Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 25 (2015) “НИЕ СМЕ ЗА МИР” И “ЗАЕДНО В 21 ВЕК”

“НИЕ СМЕ ЗА МИР” И “ЗАЕДНО В 21 ВЕК”

Е-поща Печат PDF

На 8 юни, в Националния дворец на децата в София, на специално тържество бяха наградени отличените участници в националния ученически конкурс „Куба – далечна и близка”. Конкурсът е организиран от асоциацията за приятелство „България – Куба“, Синдиката на българските учители, Националния дворец на децата, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти (СБЖ), ЦС на БАС и със съдействието на Министерство на образованието и науката и посолството на Република Куба в България.

За девета поредна година със свои творби – реферати, мултимедийни презентации, есета, стихове, рисунки, участваха стотици деца от цяла България. Авторитетно жури отличи най-добрите, награди получиха и учителите, подготвили най-добре представителите се ученици. Конкурсът включва различни възрастови групи 1-4 клас, 5-8 клас, 9-12 клас, и различни раздели - като “Реферати”, “медийни презентации”, “Проза”, “Поезия”, “Рисунки”, “Творби на испански език”.

Провеждането на конкурса представлява важен принос в развитието на отношенията между България и Куба, както и за стимулиране на ученическото творчество и знания.

На тържеството присъстваха Н.Пр. Педро Пабло Сан Хорхе, Извънреден и пълномощен посланик на Република Куба, г-жа Нюрка де ла О, консул в кубинското посолство, г-жа Станка Шопова, почетен председател на Асоциацията за приятелство „България – Куба“ и председател на Организационния комитет на конкурса, г-жа Тамара Такова, председател на Асоциацията за приятелство „България – Куба“ и научен ръководител на конкурса, г-жа Татяна Досева, директор на Националния дворец на децата, както и представители на други обществени организации. Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе поздрави участниците в конкурса и техните учители, специално благодари на организаторите – на инициатора за провеждане на конкурса в лицето на г-жа Станка Шопова, на присъстващите в залата приятели на Куба - за обичта към неговата родина, за съпричастността към стремежа на Куба да живее свободна и независима. Г-жа Станка Шопова, почетен председател на Асоциацията за приятелство „България – Куба“ и председател на Организационния комитет на конкурса, награди удостоените с първи места в различните раздели с едноседмична почивка в санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“. Тя оповести обръщение от участниците в първия детски събор „Белите гълъби на мирното детство“, провел се в Ястребино, и призова децата в България и по света да се присъединят към детската инициатива „Ние сме за мир“, за по-щастливо бъдеще на планетата. Награди на учениците и техните учители връчиха членове на журито с председател г-жа Тамара Такова, испанист, както и поетите Йордан Милев, Лъчезар Еленков, Драгомир Шопов, представители на Съюза на българските писатели, художничката Вера Върбанова, испанистката Радост Мазганова и г-жа Таня Леонидова, представител на Синдиката на българските учители.

Художествени състави и индивидуални изпълнители от Националния дворец на децата изнесоха впечатляващ концерт пред отличените участници и пред гостите на събитието. Експонирана бе и колоритна изложба с наградените рисунки, отразяваща представата на българските деца за Куба и нейните герои. Накрая наградените ученици благодариха на организаторите и предадоха чрез Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе своите поздрави и послания до кубинските деца.

 

Също на 8 юни, в Руския културно-информационен център в София, бяха наградени отличилите се участници в международния ученически конкурс „Заедно в 21 век”, който се провежда за десета поредна година, и е организиран от фондация „Устойчиво развитие за България” и организационен комитет, под патронажа на посолството на Руската федерация у нас. Проявата е включена в Националния календар на МОН за извънучилищни дейности. И тази година в конкурса участваха хиляди ученици от България, Русия, Казахстан, Беларус, Приднестровската Молдовска република, Украйна и Молдова - с реферати, мултимедийни презентации, есета, стихове, рисунки и песни.

Основната тема на конкурса тази година бе „70 години от победата над фашизма”, а провеждането му представлява важен принос в развитието на отношенията между България и Русия и сътрудничеството с другите близки страни и народи, за обогатяване на знанията на учениците и стимулиране на творчеството им, както и за утвърждаване на историческата истина и съхраняване на историческата памет за Втората световна война, според г-жа Станка Шопова.

Гости на тържеството бяха Роберт Шестаков, първи секретар на посолството на Руската федерация в България, представител на Министерството на образованието и науката на РФ, Сергей Смитюшенко, и.д. ръководител на представителството на “Россотрудничество” в България, Станка Шопова – председател на Организационния комитет на конкурса и председател на фондация „Устойчиво развитие за България“, Любомир Коларов, председател на Координационния съвет „България – Русия” и председател на Софийското сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски“, представители на обществени неправителствени организации, писатели, художници, творци.

Прочетени бяха поздравителни адреси от Н.Пр. Юрий Исаков, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в България, и от г-жа Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието и науката. Наградите на посолството за творби на руски език, отличени в конкурса, връчи г-н Роберт Шестаков. С топли думи поздрави присъстващите и Сергей Смитюшенко, като подчерта, че денятна тържествотосъвпада с откриването на срещата на БРИКС, където членуват Русия, Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка, тоест повече от една  четвърт от населението и потенциала на планетата.

Станка Шопова, председател на фондация „Устойчиво развитие за България“, награди удостоените с първа награда ученици с петдневна екскурзия в Москва, осигурена от фондацията. Оповести и иницативата „Белите гълъби на мирното детство“, подкрепена от международния семинар „Ние бяхме заедно в борбата против фашизма“, както и от Първия събор в Ястребино на 2 юни 2015 г. Целта на тази идея е да обедини децата от България и света в името на мира и по-доброто бъдеще. В подкрепа на инициативата говори освен г-жа Станка Шопова, и ученикът Мартин Величков от 133 СОУ „А.С. Пушкин“, който е един от учениците – членове на инициативния комитет на „Белите гълъби на мирното детство“.

Приветствия и награди за победителите бяха връчени от представители на съорганизаторите на конкурса, Любомир Коларов, председател на Координационния съвет „България–Русия“, Чавдар Стоименов, председател на ЦС на БАС, Любов Сосновская, зам.-председател на федерация „Съюз на съотечествениците“, Боряна Илиева, главен секретар на Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Таня Леонидова от Синдиката на българските учители, както и от членовете на журито, писателите Драгомир Шопов, Атанас Звездинов, Лъчезар Еленков, Йордан Милев, Боян Бойчев, художника проф. Стоян Домусчиев. Учениците получиха предметни награди и от МКДЦ „Дом на Москва в София“, Национално движение Русофили и др.