Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 21 (2015) СВЕТЛИНАТА НА КИРИЛСКИЯ ПРАЗНИК

СВЕТЛИНАТА НА КИРИЛСКИЯ ПРАЗНИК

Е-поща Печат PDF

По стара българска традиция дните около 24 май са особено тържествени и празнични. Не само защото делото на Светите братя Кирил и Методий опази името си през вековете, но и защото българският празник 24 май е наистина уникален с онова, което дарява и на Европа, и на света - азбука на културен и богохраним народ.

Сигурно и затова признанието, оказано на български творци, има дълбок и проникновен смисъл. В дните около 24 май всички - въпреки тъжния съвременен фон на незавидната ни участ - усещаме могъществото на един празник на духа, българският Ден на славянската писменост, и неизбежно си даваме сметка къде сме и накъде отиваме.

На 21 май, едновременно събрал празника Спасовден и деня на Светите равноапостоли Константин и Елена тази година, в Централния военен клуб в София бяха връчени и годишните награди на Съюза на българските писатели.

Сред удостоените са и автори на в. “Нова Зора” - проф. Чавдар Добрев, за литературна критика, Тодор Коруев, отличен със специалната литературна награда на името на “Богомил Нонев” за есеистика, публицистика и журналистика, критикът, поетът и ученият Петър Велчев за сборника сатирични стихове „И смехът е утеха”. С искрена радост редакцията на “Нова Зора” пожелава на авторите непресъхващо творческо вдъхновение и крепко перо в името на Отечеството ни и за да просияе словесността!

На тържеството по случай 24 май председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов връчи и наградите, с които бяха удостоени Евстати Бурнаски – за поезия, и Христо Караславов и Величка Настрадинова – за проза.