Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 14 (2015) ИКОНОМИКА НА КОЗУНАЦИТЕ

ИКОНОМИКА НА КОЗУНАЦИТЕ

Е-поща Печат PDF

Герберите бяха призовани „да се напънат и изберат за президент една жена” преди Нова година, после обаче Б. Борисов започна да бие отбой, още на другия ден заяви, че изправен пред женска аудитория, решил да се пошегува... Оттогава насам премиерът намеква непрекъснато, че президентът на ГЕРБ ще е мъж. И най-вероятно ще се казва... Бойко.

На 29 март, пред форума  „Предприемачи ГЕРБ”, Борисов пусна поредната си цветиста шега, като им препоръча да изберат за свой лидер жена, и отново каза, че ГЕРБ може да излъчи жена президент. И понеже начело на структурите на партията заставали все жени, трябвало да има възможност за смяна на пола. “За да имаме и ние някакъв шанс”, подчерта ораторът. Така хем ще се изпълни обещанието пред жените, хем ще се защити мъжката чест.

Като си спомним за онази седянка в дома на Борисов в Банкя, на която той каза, че трябвало да бъде „пидал”, за да изглеждал умен, всичко си идва на мястото, значи, ако зависи от ГЕРБ, България ще има за държавен глава човек с неустановена сексуална ориентация - ни мъж, ни жена... Ако перифразираме отговора на Левски на въпроса дали когато България се освободи, той ще стане цар, можем да кажем: „Ако е за такъв президент, то и сега си имаме Росен Плевнелиев! Нам трябва не мъж по пол, а по характер!”

Например да попитаме колко пъти Плевнелиев се озъби на западните посланици заради намесата им във вътрешните работи на България? Колко пъти упрекна САЩ за агресивните им интервенции в десетки страни по света, включително в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и Украйна. Колко пъти Б. Борисов сменя позициите си за нефтопровода “Бургас-Александруполис”, АЕЦ „Белене” и газопровода „Южен поток”? У вицепрезидента Маргарита Попова всъщност има много повече мъжественост, отколкото у Борисов и Плевнелиев, взети заедно - ако може така да се каже.

Преди седмица в интернет изтече информацията, че проектната компания за “Бургас-Александруполис” имала ново ръководство. Проектът е отхвърлен, а компанията избира ново ръководство, докато министърът на финансите уверява, че са запушени дупките, през които изтичат държавните пари.

Кое е истина?

Така стои и въпросът с проектната компания за „Южен поток”. Проект няма, поток няма, газ няма, а компанията продължава да си съществува! Може би Борисов все още се надява Владимир Путин да размисли и да пусне газ до едно „хъбче” край Варна, от което синьото гориво ще върви към Южна Европа? Защо тогава ни баламосва с интерконекторите към Румъния, Турция и Гърция?

Хъб без газ има ли смисъл да съществува?

Или интерконектори, по които съседите ще ни продават същата руска газ, но на по-висока цена от тази, по която я купуваме сега от „Газпром”?

И кой е виновен за провала на трите големи енергийни проекта? Вашингтон, Брюксел, Кремъл, правителството на Пламен Орешарски или това на Бойко Борисов? Според последния, виновно е правителството на БСП и ДПС, което било лъгало и ЕК, и руснаците, докато накрая обявило проекта „Южен поток” за приключен. Истината е, че Орешарски нареди да се спрат работите по проекта, докато се изгладят различията с ЕК, а не завинаги. При това, направи това след „разговор” с двама американски сенатори. През цялото време, докато беше в опозиция, Бойко Борисов беше против изграждането на „Южен поток”. Проектът бил неясен, неизгоден, оскъпен, противоречащ на европейските правила и изискванията на третия енергиен пакет и т.н. Да сте чули от Борисов, че ще рестартира „Южен поток”, когато дойде на власт? Не, в управленската програма на кабинета има текстове за „безплатното” саниране на панелките, за енергийна ефективност и други измишльотини, но не и за големите „руски” енергийни проекти. И въпреки шумната реклама на програмата за енергийна ефективност, едва 385 от 70 000 блока са сключили договори за саниране. Санирането ще завърши, както АЕЦ „Белене” и „Южен поток”, понеже саботьорите са едни и същи. Това са апологетите на „енергийната независимост от Русия”, които нямат нищо против зависимостта от САЩ: ГЕРБ, РБ, ДПС и ПФ.

