Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 15 (2015) БЕРНАР АНРИ ЛЕВИ – „НЕРАВНОДУШНИЯТ ЕВРОПЕЕЦ“

БЕРНАР АНРИ ЛЕВИ – „НЕРАВНОДУШНИЯТ ЕВРОПЕЕЦ“

Е-поща Печат PDF

Може би някои от читателите на в. „Нова Зора“ си спомнят как един български политик, който на въпроса за етническия си произход отговаряше като Владимир Жириновски: „Майка ми е българка, а баща ми – философ“, пламенно убеждаваше нашите сънародници, че участието на България в „коалицията на желаещите” за Втората иракска война се налага, за да сме си върнели дълга от близо 3 млрд долара. Имаше такъв външен на България министър.

След това обаче се оказа, че поводът за агресията срещу суверенната страна и нейните призрачни оръжия за масово поразяване са били опашата лъжа. Но валякът на войната тръгна. Ирак бе потопен в хаос и загинаха над милион цивилни граждани, от които 500 000 деца! Повече, отколкото жертвите на Хирошима. България загуби безвъзвратно онова, което й обещаваше бившият министър на външните работи Соломон Паси, а той дори не се изчерви.

Днес яростният русофоб продължава да пее дитирамби за евроатлантическите ценности в хора, сатанизиращ сега руския президент Владимир Путин. В същото време като опитна политическа бълха той се оглежда да яхне нов политически субект, с помощта на който да бъде изстрелян от „вашингтонския обком“ за втори път във върховете на властта. Такива като него са нужни на Пентагона, който „преосмисля настоящите планове за разполагане на военни бази, които в Европа ще включват по-малобройни и по-подвижни сухопътни части, гъвкави ВВС и ВМС, модерни съоръжения за военни учения и сили за специални операции, разположени така, че да достигат по-бързо до Близкия изток и други горещи точки“. (Dept. of Defense Base Structure Report, 2008).

Да ви подсказвам ли, че другите горещи точки са бившите републики на СССР и да ви припомням ли на кого принадлежи фразата: „Ако в България ще има бази на НАТО, то поне да бъдат ядрени” (!?).

Соломон Паси не е ендемичен случай. Такива пакостници се срещат навсякъде, те са нещо като „козя брада“, както пишеше Йордан Радичков. Разровиш ли се, ще я намериш.

Някои европейски страни си имат по един Паси, други като Украйна - цяло съзвездие. Резултатът от тяхната дейност е колонизиране на съответната страна и разграбване на нейните ресурси.

Във Франция например има един писател, философ и публицист, който влиза без да чука в кабинетите на френските президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд, сугестира ги успешно и с позицията им оформя общественото мнение по важни въпроси. Ако човек слуша речите му, или чете статиите на ВНL (от френски Bernard-Henri Lеvy, в Париж го наричат накратко ВНL), може да остане с впечатление, че умникът е на страната на тези, които се борят за свобода и независимост.

BHL чува своя вътрешен глас на „правдата” още през 1971 г., когато отива в Пакистан да се прави на арбитър в конфликта му с Индия заради Кашмир. По-късно, когато се разпада Югославия, се среща с ислямския фундаменталист Алия Изетбегович в Босна. Прави интервю с ген. Ахмед Шейх Масуд, поддържайки интервенцията на САЩ в Афганистан след рухването на кулите-близнаци през 2001 г. Демонстрира яростно мнението агресията на НАТО в Югославия (1999 г.) да бъде съпроводена с бомбардировки на инфраструктурата и танковете на Милошевич с ракети с обеднен уран. Резултатът е известен - улучени са само 13 танка, но са убити 2500 цивилни граждани. Балканите са заразени с радиация завинаги. Очевидно престъпление срещу човечеството, за което не трябва да има давност.

Нека прескочим неговия принос в Грузия и Ирак.

Но върхът на своя талант на лобист BHL достига през март  2011 година, когато с риск за живота си посещава заедно с фотограф въстаниците от Националния преходен съвет в Бенгази и става нещо като говорител на всички западни медии, призоваващ ЕС да започне военна операция срещу Муамар Кадафи. “Ние ще донесем на Либия гражданско общество и демокрация“, повдига духа на  бандитите ВНL, точно когато бунтът им е бил на ръба на провала. „Аз ви обещавам три неща: зона, забранена за полети, бомбардировки на летищата в Сабха и Сирт и дискредитиране на Кадафи в европейските медии“.

Суетният авантюрист убеждава френския президент Саркози да се срещне с един от главатарите на бунтовниците - Абдул Джамил, и да предприеме преди американците военна операция срещу „кървавия диктатор“. След две седмици френски самолети започват обстрела на либийските танкове.

След ужасяващото и перверзно убийство на Кадафи Либия потъва в междуособици и реки от кръв. Демокрацията се отлага за неопределено време. Но BHL най-цинично заявява: „Всъщност нямам дори сянка на съмнение, че съм бил прав“. И друго: “Взех участие в политическата авантюра в Либия като евреин и не бих го направил, ако не бях евреин”. Поне това да не беше казвал, но BHL не се страхува да посочи къде било зарито кучето. Месеци преди войната Никола Саркози беше сключил изгодни за Франция дългосрочни сделки с либийския диктатор. Днес режимът на Кадафи не съществува, което означава, че кредитите няма да се връщат. Няма човек, няма проблем.

