Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 49 (2014) ХЕЙ, НАРОД ПОРОБЕН!

ХЕЙ, НАРОД ПОРОБЕН!

Е-поща Печат PDF

Достигна ни лоша новина. Намиращият се на посещение в Турция президент Путин е заявил готовността на Русия да прекрати съвместния проект „Южен поток”. Новината е повече от лоша. Тя означава, че на десетки хиляди безработни българи ще бъде отнета възможността да работят за себе си и за родината. Ще вземат залъка от устата на хиляди гладни гърла.

Престъплението е очевидно. Търсят някакви 40-50 милиона, за да ги подхвърлят на хората от социалното дъно, а подритват ония 400 милиона лева, които всяка година бихме получавали само от транзитните такси. Всички изгоди, които „Южен поток” предложи на България, минават към Турция. Към Турция преминава и правото да определя условията, при които транзитираният през нейна територия руски газ ще бъде продаван на други държави, включително и на България.

Вместо България, Турция се превръща в енергиен център на Балканите. Какво е това, ако не чиста проба национално предателство!?

Ползата от „Южен поток” е несъмнена. В този смисъл са и изявленията дори на бившия министър Делян Добрев... Ползи ще има не само след като бъде построен газопроводът “Южен поток”, но и по време на самото строителство. Този проект най-вероятно ще надхвърли три милиарда евро и в него ще бъдат включени български фирми - подизпълнители, български работници, впоследствие ще се плащат и данъци по проекта.

Но най-важното от енергийна гледна точка е това, че диверсифицираме трасетата. И газът, за да стигне до България, няма да преминава през няколко други държави, които крият риск да се случи нещо подобно на това, което се случи през 2009 г. с Украйна. Тогава, както знаете, всички ние пострадахме. Но пренебрегнахме собствената си полза, за да удовлетворим чужди интереси.

Като всяка лишена от действителен суверенитет държава, България прави това, което й диктуват отвън.

Проектът „Южен поток” следваше своето нормално развитие, докато не се появиха ония трима американски рейнджъри, преобразили се в американски сенатори, които нагло заявиха на министър-председателя, че Южен поток” трябва да бъде изоставен. За общ срам на всички българи, министър-председателят Орешарски подви опашка и начаса разпореди да спрат всички действия, свързани с реализацията на „Южен поток”

Не искам да скрия дълбокото си разочарование от Орешарски. Изпитвах доверие към този човек, вярвах в неговата лична, политическа и професионална почтеност. Той направи много грешки, които с известни усилия бих могъл да му простя, но за тази грешка (думата грешка в случая е твърде мека) основание за прошка не мога да намеря. И с болка в сърцето си казвам, че тук вместо един Орешарски трябваше да има един Стефан Стамболов, който да прогони с бастуна си тримата отвъдокеански нахалници. Да беше поне един Орбан, за да се разбере, че макар и в Европейския съюз, България запазва все пак своя суверенитет и в крайна сметка ще решава всички въпроси в съответствие със собствените си национални интереси.

Няма да говоря за последващите действия на така нареченото правителство на така наречения проф. Близнашки, които по дефиниция са предатели на националния интерес. Близнашки и неговият „министър” Васил Щонов изпратиха послания до ЕС, че не са заинтересовани от изпълнението на проекта „Южен поток”. Щонов забрани на БЕХ всякакви действия по този проект.

Сега остава само надеждата, че думите на Путин все още не са присъда, а само предупреждение за възможната присъда. Дано да е така! Няма начин Путин да не разбира, че решението не е на българския народ, а на неговите собствени врагове.

Но спасението трябва го търсим преди всичко в самите себе си.

Стани народе! Вдигнете се, братя българи, на граждански бунт. Създавайте из цялата страна комитети, които да защитят с цялата си енергия националните интереси на България и личното достойнство на всеки от нас.

Нека се вдъхновим от думите великия Гьоте: Само онзи заслужава свободата и живота си, който ежедневно се бори за тях!

3 декември 2014 г.