Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 12 (2015) Ранд Пол: “ОБЕЩАВАМ НА КЮРДИТЕ ДЪРЖАВА”

Ранд Пол: “ОБЕЩАВАМ НА КЮРДИТЕ ДЪРЖАВА”

Е-поща Печат PDF

Преди време в разгара на украинската криза някой беше написал, че САЩ са готови да се сражават за Украйна до последния украинец. Оказа се, че са готови да се бият и срещу „Ислямска държава” до последния кюрд. Срещу голи обещания, звучащи приятно в ушите на пешмергетата, които почти сами отблъскват сухопътните атаки на джихадистите в Северен Ирак и Северна Сирия.

Кюрдите много пъти са бивали насърчавани с уверението, че най-после ще имат своя държава, но този път май са взели нещата в свои ръце. А в Анкара са в паника, че при учредяването на новия Кюрдистан ще бъдат отнети турски територии в Югоизточен Анадол. Ето защо Анкара не позволи военновъздушната база в Инджирлик, близо до Адана, да бъде използвана срещу ИД от антиджихадистката коалиция, начело със САЩ.  Показателна е следната публикация на в. “Миллиет” (13.03.2015), озаглавена „За Кюрдистан от Турция ще се отнеме територия”.

Зора

Сенатор Ранд Пол, един от кандидатите за президентските избори в САЩ през 2016 г., посочи, че трябва да се признае правото на кюрдите, и че „аз ще очертая нови граници за Кюрдистан и им обещавам своя държава”.

Говорейки пред „Брейтбарт нюз”, Ранд Пол, който е член на Републиканската партия, заяви, че помощта, която до днес е дала Америка, не е достатъчна; и че трябва кюрдите да се въоръжат още повече срещу Ислямска държава. Отбелязвайки, че „кюрдите са най-добрите воини”, Пол заяви: „Оръжията, които се изпращат на кюрдите, първо стигат до Багдад и след като се изсмучат тук, останалите могат да стигат до кюрдите. И това не е нещото, от което те изпитват потребност. Оръжията трябва директно да достигат до кюрдите”.

Подчертавайки, че на кюрдите трябва да се признае и възможността да основат своя държава, сенатор Ранд Пол посочи следното: „За да се отбраняват срещу радикалните джихадисти, на кюрдите трябва да се даде собствена страна. Но аз ще направя една крачка по-напред. Аз ще очертая нови граници за Кюрдистан и им давам дума за нова държава. Вярвам, че ако им обещаем собствена страна, те ще се бият до смърт. Разбира се, да се каже това е по-лесно, отколкото да се осъществи. Защото, за да се начертаят границите на една нова страна, ще трябва да се обърнем към сътрудничеството на Турция и Ирак”.

В своето слово Пол отбелязва още, че трябва да се проведе сухопътна операция срещу ИД.

А сенатор Тед Круз, в началото на февруари, в програмата „Тази седмица”, излъчвана по телевизия АВС, бе казал: „Не вярвам, че трябва американските формирования да предприемат сухопътна операция срещу ИД в Ирак. И без това имаме там части, които се сражават и те са кюрдите. Пешмергетата са обучени и ефективни бойци”.

Друг кандидат-президент, сенатор Линдзи Греъм, призова, наред с въоръжаването на кюрдите, да се изпратят 10 хиляди американски войници за война с ИД.

Впрочем, сухопътната офанзива срещу ИД вече започна и обединените иракски и кюрдски сили почти завладяха родния град на Саддам Хюсейн Тикрит. А край Киркук кюрдите сами отбиват поредната атака на джихадистите.

Спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се”, казва Великият комбинатор...