Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 27 (2015) СИЗИФОВИЯТ КАМЪК НА НАДЕЖДАТА ЗА СВОБОДА

СИЗИФОВИЯТ КАМЪК НА НАДЕЖДАТА ЗА СВОБОДА

Е-поща Печат PDF

„Горко вам, които пишете лъжливи и неправедни думи, тъй като вашите лъжи, вашите неправди няма да бъдат забравени”

„Книгата на Енох” (гл. 96 т. 24)

Гърция е в необявен фалит”, пророкуваха злокобно цялата минала седмица „правилните” ни медии. Пророчествата бяха съпътствани от множество набързо скалъпени на живо интервюта на почиващи на гръцкото крайбрежие в тази „страстна” седмица български журналисти от големите „независими” телевизии, чиито собствени умозаключения се разминаваха т с действителната обстановка.

Противно на твърденията, направени от западните медии и повтаряни до втръсване от нашите медийни папагали, че „Гърция има малко време на свое разположение и че ако не внесе веднага вноската, изпада автоматично в банкрут”, реалността е по-различна.

Другото е психологическа атака срещу ошашавените от кризата гърци и за тероризиране правителството на „Сириза”, с което ЕС за пореден път показа своето отблъскващо лице.

Това се потвърждава и от правилника за функциониране на МВФ, в който изрично се посочва, че: „Ръководителят на фонда разполага с цял месец да свика Съвета на МВФ и да го информира, че една страна не е изпълнила задълженията си към Международния валутен фонд и да обяви за „кредитно събитие неплащане на вноска към МВФ”. Освен това, преди десет дни, рейтинговата агенция “Стандарт & Пуър” ясно заяви, че ако Гърция не успее да плати дори до 20 юли 3,7млрд. евро в Европейската централна банка, това не представлява автоматично банкрут на Гърция! „Ако сте пропуснали една вноска погасяване на ЕЦБ, това не означава автоматично гръцки фалит и при този случай агенцията може да понижи рейтинга на Гърция в категорията „селективно неизпълнение на задълженията”, съобщават от агенцията. И още в своето съобщение агенция “Стандарт & пуър” заяви: „Доколкото ни е известно, ЕЦБ запазва всички гръцки държавни облигации, които е придобила през 2012 г. Ето защо неизплащането на дълга няма да окаже пряко влияние на частните кредитори. Една държава не може да бъде автоматично обявявана в несъстоятелност, ако не плати някои вноски в официалните финансови институции като ЕЦБ, МВФ или Световната банка”.

Тук трябва да се отбележи, че подобни възгледи бяха изразени също и от другата голяма рейтингова агенция “Мудис” , от САЩ, която обяви, че неплащането на една вноска на МВФ няма да доведе до обявяването на фалит в Гърция.

Истината е, че чрез изнудване Еврогрупата (ЕК, МВФ и ЕЦБ) се опитва да изтръгне колкото се може отстъпки от правителството на Алексис Ципрас. Целта е в играта на нерви той да бъде компрометиран и след това унищожен политически, поставяйки отново продажната десница на власт. Почти същото иска и канцлерът Меркел, и финансовият й министър Шойбле.

Няма съмнение, че Ципрас е наясно с целите на игрите на кредиторите, но за разлика от нашия премиер, той е добър политически играч. В опита си да спечели съпричастността и отговорността на гърците към бъдещето на страната, Ципрас заяви: „Аз не съм премиер, който ще остане на поста, независимо от всичко... Ако гръцкият народ иска да продължи непрекъснато с плановете за съкращения, заради които няма да можем да вдигнем глава... ще уважим това решение, но няма да сме ние, които ще го реализират”.

Освен всичко Ципрас е наясно, че кредиторите блъфират също и по въпроса за изваждане на Гърция от Еврозоната, защото с това ще отприщят разрушителното икономическо цунами в целия ЕС. „Кредиторите не искат да изкарат Гърция от еврозоната, защото разбират, че цената за излизане на една страна от еврозоната ще бъде доста висока”, каза Ципрас и обяви, че неговата цел е да спаси от западните кредитори, колкото се може повече от богатствата на Гърция. В своето обръщение към нацията, направено на 1 юли по националната телевизия, Ципрас обяви: „Ние искаме да се избегне риска за Гърция. Целта ни е да постигнем по-добро бъдеще за страната. След насрочването на референдума получихме по-добри предложения, а има и вероятност след него Гърция да получи още по-добри предложения”, допълни министър-председателят. Така беше до 1 юли, но в Гърция времето изглежда тече по-бързо.