Част от френските интелектуалци се отнасят презрително към Бернар Анри Леви. Някои  го наричат „жалък надут задник“, но по-вярното определение за него е “пътуващ търговец, който продава на публиката международните политически авантюри на елита на глобализма“. Борец с диктатурите навсякъде, където му посочи терен задкулисието, и в частност Джордж Сорос.

Либия вече е минало. Вместо BHL в Бенгази убиха американския посланик. Философът отърва кожата и от 2013 г. остана само „персона нон грата“. Но луд умора няма. Консерваторът Сарко беше заменен със „социалиста“ Оланд - друг приятел на Бернар Анри Леви. Малко неочаквано за мнозина, Франсоа Оланд непрекъснато настояваше за военна интервенция срещу режима на Башар Асад в Сирия. Кой беше неговият съветник и дали милиардите от тръбата, която трябваше да мине от Персийския залив към Средиземно море, не изместиха мантрите за демокрация?! Путин обаче провали пъкления план на Оланд и компания, но докато триумфираше на Олимпиадата в Сочи, си навлече нова по-голяма беда - преврата в Киев. Нашият познат BHL започна нова авантюра - за пълно откъсване на Украйна от Русия и военен сблъсък между двете славянски страни с цел провал на Евразийския съюз.

За целта, на 9 февруари 2014 г., Бернар Анри Леви, който много добре знае, че Сорос от 1990 г. е вложил за украинските националисти във фонд „Възраждане“ 100 млн. долара, дръпва една сърцераздирателна реч на майдана в Киев. Той обещава същото, което обещаваше и на либийците, но вече без да споменава Либия: Ние ще ви донесем гражданско общество и демокрация. Днес ние всички сме украинци. Майданът се бори за европейски ценности, за които самата Европа е престанала да се бори...“ - ревеше с пълно гърло суетният философ. След това с милиардера Сорос решават, че 100 милиона са малко и на 26 януари 2015 г. написват статия „Спасете новата Украйна!“, в която убеждават европейците, че „загубата на Украйна ще бъде съкрушителен удар за ЕС. Тя ще засили алтернативата: свят на диктата на силата вместо върховенство на правото. Нужна е бърза финансова инжекция от 15 млрд. долара.“ Идеята е стратегическа и се нарича мрежова война. Ако се помогне на Украйна, руският народ ще застави Владимир Путин да върви по украинския път.

Да говориш на бандеровците в Киев за демокрация, е все едно да убеждаваш човекоядци да станат вегетерианци. Това, което Сорос и BHL не смеят да артикулират, го казват без притеснение други ястреби. Например Пол Крейг Робъртс, икономически съветник на президента Рейгън, заявява: „Украйна може да спаси своята икономика само ако продаде земята си на Запада“. За тези, които не знаят, ще трябва да припомня, че Украйна притежава една трета от световния чернозем, върху който транснационални компании като „Монсанто“ могат да произвеждат без ограничения огромни количества ГМО-култури, които да продават на гъсто населените страни в Африка и Азия. Като се добавят залежите от шистов газ около Донецк и Харков, става ясно, че инвестицията в полза на колониалния режим в Киев може бързо да бъде възвърната.

НАТО затяга обръча около Руската федерация. Гражданите на САЩ и ЕС са напълно дезинформирани. На една статия в полза на сътрудничеството с Русия в Германия отговарят 7 статии, в които за главен виновник за кризата се обявява руският президент Владимир Путин. И докато Путин и „нормандската четворка“ се мъчат да спрат геноцида над рускоезичното население в Донбас, НАТО с всички сили подтиква Киев към ново кръвопролитие.

Ястребите и неоконсерваторите в САЩ сякаш получиха допинг. Стигна се дотам, че смахнати глави като ген. Боб Скейлз призовават пред телевизия ”Fox News” „Да се убиват руснаците в Украйна!“, за което сега Русия го съди. НАТО разполага нови бази в Прибалтика и Източна Европа с 3000 души контингент в тях, от които 1000 може би ще останат, без да плащат хотел във военното градче на полигона Ново село в България. Камарата на представителите в Американския конгрес одобри пожелателна резолюция, приканваща президентът Обама да започне доставката на летално въоръжение за Украйна - т.е. бронебойни ракети (може би отново с глави от обеднен уран) за поразяване на танковете на Опълчението в Новорусия.

Бернар Анри Леви също не стои със скръстени ръце. Той съжалява много, че „още в първия ден, когато въоръжени мъже започнаха да навлизат в Крим, Европа трябваше да се намеси и да спре агресията“. И предлага ексцентрично решение на приятеля си Оланд, за да се покрие с траен позор: “Говорих с президента в деня, в който на руските моряци беше забранено да се качат на борда на хеликоптероносача „Мистрал“, и му предложих да ги продадем на Украйна – това би било красив символичен жест“ - казва френският Соломон Паси.

По този повод интелектуалци като френския историк Пиер-Видал Никс (1930-2006), който обвиняваше BHL, че „презира своите читатели и се държи като „безграмотен шут“, казват: “Вчера бяхме всички либийци, сега всички сме украинци. А толкова ли е сложно да бъдем просто французи?“