Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 11 (2015) КРИМСКАТА “ЗАСЕЧКА” НА САЩ

КРИМСКАТА “ЗАСЕЧКА” НА САЩ

Е-поща Печат PDF

ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ БР. 10

На прага на Трета световна?

След провеждането на референдума, когато по-голямата част от жителите на Крим гласуваха за възсъединяване с Русия и след твърдото противодействие, оказано от руските военни срещу агресивните попълзновения на Военноморския флот на САЩ, американската ескадра, начело със самолетоносача „Джордж Буш“, е принудена да се откаже от набелязаната цел и да напусне Егейско море, насочвайки се към Бахрейн.

Съответно, отпада необходимостта от провеждане на терористични актове в Украйна, за да бъде „закрепен“ успехът, в случай че е постигната главната цел – превземането на Крим.

Но въпросният твърде реалистичен сценарий поставя редица тревожни въпроси. Ако американците са били готови да предприемат ескалиране на военния конфликт с Русия (а без такова ескалиране не е имало как да се завземе  главната военноморска база в Севастопол), това означава, че безотговорността и манията за „превъзходство“ на САЩ са стигнали апогея си.Редица западни експерти смятат, че ако в този момент Русия не беше проявила решителност и сила в сдържането на американците, ситуацията напълно би могла да доведе до избухване на Трета световна война. Та нали в условията на рязко нарастване на напрежението, концентрация на въоръжения и техника, засилване на подозрителността спрямо всякакво придвижване на войски, ВМФ и ВВС, разработване на различни схеми за възможни бойни действия, - е достатъчно едно погрешно движение, остро изказване, прекомерни санкции или дори непредвиден инцидент, който би могъл да се изтълкува като начало на война, – за да избухне наистина трета световна.

В такъв случай на дневен ред би трябвало да се постави стратегията за твърдо противодействие срещу плановете на САЩ – единствената, която „работи“ по отношение на тази страна, въобразила си, че е „световна империя“.

Бастион на свободата

След събитията отпреди една година стана очевидно, че руската база на Черно море има важно стратегическо значение. По данни на западни военни експерти, понастоящем с пълен ход се извършва модернизация на флота, попълването му със съвременни кораби, подводници, фрегати, ракетоносачи, специализирани съдове за електронно „подавяне“ на противниковите сили. Освен това, в Крим са съсредоточени сериозни сили за бързо реагиране, средства за тяхното прехвърляне  и десант. 135 транспортни самолета са в състояние да прехвърлят в най-кратки срокове 80 хиляди десантчици в която и да е „гореща точка“. Отбелязва се, че голяма роля за опазване сигурността на Русия изпълнява Центърът за космическа връзка, който осигурява получаването и обработката на данни от радарни системи, намиращи се на хиляди километри. Тази система засича изстрелването на ракети от всякакъв тип – както балистични, така и крилати. Изваждането на този център от строй или пълното му унищожаване е била една от главните цели на Пентагона преди година.

Експертите смятат, че ако изхождаме от всички събития, предшествали преврата, акцията за установяване в Киев на марионетен „демократичен“ режим е имала за цел преди всичко унищожаването на Центъра за космическа връзка, на второ място – завземане на военноморската база. „Дори влизането на Украйна в НАТО е било странична цел“.

“Първата засечка”

Разбира се, неуспехът в осъществяването на завземането на Крим американците се опитаха да компенсират с гласуване в ООН, където наплашените от военната мощ на САЩ страни послушно вдигаха ръце според нарежданията от Вашингтон. След това те организираха икономическа и финансова война срещу страната ни, застанаха зад кулисите на гражданската война в Югоизточна Украина.

Но провалянето на американските планове по отношение на Крим стана и първият голям провал за агресивната политика на САЩ по отношение на Русия. Доказателство за това е истерията на западните средства за масова информация  по повод „войната на Путин за възстановяване на съветската империя“ и други подобни клеветнически измишльотини.

Искреният привърженик на политиката за подобряване на отношенията между САЩ и Русия, екскандидатът за президент на САЩ Пат Бюканън, в една от последните си статии заяви, че Крим по никакъв начин не бива да става препъникамък за „новото разведряване“. Твърденията на американските власти и средствата за масова информация, че Путин се стреми да възроди „съветската империя“, пише Бюканън, са пълен абсурд. За да стане това, практически би трябвало да се завземат 14-те републики, отцепили се от СССР и равни по площ на Съединените щати, а след това да се анексират и страните от Източна Европа, а Германия да се отхърли оттатък Елба. И какво е дало повод  за тези истерични обвинения срещу Кремъл, пише той? Единствено възсъединяването със скромен по площ полуостров, придобит от Русия през 18 век и и жизнено важен за страната като място на дислокация на най-голямата й военноморска база. „Щом можахме да регулираме с неосталинистите такива колосални проблеми като Берлинската стена и балистичните ракети в Куба, пише Бюканън, какво ни пречи сега да седнем на масата за преговори с Путин?“

Наивният консерватор не разбира, че в „голямата игра“, подхваната от Вашингтон преди една година, залогът е – нито повече, нито по-малко – съдбата на целия свят.

Организираният от ЦРУ преврат в Киев, плановете за завземане на Крим бяха насочени с острието си срещу Русия – главния геополитически противник на САЩ в стремежа им за постигане на световна хегемония, унищожаване на суверенитета на всички страни, васалното им подчиняване на Вашингтон, в ликвидирането на международното право и увековечаване господството на „глобалната империя“.

 

Превод Надя Попова

nacontrol.ru