Още на следващия ден, 2 юли, четвъртък, Ципрас и неговият финансов министър Варуфакис вече говореха за отстъпки в предложението си до кредиторите, но при някои определени условия”. От Брюксел хладно им отговориха, че замразяват преговорите за след референдума. Обратът, настъпил в четвъртък, е сигурен знак, че са задействани някакви други фактори, за които можем засега само да гадаем, ако обаче си припомним арсенала от методи за действие на евровърхушката и задокеанските й господари, не е изключено да е направено предложение, на което Ципрас и Варуфакис да не могат да откажат. Така или иначе, играта загрубя. Гръцкият премиер е принуден да играе ва банк: неуспехът на референдума е равносилен на политическо му самоубийство. Но това не е всичко. „За Гърция това означава - както писа в „Ню Йорк таймс” нобеловият лауреат по икономика проф. Пол Кругман - тотален отказ от каквито и да е претенции за независимост, безкрайни икономии и депресия, без ни най-малък намек за край”. В същата статия Кругман посъветва гърците да гласуват с „Не” на референдума по следните причини: „Първо, ние вече знаем, че все по-суровите икономии не водят до нищо – след пет години Гърция ще е в по-лоша форма, откогато и да е било. Второ, много и дори по-голямата част от хаоса покрай „грекзит” вече се е случила. След затварянето на банките и налагането на капиталови ограничения няма какви повече щети да бъдат нанесени”.

Такава е истината, изречена от Кругман, която лидерите на ЕС, нашите управляващи и медии старателно премълчават и прикриват. Но същевременно продължават да ни заблуждават, че Гърция, с приемането на условията на Еврогрупата и отпускането на поредния заем, при това с безумно висока лихва, може да бъде спасена.

На всички посветени вече е ясна и другата истина: Гърция не е в състояние да изплати огромния дълг от 312,7 млрд. евро, натрупан от предишните правителства. Въпреки тази очевидна истина, за да угодят на Меркел и Саркози, защото главните загуби щяха да понесат Германия и Франция. ЕК, ЕЦБ и МВФ се противопоставиха на преструктурирането и орязването на дълга през 2010 г., когато кризата все още можеше да бъде разрешена на по-ниска цена. По същите причини те продължиха да се противопоставят и през 2015 г., когато правителството на Ципрас им го заяви директно. Вместо това те се мъчеха да отмъкнат колкото може повече от националните богатства на Гърция, протягайки ръце дори към гръцките острови, като се преструваха, че гръцкият дълг би могъл да бъде изплатен, макар и трудно, при безумните лихви стигащи до 80 %. Вече е ясно, че кредиторите се опитаха чрез икономически натиск да сложат ръка на бюджетните излишъци, които Гърция ще трябва да преведе в сметката за хипотетичното изплащане на своя дълг. Правителството трябваше да увеличи данъците и да намали разходите в социалната сфера до степен да създаде тези излишъци. Те не обърнаха внимание на аргументите на Ципрас, че по този начин изпращат страната в още по-дълбока депресия. В предстоящите след референдума преговори тези аргументи също ще бъдат пренебрегнати. В публикувания от в. „Гардиън” поверителен доклад на тримата гръцки международни кредитори - ЕК, МВФ и ЕЦБ, на 2 юли, в прав текст се признава, че Ципрас има основания и че до 2030 г. Гърция няма да може да изплаща сама дълга си, без чужда помощ, дори да приеме всички предложения на кредиторите си.

Като всеки идеалист демократ Ципрас продължава наивно да се надява, че след като защитава тезите си с необорими аргументи, ще срещне разбиране у европейските лидери и че все пак функционирането на ЕС би следвало да се осъществява по законите на демокрацията. „Никога не съм очаквал демократична Европа да се обяви срещу организиране на референдум. Истински срам е, че ни бяха затворени банките, само заради това, че позволихме на народа да каже какво мисли”, каза още Ципрас и припомни, че е бил кандидат за председател на Еврокомисията. „Европа трябва да спре да бъде недемократична”, заяви той. Добро пожелание, но за съжаление, неосъществимо. Това е все едно да вярваш, че вълците ще станат вегетарианци. Дори президентът Обама призна в прословутата си реч във Варшава, че ЕС е американски проект. А както е известно, най нетревопасни са американските вълци.

