Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 48 (2014) ДАЛИ ВОЙНАТА ЧУКА НА ВРАТАТА НИ?

ДАЛИ ВОЙНАТА ЧУКА НА ВРАТАТА НИ?

Е-поща Печат PDF

На петъчния парламентарен контрол премиерът Б. Борисов отново “влезе в новините”, като заяви, че “няма военни бази на САЩ на българска територия”. Това бе мъдрият му отговор по повод оповестената инициатива на партия “Атака” да започне подписка за прекратяването на благозвучно и политкоректно наричаното у нас “Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ”.

Според Волен Сидеров обаче, а и не само според него, обикновените хора в България знаят тези формирования на САЩ у нас като военни бази. Затова той поиска от премиера да потърси широка дискусия по въпроса и да се съобрази с мнението на преобладаващата част на българското общество, което е против използването на български военни бази от САЩ на наша територия.

И отново любомъдрие осени този изстрадал човек, нашия днешен премиер, който миролюбиво обясни, че надали има някой, “сигурно са единици”, тези, които биха желали военни действия от територията на България към която и да е друга страна...

Както се казва, нека да си сверим часовника. Защото колкото и любомъдро да говори, “положението нарасна” не само по света, но и у нас. Така че ако не искаме да се повтори инцидентът отпреди две години с туристите от Израел, или някакъв друг вариант, нека отсега помислим какъв би бил отговорът ни в една бъдеща променена до неузнаваемост ситуация.

Разбира се, най-лесно е да се прочетат отново класиците и специално за случая с тегавата международна ситуация - разказа на Елин Пелин (колкото и да е забранен автор днес) за умник Гюро и умници юнаци. Знаем, че те отлетяха в пропастта, а пък си мислеха щастливо, че ще се гушнат в бяла къделя...

И все пак, колкото и да не е приятно, премиерът Борисов трябваше да уточни от кумова срама, че “ако на 12 юни 2016 г. споразумението за сътрудничество със САЩ не се прекрати, то продължава да действа”. Подписано е през 2006 г., и има срок на действие 10 години.

Тук веднага се сещаме да попитаме какво стана с обещаваната манна небесна за районите, където са установени тези “съоръжения” („По силата на това споразумение на територията на България се използват съвместно от въоръжените сили на България и САЩ следните съоръжения, собственост на българската държава: учебен полигон в Ново село, складови съоръжения в Айтос, военно-въздушна база в Граф Игнатиево и военно-въздушна база в Безмер” - по думите на Бойко Борисов).

Безработните тогава рипнаха до небето, че не само ще научат американски английски, но и ще се захлебят, но както се казва, знаем какво става със сметките без кръчмар. Нито безработицата намаля, нито хлябът се яви. Само дето белите български негри перат зелени US чорапи и тишъртки, мечтаят си за светлото бъдеще и току-виж пред очите им тяхната мома се взела с някой представител на земния рай, разположен отвъд океана... Да, това са само мечти. Действителността е друга и по сведения на очевидци, тези “съоръжения” са тера инкогнита в милата ни родна земя, никой не знае какво става зад оградите, а и смее ли да наднича?!..

Премиерът обясни, че ако има воля за прекратяване на действието, писмено предизвестие от една от страните следва да бъде изпратено не по-късно от 12 юни 2015 г. E, ние сме възхитени... И ако си представим как този нашенски рай ще приключи, направо да му се доплаче на човек.

“Като правителство сме за мирно решаване на всички проблеми по света, камо ли на 400-500 км от нас. България за жалост преди 15 г. имаше конфликт в Косово на едната граница, сега има конфликт в Украйна, на другата граница. Който и икономист да питате, ще каже, че това е една от причините да сме една от най-бедните държави”. Кратко и ясно.

Плюс едно важно обещание - страната ни следи тези процеси и “сме твърдо настроени да отстояваме позициите си да не се водят военни действия”.

Смело и отговорно намерение. На думи. На дело - ще видим в обозримото бъдеще. Дотогава дано сме загърбили и бедността, и кризата, и банковите кризи, и всички подли уйдурми, дето ни ги подлагат едни лоши хора като динени кори.

И изобщо какво ни интересува, че главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа обявил, американската армия обмисля да разположи около 150 танка и бронирана техника в страни членки на НАТО, сред които и България. Обаче какво отговори смелият ни вожд Борисов - България няма да воюва с никой. Впрочем - вицеадмирал Румен Николов, заявил за БГНЕС, че ако от американска страна поискат да разположат на наша територия танкове и други бронирани превозни средства, на този етап отговорът ни е “не”. След изявлението на Николов от МО заявили, че е цитиран неправилно... Хайде, де.

Поляците пишат, че САЩ “ще паркират” танковете си на руската граница, а в София може би вече пишат заповедта за преждевременното пенсиониране на един вицеадмирал. Язък, изгоря човекът.