Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВИТЯЗЪТ

Е-поща Печат PDF

 

„С любов и единство можем да се спасим

Сергей Радонежки

Николай Петрович Бурляев е родом от Москва, народен артист на Русия, кинорежисьор и театрален и филмов артист. Блестящата му кариера в киното започва в „Иваново детство” и „Момчето и гълъбът”, когато още няма навършено пълнолетие. И двата филма получават най-високите награди на филмовия фестивал във Венеция през 1962 г. Творческата биография на Николай Бурляев включва повече от седемдесет филма, в които участва като актьор и като режисьор.

След 1990 г. изповядва и работи за осъществяване на възраждането на славянската идея и за съхранение на православието и е инициатор на каузата за обединение на „нравствените сили на славянския киносвят”. В тази връзка през 1992 г. народният артист Николай Бурляев създава киноцентъра „Русский фильм” и е негов пръв директор. Негова е и инициативата за създаването на международния кинофестивал „Золотой витязь”. Знаменателното в случая е, че „Златен витяз” възниква като знак на почит към делото на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий – 24 май. Освен това фестивалът „Златен витяз” оказва безценна подкрепа на творците в Русия в началото на трудните 90-те години, също както и на славянството и православието. И досега Николай Бурляев посвещава цялата си творческа енергия на тази идея и в биографията на „Златен витяз” са записани над дванайсет кинофорума, като всеки от тях получава благословията на патриарх Алексий II и патриарх Кирил, които неведнъж лично откриват фестивала.

Към днешна дата във фестивала са участвали повече от трийсет страни. Девизът на международния кинофестивал „Золотой витязь” са думите на преподобния Сергей Радонежки – „С любов и единство можем да се спасим.”

От 2001 г. Николай Бурляев е художествен ръководител на киностудия „Отечество”; председател е на Славянския творчески съюз, член е на президиума на Обществения съвет към Министерството на културата на Руската федерация. Удостоен е и с членство в Патриаршеския съвет по култура на руската православна църква. За активна творческа позиция Николай Бурляев е отличен с „Орден Почета”, а също и с ордените на Свети апостол Андрей Първозвани и преподобния Серегй Радонежки. Сръбската православна църква му присъжда орден „Свети Сава” I степен през 2010 г.

“Славянският форум на изкуствата “Златен витяз” отстоява идеалите и общочовешките ценности, оставени ни от великите класици. Той е невероятно явление, което никакви ветрове не могат да съборят... За мен понятията „пазар“ и „култура“ са несъвместими. Задачите на културата са да повдига духа на нациите, да предава традициите на децата, а не да се печели от нея. Мисля и открито заявявам, че бюджетът на Министерството на културата трябва да е равен на бюджета на Министерството на отбраната – едва тогава ще видим промяната в хората” – тези думи на Николай Бурляев всъщност изразяват неговото лично творческо кредо, както и посоката на културната политика, провеждана от кинофорума „Златен витяз”.