Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 26 (2015) ШЕСТИ КОНГРЕС НА БЪЛГАРСКИЯ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ

ШЕСТИ КОНГРЕС НА БЪЛГАРСКИЯ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ

Е-поща Печат PDF

• За независима и социална България

На 20 юни т.г. в столицата се проведе VI редовен конгрес на Българския антифашистки съюз. В най-голямата зала на ул. „Позитано” 20 се събраха антифашисти от всички краища на страната, за да отчетат дейността си за времето между V и VI конгрес и да изберат ново ръководство. В салона преди началото на деловата работа звучаха патриотични и революционни песни, а песента, станала химн на борбата за свобода „Хей, поле широко”, както и химнът на България, изправи делегати и гости на крака.

Председателят на Съюза Чавдар Стоименов поздрави присъстващите и представи гостите на конгреса: председателя на НС на Българската социалистическа партия Михаил Миков, депутата в 43-ото Народно събрание от коалиция „БСП - лява България” Бойко Великов, председателя на ПП „Нова Зора” Минчо Минчев, председателя на ЗС „Александър Стамболийски” Спас Панчев, члена на НС на БСП и председател на Движението на ветераните в БСП проф. Владимир Топенчаров, ръководители на комунистическите партии в България, партизаните ген. полк. Митко Митков и писателя Кольо Георгиев и др.

В дневния ред на конгреса освен отчетите на Управителния съвет и на Централната контролно-ревизионна комисия бяха включени и изменения и допълнения на Устава, основни насоки за работата на БАС и избор на ново ръководство. Делегатите избраха ръководство на конгреса в състав: Чавдар Стоименов, Валентин Иванов, Лъчезар Еленков, ген. Митко Митков и почетният председател на БАС проф. Велко Вълканов.

Първото заседание ръководи Лъчезар Еленков, заместник-председател на БАС и главен редактор на в. „Жарава”.  Избрани бяха пет комисии, които да подпомогнат работата на конгреса.

Чавдар Стоименов прочете експозе от отчетния доклад на УС на БАС. Той изтъкна, че занапред дейността на антифашистите в България трябва да бъде подчинена на нова политическа стратегия, адекватна на реалностите на 21 век. Антифашистите са тези, които трябва да отстояват националните интереси на страната: национален суверенитет и териториална цялост, демокрация, жизнен стандарт и духовно развитие, опазване на националната ни идентичност, нрави, бит, култура, традиции. Тяхна е задачата да се борят срещу проявите на фашизъм и неофашизъм, да предадат антифашистката идея на младото поколение, да съчетаят революционния оптимизъм на участниците в антифашистката съпротива със силата, енергията и ентусиазма на младите.

Ленин Манджуков, делегат от Софийска област, прочете доклада на Централната контролно-ревизионна комисия. Заедно с добрата организационна работа на Управителния съвет, той посочи някои тревожни констатации като нередовното събиране и отчитане на членския внос, намаляване на абонамента за вестник „Жарава” и липсата на системен контрол върху изпълнение на взетите от Изпълнителното бюро и от Управителния съвет решения.

В словото си Михаил Миков изтъкна актуалността на антифашистката идея. Геополитическите реалности, кризата, в която живеем, обостри усещанията за омраза към различните, а това е проява на обикновен фашизъм, каза той. Ние сме в дълг към тези, които ще живеят в България, към младите хора. Те не знаят нищо или почти нищо за събитията в страната ни след Септемврийското въстание 1923 г., за социалистическия строй. Българският антифашистки съюз има енергията да насочи усилията си именно в тази посока и все така здраво да издига знамето на антифашизма, каза в заключение Миков и връчи поздравителен адрес към участниците във форума.

Приветствия към делегатите отправиха проф. Велко Вълканов, председателят на СОСЗР ген. Стоян Топалов, Спас Панчев.

В своето слово, Минчо Минчев, председател на ПП “Нова Зора” който по-късно бе избран за член на Управителния съвет, постави въпроса за единението на хората на социалната кауза и патриотизма в Единен народен фронт и призова антифашисткият съюз да бъде ядрото и спойващата връзка на това единение. Председателят на Съюза на ветераните от войните Иван Сечански, председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов също поднесоха своите поздравления към участниците в събитието.

Второто заседание бе ръководено от Валентин Иванов, председател на РС на БАС в столичния квартал „Оборище”. В изказванията си делегатите изразиха грижата за достойно място на Антифашисткия съюз в обществото, за привличане на повече млади хора към неговите структури.

Делегатите гласуваха Насоки за дейността на БАС и изменения и допълнения към Устава на сдружението. Те решиха съставът на Управителният съвет да се състои от 73 души, като в това число влизат председателите на 28 областни съвети. Новата ЦКРК се състои от 11 души.

Двата ръководни органа на БАС се оттеглиха на заседание, за да изберат двамата председатели на УС и ЦКРК на БАС.

Управителният съвет избра Изпълнителното бюро на съюза. Бяха издигнати две кандидатури за председател на УС на БАС – на досегашния председател Чавдар Стоименов и на един от неговите заместници и главен секретар на БАС Симеон Игнатов. След проведения таен избор с 38 гласа за председател беше избран Симеон Игнатов срещу 22 гласа за Чавдар Стоименов. Чавдар Стоименов остава член на Управителния съвет.

Централната контролно-ревизионна комисия избра за председател Йонка Кинова.

След обявяване на резултатите от двата избора Шестият конгрес на Българския антифашистки съюз беше закрит със слово на новоизбрания председател Симеон Игнатов.