Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

МИСИЯ РИМ

Е-поща Печат PDF

Като си спомним за „подаръка”, който поднесе на папа Франциск българският президент Росен Плевнелиев, направо сме щастливи, че премиерът Бойко Борисов, който посети Папата на 23 май 2015 г., му дари само една икона. Тоест, във Ватикана не им се наложи да разбиват стени, за да отворят място за нов шедьовър на глупостта... А можеше подаръкът да е и някаква жива твар, като например жребец от конезавода “Кабиюк”, недалеч от Шумен. Така направил емирът на Катар, изпращайки 53 атове на турския президент Реджеп Ердоган (според в. „Миллиет”, 27 май т.г.). Бойко Борисов му обеща „български мерцедеси”, сиреч агнета, а емирът праща жребци на Ердоган! Няма правда на този свят! Пак според същия вестник кенийският адвокат Феликс Кипрано предложил на президента на САЩ Барак Обама 150 животни (50 крави, 70 овце и 30 кози) за 16-годишната му дъщеря Малая. Избрал си я бил човекът за жена още през 2008 г., когато Малая била едва деветгодишна. „Любовта ми е истинска!” - уверява кандидат-зетят на Обама, отхвърляйки упреците, че преследва богатството на знатното семейство.

Виж, днешният стопанин на Ватикана е друго нещо. Той не може да бъде съблазнен с материални облаги, за разлика от някои наши митрополити с ролери и скъпи возила. Скромният папа Франциск I прие българската икона и протегна ръка, която българският премиер целуна и дори се прекръсти. Не обърнахме внимание дали се кръстеше като православен или като католик, но ни озадачиха твърденията на медиите у нас, че е разговарял с папата. На какъв език, след като папата не знае български, а Борисов не говори нито латински, нито испански? Пък и българският му не е много лесен за превеждане. Представете си как един преводач ще преведе, например, такива „набожни” изрази като „държали ме били за шлифера”, „идват и си отиват от мен в Банкя, сякаш са цунали папата за шлифера” и т. н.!

Нейсе, ръкоцелуванието на Борисов, видимата част от премиерската визита, също предизвика иронични коментари.

От екрана на bTV депутатът от “Патриотичния фронт” Емил Димитров (Ревизоро) заяви: „Той целува било ръка, било пръстен – каквото му подадат”. „Независимите” медии и те намериха „шлифер”, за който да се хванат, за да омаловажат „историческата” визита във Ватикана. Според тях Борисов се е разминал по коридорите с македонската делегация, водена от премиера Никола Груевски, но вместо с него, разговарял с главата на МПЦ архиепископ Стефан. Самият Борисов обясни това с нежеланието си да подхранва спекулации, че България се намесва във вътрешномакедонския конфликт, заемайки страна в спора между Никола Груевски и Зоран Заев, председателя на СДСМ. И без това руският външен министър Сергей Лавров намекна пред Държавната Дума за възможна подялба на Македония между Албания и България. Нещо, на което управляващите в София реагираха като цигани, хванати в чужд бостан. Няма такова нещо, санким, ние сме за запазване на териториалната цялост на Македония и по-бързото й приемане в НАТО и ЕС. След като беше обявил, че изпраща армията на границата с Република Македония, Борисов явно се изплаши да не го вземат насериозно и да го обявят за агресор.

Обаче съмнението за двойно счетоводство остана и засенчи най-деликатната част от „Мисия Рим”- предложението на българската страна за „бартер” на свети мощи.

Според публикация на проправителствения вестник „Стандарт”, премиерът Борисов бил „ударил едно рамо” на Светия Синод на БПЦ в настояването му да получи частица от мощите на Св. Константин-Кирил Философ, които се съхраняват в катедралата „Сан Клементе” в Рим. Досега Ватиканът е отхвърлял на три пъти подобни искания на БПЦ, но нещата можело да се променят в наша полза, ако Папата се съгласял да размени фрагмент от мощите на Св.Йоан Предтеча, намерени на остров „Свети Иван” край Созопол, с фрагмент от мощите на българския светец и просветител на цялото славянство.

„Чакаме мощите на Св. Кирил” - обяви „Стандарт”. По този повод във форума на в. „Сега” се появи ново предложение: директорът на НИМ професор Божидар Димитров да „додаде” някой от вампирските скелети, които държи под тезгяха...

Нас ако питат, можем да „додадем” на Ватикана и жив политически таласъм, но кой ще го вземе?!

Важното е, че Бойко Борисов може да влезе в учебниците по история като „спасител” на безценните мощи на единия от Солунските двама братя, създали глаголицата и извоювали правото на българите и всички славяни да славят Бога на свой език. През 20 век те бяха обявени за покровители на Европа, без никой български държавник да си припише заслугата за това. Днес, обаче, нещата са стигнали до там, че коалиционният партньор на Бойко Борисов, Меглена Кунева Пръмова (лидер на ДБГ и съпредседател на РБ), предлага за кмет на София Соломон Паси, който като външен министър на „Царя” заяви: „Майната му на православието!”.

Защо тогава е тази игра на набожност от страна на нашия премиер?

Много просто, идват местни, а след тях и президентски избори, и политиците са готови да използват всичко, което ще им помогне отново да излъжат избирателите, Бога и дявола дори.