приема безропотно нарежданията на шефа на ЕНП Жозеф Дол да не се коалира с националистите, понеже не отговаряли на „европейските ценности”, а патриотите преглъщат обидата и подкрепят като патерица кабинета на ГЕРБ, РБ и АБВ, защо пък някой да не разруши и скромната 30-километрова ограда от бодлива тел?!

Правителството има други приоритети, най-важните сред които са кадруването в министерствата, държавните агенции и комисии; „спасяването” на милионите на богатите вложители в КТБ; „размразяването” на спрените европейски пари по различни програми; запазването на парламентарното подкрепящо мнозинство и особено замитането на доказателствата за злоупотреба с власт, документирани в тефтерчетата на Филип Златанов.

Реформите в здравеопазването, правосъдието, образованието и други ще останат за по-добри времена. И без това докладът на ЕК за липсата на напредък в правосъдието у нас вече е написан и няма да бъде променен.

На всичко отгоре и министрите, които Борисов изпрати в Брюксел да молят за спрените пари, се върнаха като пребити кучета. Пари нема, действайте!

Значи, няма да се строят магистрали, да се режат лентички. А що се отнася до здравеопазването, д-р Москов обещава електронна здравна карта, но след две години. Дотогава този кабинет може и да е вече забравен.

По-страшно от еболата е това, че шеф на здравеопазването е Петър Москов” - каза бившият седесар и костовист Явор Дачков. А по повод намека на Делян Пеевски за „блесналите очи” на д-р Москов, отбеляза, че е чувал да се говори, че новият здравен министър употребява кока. Ако слуховете са верни, за първи път в цялата история на Следосвобожденска България ще имаме министър на здравеопазването... наркоман. Ето човека, който ще ни излекува окончателно от илюзиите, че управляващите ги е еня за народното здраве!

Каква здравна реформа, какви пет лева? Да не би вицепремиерът г-жа Бъчварова да е имала предвид точно д-р Москов, когато заяви, че понякога, при определени условия министрите експерти дори са вредни? От  тази гледна точка май е добре, че министър на отбраната стана земеделец. Само че и той, след като „сам си избра” за заместник министър Орхан Исмаилов, бивш храненик на ДПС, преминал сега на разположение на НП „Свобода и достойнство”, начело с Касим Дал и Корман Исмаилов, буквално взриви коалиционната калимера с ПФ.

Патриотите, който гласуваха за кабинета на Бойко Борисов, без да искат министерски постове в него, се надяваха, че същото благоразумие ще проявят и от партията на Корман Исмаилов, но бяха изиграни. Сега и да плашат с оттегляне на подкрепата си, трябва да чакат някой друг да внесе вот на недоверие, за да се опитат да свалят вероломните си съдружници от власт. Докато това стане, лицето Орхан Исмаилов ще уведомява Турция за военните тайни на България, както вероятно е правел като дългогодишен член на Комисията по разкриване на досиетата на бившата Държавна сигурност. Иначе фактът, че отбранителната ни способност е под равнището на разрешената от Ньойския мирен договор (27.11.1919 г.), отдавна не е тайна. Доказват го и ежегодните Гергьовски паради, на които над дефилиращите пехотинци и джипове летят три вертолета. Ако, разбира се, не е облачно и не вали...

При въпиющата „безвредност” на военния министър Ненчев, Орхан Исмаилов направо ще се чувства като едноокия цар в царството на слепите. Въпреки настояването на ПФ за оттеглянето на Исмаилов от поста, Бойко Борисов едва ли ще наруши предизборното си обещание да назначи „минимум 10 мюсюлмани” за заместник-министри. Най-много да го премести на друга, също толкова отговорна длъжност.

На практика, във всяко едно от министерствата към този кабинет „орел, рак и щука” ще има по една „ебола”, която разпилява всички ресурси: финансови, материални, човешки, времеви и т.н.

В Министерството на икономиката такъв вирус е Божидар Лукарски, в Министерството на енергетиката е Теменужка Петкова, в Министерството на здравеопазването е Петър Москов, в Министерството на правосъдието е Христо Иванов, а в МВнР – Даниел Митов. Премиер пожарникар и охранител; вицепремиери – с тоталитарен и номенклатурен произход; министри „не-експерти” или служители на чужди държави; заместник-министри – политически протежета на няколко партии.

Кое освен келепира може да накара тази пасмина да работи и за държавата, освен за себе си и своите чужди господари? Вероятно затова бившият министър на отбраната Ангел Найденов съжалява, че БСП не се е коалирала с ГЕРБ. Ами парите не миришат!

Независимите” медии, които иначе са петимни за клюки, не виждат нищо неморално във факта, че трима от четирите вицепремиери на Борисов (изключението е Томислав Дончев) произлизат от видни комунистически фамилии (толкова ненавиждани от десните и у нас, понеже това е бонтонът, не за друго), докато президентът Росен Плевнелиев, син на секретар на ОК на БКП и самият той бивш щатен секретар на ДКМС, обявява Тодор Живков за лъжец и го сравнява с... Хитлер. В опиянението си нашият високопоставен палячо стигна до там да си „спомни” как е носел антикомунистически лозунги на несъстоял се митинг на 10 ноември 1989 г. Медиите се посмяха за сметка на държавния глава и скоро се съсредоточиха върху далеч по-благодатната тема за тефтерчетата на Филип Златанов. Последното им откритие бе, че инициалите ДП били преправени на 10. Ами ако е обратното? Защо трябва някой да превръща число в инициали, когато името Д. Пеевски е изписано без съкращения в същото тефтерче? Там са и имената на Росен Плевнелиев и Томислав Дончев, с които от „Протестна мрежа” не се занимават. Не забелязват и че цифрата 10, преправена уж на ДП, е изписана редом с ИФ. Сиреч, ДП и ИФ е трябвало да се питат за нещо, нещо да се съгласува и с двамата. Например кой трябва да бъде ударен. Но тогава излиза, че ДП изобщо не е бил никакъв противник, нито жертва на видните гербери, а техен съучастник в злоупотребите с власт. Тоест, осигурявал им е медиен комфорт и още нещо. Какво?

За да не бъде даден отговор на този неудобен въпрос, беше инсценирано „открадването” на тефтерчетата на Филип Златанов от колата на вещото лице Стефан Бенчев. Кой знае защо последният изобщо не изглежда разтревожен от изчезването на най-важната улика по делото срещу Филип Златанов за покриване на сигнал за конфликт на интереси, засягащ президента Плевнелиев.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров сподели, че Филип Златанов е бил готов да говори за нарежданията, които е получавал от властващите гербери, ако му бъде осигурена условна присъда. Сега той може да бъде накаран да пропее за инициалите в тефтерите само ако присъдата му бъде чувствително утежнена. Дотогава ЦЦ и ББ ще твърдят, че не се разпознават в инициалите, разчитайки на вкараните от тях “вируси” в прокуратурата, следствието и съда. Със или без реформа „ала Христо Иванов”, независимостта на българската Темида ще продължи да бъде условна. И да служи за измъкване от правосъдието на хора, които в Русия наричат „воры в законе”.