Според Борисов, правителството на Орешарски е виновно и за фалита на КТБ, макар че първият удар й нанесе служебният министър на финансите в правителството на Марин Райков, Калин Христов. Именно той нареди на държавните фирми да не оставят в една и съща търговска банка повече от 20 на сто от парите си. От този момент „наедрялата” като Искра Фидосова (при първия мандат на Борисов) банка на Цветан Василев започна да линее. Обаче краят й настъпи не при Пламен Орешарски, а при Бойко Борисов. Сега, след като раздаде 3,5 млрд. лева за обезщетяване на вложителите с авоари в КТБ до 100 000 евро, Борисов кани Цветан Василев да се върне в страната и да свидетелства по това дело. А Василев дава интервюта от Белград, понеже в България щели да го убият. Упреците на Борисов срещу кабинета „Орешарски” са точно толкова (не)основателни, колкото и хвалбите му, че България била „пример за ефективна борба с корупцията”... Пример за кого? За колумбийските наркобарони ли? Или за сицилианската мафия? Май Борисов започна да ходи до Брюксел, за да си говори със себе си? Пуска лъжи и се мъчи да убеди и другите, и себе си, че именно в столицата на ЕС са го похвалили.

България я заливат реки, затрупват я свлачища и снежни преспи, стотици селища остават със седмици без ток, вода, хляб, лекарства, медицинска помощ и връзки със света, а Борисов се хвали с магистрали, спортни зали, построени „стотици опери и театри”, пречиствателни станции и други. А за провалите, които не могат да бъдат скрити, напоследък започна да се оправдава с „Началника”, чийто наместник на земята е той. Вече не можел, санким, да спира снежинките... Горкият! Много иска да помогне на пострадалите, но не може, понеже предишните лакоми управляващи са похарчили фискалния резерв, обричайки го на непрекъснат бюджетен дефицит. Не бяха ли пенсионерите тези, дето изядоха фискалния резерв? Да, но тези рогачи, този „кофти матреял”, не искат да мрат с желания от правителството темп. И тъй като

пред урните всички са равни

Бойко ще подхвърли на някои от тях Великденски добавки, та дано на местните и президентските избори се сетят кому дължат тази милост. Да си купят яйца и козунаци и да благославят бат’Бойко!

Разбира се, държавните харчове ще набъбнат като Великденски козунаци, но млъкни, сърце! Като изтече мандатът на това правителство, Борисов ще посочи с пръст към коалиционните си партньори от РБ и АБВ, които отговарят за най-трудните ресори: икономиката, здравеопазването, правосъдието, социалната политика, образованието, отбраната, (Д)КЕВР, Сметната палата и военното разузнаване. И без никакви угризения ще каже: „Питайте тях!” ГЕРБ отговаря само за успехите на това правителство.

Ето, само за първото тримесечие на 2015 г. Министерството на финансите е отчело приходи от мита, данъци и такси с 820 млн. лв. повече от същия период на миналата година. Само за януари 2015 г.  те са със 120 млн. лв. повече от януари миналата година. Който не вярва, да духа супата! Включително и алчните съдружници от РБ.

Преяждайки с власт днес, „реформаторите” подготвят собственото си политическо самоубийство утре. Сякаш коалирането им с Борисов, противно на предизборните декларации за „ценностна несъвместимост”, не е достатъчно да ги затрие от политическото пространство! На всичко отгоре, ще бъдат запомнени и с уреждането на собствените „калинки”. А народът гледа учудено политическото позорище и псува...

Някога „дедо Цар” ни съветваше „да си сменим чипа”, докато той реституира „царските имоти”. А Бойко Борисов, някогашният бодигард на Тато и на „Царя”, говори за смяна на пола. Според нас обаче, трябва да се смени не полът, а главата. В редица страни по света има президентско управление, начело на което стоят жени. В Турция Ердоган също се стяга да въведе президентска система. Вероятно ислямистите смятат, че са решили въпроса със „смяната на главата”. Докато у нас нито настоящата „държавна глава”, нито тази, която се готви да я смени, са като хората. Иначе Борисов нямаше да ни обяснява като на малоумни, че „телетата и агнетата имат свойството да растат и ако не бъдат изнесени навреме, стават крави, бикове и овни”. (За разлика от някои двукраки, които се раждат овце и живеят и умират като такива.)

Една поговорка гласи, че „Овцата трепери за кожата си, а касапинът за месото й!”.

Казано с други думи, двамата имат различни „ценностни системи”. Хората не ядат рогата на коча, а месото му, нали?

Бившият американски президент Клинтън казваше: „Икономиката, глупако!”. Ние пък ще кажем: „Главата, глупако!”.