Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 26 (2015) БЕЗОТГОВОРНАТА „СТАБИЛНОСТ”

БЕЗОТГОВОРНАТА „СТАБИЛНОСТ”

Е-поща Печат PDF

„Стабилността” в България, – политическа, икономическа, финансова, социална, етническа и т.н., се вижда от Космоса. Партията ръководителка ГЕРБ, председателствана от Бойко Борисов, има четирима своенравни на думи, но послушни на дело, „съдружници в престъплението”. Макар от време навреме да се опитват да извиват ръцете на „неуправляемия”, според собственото му признание, премиер Борисов, в решаващи за кабинета моменти те винаги гласуват „правилно”. Също както циганският електорат „избира” кметове, общински съветници, депутати и дори президенти. С една само разлика: ромите гласуват за пари, а „присъдружните” депутати – за постове на безработни съпартийци, за лобистки интереси и за много, много повече пари... Готови са да „усвояват” не само еврофондове, а и парите за „ромското включване”.

Моделът на „коалицията на споделената отговорност” е зададен още от Васил Радославов с прочутото му оправдание за коалирането с консерваторите: „Партията трябва да се понахрани!” Един век по-късно ситуацията е същата.

Може „реформаторите” да се заканват, че ще се оттеглят от правителството, ако ГЕРБ не подкрепи здравната „реформа” на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Може от АБВ да настояват за повече социална справедливост, пробутвайки антисоциалната „пенсионна реформа” на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин. Може от ПФ да гърмят с ултиматуми от седем точки, включващи искания за пълна ревизия на енергетиката, за борба с битовата и специално циганската престъпност, за премахване на незаконните строежи, за борба срещу „дървената мафия” и други. Но и те, както „реформаторите”, АБВ и остатъците от Барековата партия ББЦ (и създадената от нея, днес „открадната” от енергийния бос Христо Ковачки коалиция БДЦ), знаят нещо, което не подлежи на доказване. А именно - че зад гърба на Борисов стои ДПС и то е готово да му се притече на помощ винаги, когато това ще бъде осребрено я с постове, я със затваряне на очите за зулумите на местните ДПС феодали. Например когато при гласуването в Народното събрание за 16-милиардния външен заем БСП и ПП „Атака” се обявиха „против”, а патриотите се „въздържаха”, именно с гласовете на депесарските депутати престъпната „операция” стана факт.

Прекалено безочливо е днес да се твърди, че „въздържането” на ПФ е спряло едно престъпление срещу идните поколения на България. Също толкова безочливо е и поведението на ПГ на АБВ, която подкрепи заема, въпреки „несъгласието” на председателя си Георги Първанов, а днес се подписва под искане до Конституционния съд да изтълкува законността на огромния дълг.

Но ако напишете в гугъл фразата „Ако вземем заема от 3,5 млрд. лева, държавата ще фалира”, интернет търсачката услужливо ще ви покаже две изказвания на Бойко Борисов по този въпрос. При управлението на Пламен Орешарски, той твърди, че заем от 3,5 млрд. лева ще е фатален за България и нейните деца; а когато неговото правителство поиска 16 млрд. лева, Борисов заяви ултимативно: „Ако не изтеглим заема, държавата ще фалира!”.

Така се управлява България: не е важно какво се предлага и прави, а кой го предлага. Ако кабинетът „Орешарски” беше поискал 16 милиарда лева заем, представяте ли си какви „спонтанни протести” щяха да му спретнат Борисов и Цветанов? Същото би се случило, ако тогавашната ДКЕВР беше поискала 20-процентно повишение на цената на тока за бизнеса.

Днес КЕВР, председателствана от върлия критик на проекта АЕЦ „Белене” и „Южен поток” Иван Иванов, предлага средно с 2 % поскъпване на тока за бита и с 20 % за бизнеса, който произвежда по-малко енергоемка продукция. Странна логика, която

наказва спестяващите енергия, а награждава прахосниците!

