Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 12 (2015) КАМШИЧЕН УДАР И РЕГУЛАЦИЯ В ОЧАКВАНЕ НА ПОТОПА

КАМШИЧЕН УДАР И РЕГУЛАЦИЯ В ОЧАКВАНЕ НА ПОТОПА

Е-поща Печат PDF

• А след потопа?

Репортаж от заседанието на Парламентарната комисия по енергетика, проведено на 12 март 2015 г.

Четвъртък, 14:30 часа. В зала „Запад“ тържествено влизат дребничкият Делян – не онзи, а Добрев – ексминистър и настоящ председател на Парламентарната комисия по енергетика, и доста по-снажният Валентин Николов, шеф на АЕЦ „Козлодуй“, за когото от опозицията злословят, че нямал и хабер от ядрена енергетика. „Като Крачун и Малчо са“, бе първосигналната ми асоциация. „Астерикс и Обеликс“, поправя ме погледът на председателя, засукал жизнеутвърждаващата кърма на пост-римския холивудски епос. Разбирам, че заседанията се водят само и единствено в правилната зала „Запад“.

По първия въпрос - за аварията в електроенергийната система, - като заваляха едни обяснения, първо от министър Теменужка (не Калинка) Петкова и заместника й, после от представителите на ЕСО, НЕК, ЕВН, ЧЕЗ... Как времето ги изненадало... Но пък каква стройна организация и отлична междуведомствена координация създали, как се борили с аварията... Ама тия лоши дървета дето падат, дявол да ги вземе! Ама лошият сняг дето с камшични удари пречупва стоманени и железобетонни стълбове? Даваме ли си сметка какъв героизъм проявили... Все едно, че слушам вицето Кунева.

От човека на ЧЕЗ Стефан Апостолов пък научихме, че природното бедствие било предизвикателство. Макар че не им се уважавали претенциите за „капиталовите и оперативни разходи“, те – от ЧЕЗ – били на бойна нога. Още през юли създали кризисен щаб на „нашата територия“. Дошло било времето да извършат механичен преглед на съоръженията. В резултат на тези исполински усилия само една пета от лишените от ток продължавали да бедстват без ток. Иначе водели битка за всеки клиент... Естествено, след като чрез електронните си електромери могат да надуват сметките...

„Не лъжем“, сопна се и Чемширев от ЕВН на упреците на Драго Стойнев, че фирмата му не инвестира в поддръжка на съоръженията. „През ноември/декември миналата година започнахме подмяна на стълбовете. Милиард и сто милиона инвестиции сме направили...“ Пропусна обаче да извади разписките с люляков печат за доказателство.

Бре“, възкликна Таско Ерменков. „Милиард и сто за стълбове! И всичките разрушени? А като почне да се топи снегът, няма ли да ни залее потопът? А какво ли правят със снеговете в Австрия?“

През цялото време на тв- екрана се точеха кадри от бедстващите райони. Паднали дървета, пречупени стълбове все в резултат на тия подли камшични удари на още по-подлия сняг.

Ле-ли-и-й“, както се диви в такива случаи нашето квартално ромче. „Ле-ле-е-й“, пригласяме му и ние. Стълб до стълба, мила моя майнольо, камшик до камшика! Досущ като в народната песен...

Дойде ред и на втората точка: процедура за избор на нови членове на ДКЕВР. Вярно, наскоро смениха името на комисията, но не и съдържанието: остава си държавна, след като искат да се избира от държавата. Ама това, че изборът на регулатора трябва да става от национален граждански форум за енергетика (Citizen’s Energy Forum), както повеляват разпоредбите на Третия енергиен пакет, в сила още от 3 март 2011 г.; че разбирането на Европейската комисия е за независим от правителството национален регулатор с широки пълномощия, напълно независими от всякакви публични или частни интереси, който да бъде движеща сила за изграждане на конкурентни пазари на дребно и за гарантиране защитата на интересите на потребителите (гражданите и бизнеса); че в българските условия не е възможно регулаторът да бъде действително независим от правителството, след като 140 от депутатите в този парламент са свързани пряко или косвено с енергийния бизнес; по този европейски императив и правителството, и Парламентарната комисия по енергетика остават слепи и глухи. Просто, те не желаят да съблюдават върховенството на закона!

И когато най-сетне представителят на Българския граждански енергиен форум успя да вземе думата и попита председателя дали си спомня клетвата, която е положил по чл. 76 ал. 2, че ще спазва Конституцията и законите и във всичките си действия ще се ръководи от интересите на народа, Делянчо – не онзи, а Добрев, прибра папките си и закри заседанието. Вероятно за да ни подготви за поредния камшичен удар. Или за предстоящия потоп.

А след потопа – знаем от историята – идва Той!

Ама не беше ли обратното?