Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 22 (2015) КОГА ГОСПОД ЩЕ СЕ ОТБИЕ И ПРИ НАС

КОГА ГОСПОД ЩЕ СЕ ОТБИЕ И ПРИ НАС

Е-поща Печат PDF

Изглежда, най-важното за ГЕРБ е, че Бойко Борисов отиде до Рим и видя Папата. Папата също видя Бойко и разбра, защо българите са на този хал. Пътят на „орденоносеца” Борисов към канонизирането му за светия от БПЦ вече е открит. За разлика от „Дядо Цар” той няма да откаже да го споменават в църковните проповеди и служби. Щом Иларион Макариополски е споменал на първия български Великден „Негово величество султана”, вместо Вселенския патриарх, защо сега в църквите да не се свети името Бойко Борисово? Нали новият кан Омуртаг е построил и реставрирал „стотици църкви и манастири”? И нали Светият Синод на БПЦ го закичи с орден „Свети цар Борис Покръстител”?

За ремонтираните и новопостроените джамии може да го наградят и от Главното мюфтийство. А ако традиционното ислямско вероизповедание у нас беше шиизмът, като нищо щяха да го обявят за „почетен аятолах”. Но при доминацията на сунитското ислямско вероизповедание Борисов ще се натъкне на силна конкуренция от страна на любителя на „ифтари”, президента Росен Плевнелиев. Къде е да пиеш каймаклия кафе с главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, къде е да го пиеш с Лютви Местан в Кърджали!

Виж, титлата „премиер строител” Борисов си присвои, без да прибягва до помощта на различните вероизповедания. Ако разреши, както досега (с бездействие) и конфликта в Гърмен, може да оглави и циганското Мешере. Е, по откритите от него километри от магистрали зейват пукнатини и дупки, свлачища запречват второстепенни пътища, но за толкова и попадията има кусур. Важна е не целта, а пътят до нея! На 28 май Борисов преряза още една лента – на пътния възел до Димитровград. Но ако целта на съдебната „реформа”, както уверяват „реформаторите”, е да се пребори корупцията, герберите и техните „съдружници в престъплението” ще обърнат и Конституцията, и правосъдието, и държавата с хастара навън, само и само да не допуснат у нас да се появи българска Моника Маковей, която да въдвори по-крадливите от тях в пандиза. „Не си губете времето с Конституцията, а намерете един честен и решителен прокурор” - посъветва румънката, но кой да слуша? Според Борисов в Румъния се води не борба с корупцията, а се разгръща политическа чистка. Правителството по-скоро ще вдигне ограда от бодлива тел на българо-румънската граница, отколкото да повтори румънския опит. „Ние от зелена тиква семе не щем”, казват управляващите в София и се обръщат на другата кълка. Троловете им вече подпукаха Моника Маковей като „мамалигарка”.

Борба с корупцията ли?

Ние я преборихме отдавна, създавайки ДАНС и БОРКОР. Остава само да се раздвои ВСС, да се съкрати неговият и на главния прокурор мандат, и да се обяздят съдът и прокуратурата. За борбата с корупцията в отделните министерства, агенции и кметства да не говорим.

Поръсването на магистралите със захар, както край Нова Загора, няма да развали черната магия. Защото няма нищо магично в човешката алчност. Дори „десният политолог” Антон Тодоров критикува особения кадрови подбор на военния министър и „реформатор” Николай Ненчев. Именно той е назначил за шеф на „Материално техническо снабдяване” скандалната Румяна Русева, на която бе отказан достъп до класифицирана информация и тя трябваше да се раздели с поста си. Според Антон Тодоров отказът бил защото същата била регистрирана за проституция! Това обаче не е попречило на министъра да й бъде съдружник в сдружение със странното име „Селска чест”. Оставаше да го нарекат и „Изворът на белоногата”!

Откога честта започна да се дели на селска и градска? Честта или я имаш, или я нямаш. Очевидно, за да бъдеш назначен във ведомството на ямболския Молтке (сиреч Николай Ненчев), трябва да си от Ямболско и да оставиш морала и честта на онези, които не могат да ги заобиколят... В политиката, особено българската, има толкова морал, колкото в астрономията и геометрията..

Лицемерието на морализаторстващите фарисеи, самонарекли се „реформатори”, между които и военният министър, е безкрайно. Те не само не премахнаха модела „Кой?”, ами го утвърдиха като водещ принцип при симулирането на реформи. Може да се кръстят и да се правят на набожни християни, може да излъжат, или да заставят Светият Синод на БПЦ да ги канонизира за светии, но Бог не могат да излъжат! Благочестието не се купува, както циганските гласове по време на избори.

„Фалшивият в едно е фалшив във всичко!”

гласи една римска поговорка.

След конфликтите в Гърмен и редица други селища, изложени на циганския терор, тази констатация не се нуждае от доказване. Години наред политиците си затварят очите пред незаконното строителство (на цигани и българи) и пред „изборния туризъм” (вътрешен и от Турция), а сега се вайкат, заради преселението на цели тумби цигани и самонастаняването им върху „нерегулирани парцели”. Или се „ужасяват” от масовата циганска адресна регистрация на едни и същи адреси. Включително, там където никога по-рано не са живели роми.

Нека политиците да не се ужасяват от собственото си престъпно бездействие или съучастничество в „изборното номадство”. Това позорно явление може да бъде пресечено, само ако кметовете се назначават от държавата, за да не зависят от циганския вот, дирижиран от ДПС.

Но къде е държавата?

В Средния изток вилнее групировката „Ислямска държава”, а нас, според карикатурата на Христо Комарницки (в. „Сега”, 27.05.2015), ни завладява групировката „Няма държава”. „Държавата – това съм аз!”, казвал „Кралят Слънце” Луи ХIV. „Държавата – това е Бойко Борисов!”, внушават нашите гербери, начело със своите лидери. Единият от тях, Цветан Цветанов, бе осъден на втора инстанция на четири години затвор, но продължава да законодателства и да се надява на оневиняване. Една от целите на предлаганите от ГЕРБ поправки в Конституцията, е делото „Цветанов” да се протака безкрайно, докато се забрави.

В държавата на Бойко Борисов няма място за хора като Моника Маковей. И както пише Чудомир за един от своите герои: „От пустото му куче и Господ отдавна не е влизал у тях!...”

Дали затова не ни е забравил?!