Но Борисов реши да се направи на „добрия пожарникар” и каза, че и той щял да стачкува (заедно с КРИБ) срещу това поскъпване, но КЕВР била независима. И тъй като е „независима”, Иван Иванов бе „помолен” да отложи въвеждането на поскъпването на тока. А в края на миналата седмица го „поканиха” в парламента, за да обоснове решението на комисията. При други обстоятелства той щеше да уверява, че без запушване на пробойните в енергетиката повишението на цената на тока е безсмислено. А Бойко Борисов, подобно на Свободата от картината на Йожен Делакроа, щеше „да поведе народа на барикадите”. Вместо това, след като бе обявен от Румяна Бъчварова за терминатор на три руски енергийни проекти в България, Борисов натири министъра на енергетика Теменужка Петкова да моли руснаците да ни пуснат едно „хъбче” от „Турски поток”. Тя се върна и сподели, че се надявала на положителен отговор от руска страна през юли. Най-вероятно обаче ще си останем, както написа преди време един от форумците на в. „Сега”, с „един гол хъб”. Сиреч,

с илюзиите, че щом сме в ЕС, можем да правим всичко, което Брюксел нареди

и Русия да се съобразява с нас. В реалността, за съжаление, господстват други закони, норми, ценности и правила. Имаш крава, пиеш мляко!

Днес все още на жълтите павета няма протестни шествия срещу поскъпването на тока, понеже народът се надява да е останал малко здрав разум у управляващите, за да не секат клона, на който седят. Не манифестира и Георги Близнашки, който цяла година маршируваше редом с „младите, умните, успелите и красивите”. Човекът, който громеше модела „Кой?”, създаден от ДПС в лицето на Делян Пеевски, вече е консултант по конституционните промени на ДПС. Тоест, на партията, олицетворение на този модел. Кел файда, че от „Протестна мрежа” се отрекоха от „своя премиер”? Близнашки, обаче, казва, че е готов да работи за всяка партия. И ако мислите, че ще го прави безплатно, лъжете се.

Що се отнася до депутатите, ако е вярно, че 120 от тях са лично заинтересовани от ВЕИ-тата, поскъпването на тока ще мине безпрепятствено.

Ромите също ще го преглътнат с безразличие, тъй като и без това не плащат нито ток, нито вода, нито данъци и такси, или здравни и пенсионни осигуровки. Колкото и да поскъпва токът, колкото те ще откраднат, не може.

Тук-там по села и градски махали припламват „етнически” сблъсъци, съпроводени с употреба на бухалки, метални пръти, колове, брадви и камъни, които полицията на г-жа Бъчварова „охранява” със скромни сили. Другата й част протестира пред НС срещу вдигането на пенсионната възраст за униформените. Преди да бъде разрешен случаят „Гърмен”, пламна жк „Орландовци”, разшумя се „Факултето”, а в редица села на България българите поискаха изселване на само настанилите се там крадливи „фараонови унуки”.

Хубаво, но къде да отидат тези паразити? И на Запад не щат нито роми, нито българи имигранти, хеле пък бежанци от Средния изток и Африка. А Еврокомисията направо се чуди как да ни натресе още 800 или повече бежанци и нелегални имигранти, както и отговорната задача да спираме бежанския поток от Турция към Европа. Нашите управляващи измърмориха нещо срещу квотния принцип на ЕК, но то беше повече за вътрешна, предизборна и пропагандна употреба. А поне заради колониализма, страни като Великобритания и Франция би трябвало да приемат основната част от имигрантите. Не България, а Великобритания и Франция са колонизирали Средния изток, разделяйки го с изкуствени граници, прокарани по карта. Но вместо да признаят вината си за днешната бъркотия в бившите колонии, претенциозно наречена „Арабска пролет”, те по-скоро ще потопяват корабчета с бежанци и имигранти в Средиземно море, отколкото да ги приемат на своя земя. А на България и Гърция ще поверят спирането на сухопътния бежански поток към Европа.

Само че докато правителството на „споделената безотговорност”, начело с Бойко Борисов, се накани да дострои останала част от оградата по южната ни граница, бежанците и имигрантите налазиха Македония. Там властите им дават 72 часов срок да се ометат. Но тъй като унгарският премиер Виктор Орбан нареди да се изгради защитна стена по границата със Сърбия, нищо чудно имигрантите да потеглят към България, защото по границата ни с Македония няма дори телена мрежа. А и тази граница изобщо не се охранява от българска страна: родната полиция стачкува!