Американците обаче, разчитайки на късата памет на хората, гузно премълчават факта, че те са кръстниците както на ЕС, така и на първия председател на Европейската комисия, западногерманецът Валтер Халщайн, който им беше абсолютно предан. Малка подробност е, че първият председател на ЕК е бивш нацистки офицер, воювал със звание лейтенант в армията на Хитлер и пленен от американските войски на 26 юни 1944 г. в битката за превземането на Шербург. Оценяйки ценза и готовността му да служи на новите господари, американците го изпращат на „превъзпитание” в концентрационен лагер в самите Съединени щати, привилегия, от която се ползват много малко пленени германци, и то тези, за които се смята, че си струва да бъдат вербувани за агенти. Това „превъзпитание” продължава близо 14 години в САЩ и ФРГ, след което е спуснат за председател на ЕК. На този пост той престоява цели десет години (1958-1967). През този период чрез него, а и след това, САЩ фанатично насърчават и насочват развитието на своя проект – ЕИО, преименуван по късно в ЕС. Ръководството на ЕС и днес продължава да се осъществява отвъд Океана. Решенията се вземат от Вашингтон, и разбира се, в полза на американските политически и икономически интереси. Ярък пример за това е наложената с натиск от САЩ политика в ЕС на санкции срещу Русия. Затварянето на банките в Гърция само потвърждава принципа на подчиненост. То беше осъществено веднага след като гръцкият премиер Ципрас заяви намерението на правителството си за обявяване на референдум за отхвърляне или приемане на условията на Еврогрупата за заема. Каква ти демокрация. Лъсна истината, че кредиторите са спрели парите за гръцките банки, за да повлияят в правилна посока на предстоящия референдум.

В неравната битка с Еврогрупата по проблемите с гръцкия дълг и за оставане на страната в Еврозоната Ципрас има още един много силен коз - геостратегическото положение на Гърция. „Ние сме в центъра на бурята, но ние сме хора на морето и не се страхуваме да акостираме в по-защитени и сигурни пристанища”, каза Алексис Ципрас по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, намеквайки за евентуална промяна в геостратегическата ориентация на страната, ако не постигне разбирателство с Еврогрупата.

Ципрас може и да блъфира, но геостратегическата позиция на Гърция в Средиземноморието е реалност, с която САЩ и ЕС не могат да не се съобразяват. Средиземноморието, част от което е и Гърция, е от голямо геостратегическо значение. Геополитически то включва три региона - Европа, Африка и Близкия изток, - в които се намират най-големите петролни залежи на планетата. В този контекст Гърция, поради близостта си до Близкия изток, е от особено геостратегическо значение. Тя лежи на важни стратегически проходи и е пресичана от множество търговски пътища, пространство, което от незапомнени времена е било обект на големи външни домогвания. Близостта й до Дарданелите и Босфора на изток, Китира и Карпатос на запад, с остров Крит и Кипър пред Суецкия канал, е от голямо геостратегическо значение, което САЩ, НАТО и ЕС по никакъв начин не биха желали да загубят. Основните и най-големи бази на НАТО в Средиземноморието - Кипър и Крит, само потвърждават геостратегическата тежест на Гърция. Дали Ципрас ще има смелостта да изиграе този коз, засега не е ясно. Факт е, обаче, че отвъд Океана, макар и засега безмълвно, следят случващото се в Еврозоната и в частност в Гърция, много внимателно. Вероятно вече е в завършена фаза и план „Б” по отношение на лявото правителство на демократа Ципрас. Той може би няма да бъде ново издание на събитията от 1967 г., когато с помощта на ЦРУ бе извършен военен преврат в Гърция, защото днес формите са по-невинни – НПО, „цветни революции” и всякакви там „пролети”. Тази нива вече е разорана от Сорос, и семената в нея са засети. И може би предстои скорошна жътва. Сезон е.

Това са истините за Гърция, за които между лидерите на ЕС има омерта, а нашите управници и поддържащите ги медийни папагали не могат да проумеят.

На дълбоко заспалите българи следва да кажем: не вярвайте на управляващите и обслужващите ги телевизии и преса за това, което ви говорят и пишат за Гърция. Те го правят, за да ви поддържат в състояние на будна кома. То е част от психологическата война на богатия Запад срещу ошашавените от кризата граждани от периферията на ЕС. Гърците ще извоюват голяма част от това, за което се борят. Те въстанаха, за да не стигнат нашият хал. На техните лозунги и трансперанти на митингите в подкрепа на референдума на площад „Синтагма” ясно бе написано: „Ние се борим, за да не станем като българите”. Гърците сигурно ще си извоюват правото отново да живеят в пъти по-добре от нас, българите. Бъдете сигурни, че тези от богатия Запад, които ходят на дълги почивки по екзотичните курорти, няма да искат да сменят своите долари и евро за драхми. Въпреки всичко Гърция е обречена да тика своя тежък сизифов камък към върха на своята надежда за свобода. Друг е въпросът кой ги е осъдил в трудното изкачване на върха, но нали в това е и възхитителният смисъл на борбата Сизиф да не се отказва от надеждата за свободата.