Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 51 (2014) БУРЯ В ОТНОШЕНИЯТА ВИЕНА - БУДАПЕЩА

БУРЯ В ОТНОШЕНИЯТА ВИЕНА - БУДАПЕЩА

Е-поща Печат PDF

Между хусарите с блестяща униформа пред президентския дворец в Будапеща, поздравът на почетния караул и заявленията за приятелство между двете държави, австрийският президент Хайнц Фишер сигурно е получил топъл прием в унгарската столица (по време на официалното посещение на 15 октомври). Въпреки това всички жестове на симпатия и свидетелства на добросъседство между Австрия и Унгария не биха могли да скрият факта, че съществува истински проблем между Виена и Будапеща.  „Тревожа се, защото виждам появата на облаци на хоризонта”, заяви австрийският президент, обикновено много предпазлив в изказванията си. „И големият облак е законът за земеделските земи”.

За Будапеща въпросът видимо не стои толкова застрашително, за което свидетелства поне посланието на австрийския президент: унгарският президент, Янош Адер, всъщност не е чул да се говори за „голям облак”, а само за „малък облак”. Въпреки това за стотици австрийци честно казано небето се променя към буря.

Земята - за унгарците

От 1 май тази година в Унгария се прилага нов закон. Той прекратява със задна дата всички договори, придобити от 1994 г. насам, даващи на ползвателите право на обработване и разпореждане със земеделските земи и дори с обикновени градини. Следствието - около двеста земеделци и много собственици на второ жилище са заплашени от отнемане на собствеността. Всички те обаче са платили за ползване на тези земи за срок от 99 години и са регистрирани в кадастъра. Но изведнъж национал-консервативното правителство на Виктор Орбан издава указ, че унгарската земя (трябва да остане) в ръцете на унгарците” – и ето че въпросните договори не са вече в сила. Те трябва да бъдат заличени от кадастъра. В най-лошия случай, ползвателите рискуват да загубят нивите си, реколтата си, къщата си и градината си. И това - без никакво обезщетение. Защото,  според логиката на правителството, тези договори са били незаконни.

Австрия отправя от месеци насам жалби по въпроса в Европейската комисия, която трябваше да вземе решение в края на ноември. Решение, - подчертава президентът Фишер пред унгарския си колега, - което трябва да бъде спазено”.

Сблъсък с Брюксел

Откакто е в правителството с мнозинство от две трети, министър-председателят Виктор Орбан непрестанно се сблъсква с ръководителите в Брюксел, които настояват  той да преразгледа цели раздели от законодателството. И това трудно завършва с някакви промени.  Но в дадения случай, дори ако Будапеща отстъпи по въпроса за земята, известен брой австрийски граждани ще са загубили вече нивите си или правото си на ползване.

Унгарските власти вече поискаха някои от тях да докажат, че са имали близка родствена  връзка със собствениците на земята. Не са много обаче тези, които могат да го направят. Изглежда, нищо вече не може да са противопостави на зачеркването им от кадастъра.

Общуването между Виктор Орбан и Хайнц Фишер не можа да допринесе за разсейването на облаците между двете страни, защото унгарският министър-председател се показва непреклонен по тази точка, както и по отношение на австрийските банки. Нов закон трябва да ги принуди да обменят във форинти, при определен от правителството курс, всички кредити в чужда валута. Мярка, която би могла да струва до 3,2 милиарда евро на настанените в страната банки.

Правителството на Орбан упреква финансовите институции че са се държали по „недостоен” начин  и сега им иска сметка. За момента австрийските банки са решили да не напускат унгарската територия.

Те все пак не са единствените, които се тревожат от големите реформи, обявени от Виктор Орбан за новия му мандат. Тези проекти, още неопределени, могат да се съберат като големи облаци над двете страни.

* Сп. Куриер интернасионал, 30 октомври - 5 ноември 2014 г.

Превод  от френски Лилия КРЪСТЕВА