Остава само да ни изпратят част или всичките 800, които САЩ възнамеряват да разположат в Европа, редом с ракетите със среден обсег, снабдени с ядрени бойни глави. Ако ги охранява българската полиция, ромите ще ги разфасоват за един месец! Нито МВР ще намери крадците, нито прокуратурата ще ги обвини, нито Съдът ще ги осъди. Понеже и българската Темида се „реформира”. Неотдавна тя роди поредния парадокс. ВКС върна за ново разглеждане делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, осъден на две инстанции (СГС и САС) ефективно на 4 години затвор заради отказ да изпълни решение за използване на СРС срещу заподозрения антимафиот от Велико Търново Орлин Тодоров. Мотивите на ВКС са такива, че и адвокатът на Цветан Цветанов, Менко Менков, не би могъл да измисли по-удобни за своя клиент: съдебните състави били използвали спекулативни предположения и инсинуации без доказателствена основа, развивали били конспиративни теории, внушавали били, че Цветанов цели да засегне устоите на държавата и принципа на разделението на властите, че фаворизира изпълнителната власт за сметка на съдебната, че изземва функциите на съдебната власт и уронва престижа й и т.н. Нещо повече, съставът от по-долната инстанция се бил чувствал „лично засегнат” от политическото поведение на подсъдимия и у ВКС „се очертавало съмнение”, че съдът не е безпристрастен.

Сякаш всичките тези съдии живеят в различни светове

и не са учили по едно и същи учебници?

Окуражен от този подход, адвокат Менко Менков заяви, че Цветанов изобщо не бил длъжен да изпълни искането на прокуратурата за използване на СРС, понеже съдът бил издал разрешение, а не решение. И той се позова на закона за СРС.

Един и същи закон, а колкото юристи, толкова тълкувания. Същото се получава и когато членовете на КС изказват различни мнения относно съответствието на законите на Конституцията. Сякаш я четат както дяволът чете Евангелието.

Оказва се, че и триинстанционното съдопроизводство не е гаранция за истинско правосъдие, а условие за оправдаване на властимащите нарушители на законите.

Противно на това, което съветва румънската Моника Маковей, нашите законотворци се занимават с безсмисленото упражнение, наречено „промени в Конституцията”, а в съдебната система цари същият политически произвол, както и преди „реформата”. Предложените от ГЕРБ и РБ промени в Конституцията най-вероятно няма да минат в НС, което Борисов ще използва като алиби за нищоправенето в борбата срещу корупцията по високите етажи. Искахме, санким, но не ни позволиха от опозицията. Само дето Цветан Цветанов ще трепери още една година, докато САС потвърди или промени предишната си присъда. Независимо на колко части ще бъде разпокъсан ВСС, правосъдие няма да видим, а съдебна реформа – още по-малко. Щом един министър може да напише шест пъти „не!” върху разрешение на съдия, ромите ли ще изпълняват закона?!

ВКС, председателстван от назначения със скандал Лозан Панов, заигра като филиал на ГЕРБ. И реши, че Цветанов е невинен до доказване на същото. Аналогично правораздаване е описал Виктор Юго в романа си „Парижката Света Богородица”. Там глухият парижки прево (съдия) предъвкал делото на Квазимодо, глухият звънар на църквата „Св. Богородица”. „След това, - продължава писателят, - той отметна назад глава и притвори очи, за да придобие по-внушителен и по-безпристрастен вид, така че в този момент беше не само глух, но и сляп. Двойно условие, без което човек не може да бъде съвършен съдия”. Такива съдии ще ни съдят, ако и когато се реализира правосъдната „реформа” на бившия „протестър” Христо Иванов. Казват, че ако прочисти съдебната система, тя щяла да изтегли всичко останало. По-вероятно е експериментът с правосъдието да провали и него, и държавата. Забравете за борбата с корупцията, въпреки подготвения законопроект за нейното преследване по най-високите етажи на властта.

Крадците никога няма да приемат някой да им наднича в имотното състояние

да ги пита как са го придобили и да ги осъди за злоупотреби. Има корумпирани политици, както има и корумпирани следователи, полицаи, прокурори и съдии.

Гарван гарвану око не вади. Затова у нас няма осъдени министри, да не говорим за премиери или президенти. Според Бойко Борисов, направеното в Румъния било политическа чистка. Толкова се вижда от пожарникарската стълба.

Ето защо до края на този мандат ще наблюдаваме словесни препирни, мимикрия и симулиране на борба с организираната престъпност, корупцията, контрабандата и сивата икономика, докато зад гърба на избирателите тече политически алъш-вериш, който заразява „стабилно” и съдебната власт.

А на дело единствената реална стабилност в България ще е тази на безотговорността на управляващите и мизерията на народа...