Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 17 (2015) РАЗСТРЕЛИ С ПРАВО МЕРЕНЕ

РАЗСТРЕЛИ С ПРАВО МЕРЕНЕ

Е-поща Печат PDF

Известният украински политолог Юрий Романенко изобрети нова стратегия за “запушване на устата” на медиите. Иновацията се състои в следното - украинските военни трябва да бъдат инструктирани да елиминират журналистите в района на Донбас. Репортерите, и преди всичко тези от руските медии, изнасят пред милиони хора алтернативна информация за събитията в Донецк и Луганск, и затова трябвало да бъдат застрелвани. И не как да е, а със снайпери.

Предложението е озвучено в Харвард, по време на международна среща преди месец.

Всеизвестно е, че основните правила за репортер по време на война включват изискването да бъде ясно забележим, да се различава от войниците, да си сложи видими и отдалеч знаци „Tv” или „Рressa”. Повечето журналисти добре знаят, че тези правила са написани с кръвта... на убитите.

Тъй като медиите са разрушително оръжие и позволяват на Русия да оперира не само в бойни зони, но и на територията на цяла Украйна, унищожаването на няколко десетки журналисти в зоните на конфликт ще понижи качеството на кадрите в руските медии, а следователно - ще намали и ефективността на пропагандата им”, пише политологът Романенко в страницата си във фейсбук с пределно откровение.

И така, селцето Металист, край Луганск, вече сложи кръст на мястото, където са загинали журналистите на ВГТРК (Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания ВГТРК) Игор Корнелюк и Антон Волошин. На 17 юни 2014 г. близки и колеги си вземат последно сбогом с Антон Волошин... Двамата са убити по правилата - след като ги следили и след като се знаело, че са граждански лица, журналисти, а не въоръжен враг.

Фоторепортерът Андрей Стенин също не е обличал военна униформа. Той се движел в цивилен автомобил, когато оръдие на танк го разстрелва с право мерене.

Операторът Анатолий Клян е убит в пътнически автобус, където пътували и войнишки майки.

Всъщност “теорията” на политолога Романенко изглежда преследва повече пи-ар ефект - да изглежда някак по-иновативен и достатъчно кръвожаден за пред студентите в Харвард, но всъщност кръвожадността преобладава и е откровено демонична.

Иначе в Украйна репортерите винаги са били на прицел, ако не с куршуми, то с мини...

Специалният кореспондент на ВГТРК обяснява каква е “процедурата”. Скенерите разпознават купчина сим-карти в някоя болница в Донецк, където най-често изпращат ранените, и това е сигнал, че са дошли журналисти. Тогава започва дъжд от мини... Но това е само допълнение към списъците на спецслужбите на Украйна, а в черните списъци са въведени имената на всички журналисти, работещи в Югоизточна Украйна.

На 15 март т. г. главната редакторка на “Нетешински вестник” Олга Мороз е намерена убита в дома си. Явни са следите от насилствена смърт. В град Нетешин живеят 35 000 души, намира се в Хмелницка област.

През февруари т. г. влиза в сила разпореждане на службата за сигурност в Украйна, според което сътрудничеството на украински журналисти с руски медии е углавно престъпление. Спецслужбите на Украйна започват лов на граждани, които според тях са помагачи на агресора. Самите агресори, т.е. руските журналисти, след майдана от 2014 г. ги преследват на държавно ниво. Украйна вече официално отне акредитацията на сто руски медии.

Най-гледаното политическо ток шоу по украинската телевизия “Шустер live” е свалено, след като половин минута, по скайпа, е говорил руският журналист Максим Шевченко, който казва, че “вижда нов тип фашизъм, който съчетава от една страна, риториката за свобода и демокрация, за справедливост, и от друга, типични фашистки методи на управление в информационното и политическото пространство...”

Всеки, който продължава сътрудничеството с организации, свързани по какъвто и да било начин с Русия, попада под ударите на чл. 111 от Наказателния кодекс - държавна измяна. Тя се наказва с 15 години затвор.

Военният министър на Руската федерация Сергей Шойгу изпраща на 15 април т.г. екип неврохирурзи в Ростов на Дон, където е ранен репортерът на тв-канала Звезда” - Андрей Лунев. Направена му е операция в една от клиниките на военно-медицинската академия “Киров”.

В нощта срещу 13 април т.г. е убит журналистът от опозиционната преса Сергей Сухобок.

На 16 април в двора на собствения му дом е убит журналистът и писателят Олес Бузин.

Преди това, на 15 април, е убит бившият депутат от Върховната рада, от Партията на регионите, Олег Калашников. По този повод италианският в. “Република” пише, че “на фона на тишината в западните медии и докато демократичен Киев се стреми с все сила към Европа, там се провеждат безмилостни операции за неутрализиране на всички форми на опозиционност”, което създава “тревожен климат на ненавист и жажда за мъст в Украйна”...

Очевидно е, че западните медии като цяло си затварят очите за политическите убийства в Украйна.

В контекста на подобен трагичен мартиролог се появи и обръщението на Елена Бондарева, депутат от Партията на регионите във Върховната рада на Украйна, което публикуваме едно към едно.