Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 46 (2015) ПАМЕТ И ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ДЕЛОТО НА ДМИТРИЙ ЛИХАЧОВ

ПАМЕТ И ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ДЕЛОТО НА ДМИТРИЙ ЛИХАЧОВ

Е-поща Печат PDF

Много неща са отминали, древният Рим и древна Гърция, Византия, но България е тук – късче от най-древната култура между всички европейски страни. Затова – пазете я! За да бъде българската култура не само късче от старината, но и първата частица на бъдещето. Духовното богатство на България, създавано с векове, трябва да пребъде. Такова е историческото предназначение на България и аз вярвам в него...”

Акад. Дмитрий Лихачов

На 30 ноември т.г. в столичния квартал Обеля бе открит дългоочакваният паметник на академик Дмитрий Лихачов, един от светлите умове на славянската идея, неуморен радетел на огромния български принос в световната култура, интелектуалец от най-висок ранг и венценосен изследовател на делото на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий. На паметника може да се прочете следната мисъл на големия учен: „Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ стояха езикът, писмеността, литературата”. Въпреки това, или може би тъкмо затова, не се посвениха да осквернят монумента квартални защитници на природата - по най-груб начин и вандалски.


Все пак този паметник е вече факт и хора от всички възрасти дойдоха да го почетат. Паметникът бе осветен с тържествен водосвет от викария на патриарх Неофит, Браницкият епископ Григорий.

„За нас Дмитрий Лихачов е символ и в неговите думи: „Обичам така силно България, защото обичам много силно Русия”, се крие квинтесенцията на това какво е да си русофил в България и българофил в Русия”, каза при откриването на паметника Николай Малинов, председател на Национално движение „Русофили”, и изрази надежда, че всяка година на 27 ноември пред мемориала ще се събират онези, които истински тачат делото на акад. Лихачов и на славянството.

На тържеството присъства и съветникът по културата при Руското посолство в София г-н Кирил Ринза, който подчерта, че мястото, където е издигнат паметникът, никак не е лошо, и важното е, че той е тук, и че в България помнят и почитат приноса, който Дмитрий Лихачов е внесъл в културата на всички славянски народи. „В нашия така сложен живот и международни условия липсват хора като Дмитрий Лихачов, който зад дребните политически интереси можеше да види общата култура, общото православие, общото славянско братство”, отбеляза руският дипломат.

По повод откриването на паметника бяха получени поздравления от Съюза на приятелите на България в Русия, от Пушкинския дом в Санкт Петербург, където дълги години е работил Дмитрий Лихачов, от внучките на академика проф. Вера Толц и журналистката от тв-канала Russia Today Зинаида Курбатова, както и от много организации и граждани. Учениците от училището при руското посолство също поднесоха цветя пред паметника на големия приятел на България..

Идеята за паметника е отдавнашна и най-напред е озвучена от председателя на Съюза на българските журналисти г-жа Снежана Тодорова, а в СБЖ дори има учреден клуб „Дмитрий Лихачов”. В ранния етап е предвидено паметникът да бъде издигнат в градинката на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, но Столична община и кметът на града не дават зелена светлина на проекта.

По нататък идеята е подета от Национално движение „Русофили” и след представяне на подробна концепция какъв да бъде монументът и как да се впише в столичната среда, становището на дирекция „Архитектура и градоустройство” е, че той трябва да е свързан с бул. „Дмитрий Лихачов”, в кв. Обеля, и по-точно в градинката до булеварда.

Автори на монумента са архитект Венцеслав Ючколовски и скулпторът Станислав Корчев.

Естествено, че за подобна инициатива са нужни и средства. Така в дарителската кампания се включват Николай Малинов, Тодор Батков и множество граждани. На доброволни начала основното строителство и монтажни работи се извършват от „Главболгарстрой”, начело със Симеон Пешов.

Също на 30 ноември, деня на откриването на паметника, в РКИЦ-София бе организирана кръгла маса, посветена на творчеството, дейността и живота на големия руски учен. Солидни български учени, както и гостите, припомниха колосалния труд на акад. Дмитрий Лихачов, неговия принос в развитието на българската и европейската хуманитаристика, контактите му с прочути дейци на българската наука и култура, както и други теми, засягащи личността и делото на учения. Своето мнение споделиха акад. Васил Гюзелев, проф. Светлина Николова, Петко Тотев, Арсений Миронов, Христо Трендафилов, журналистката Калина Канева, автор на двутомното издание „Симетрия на времето”, събрало нейните впечатления от познанството с великия руски и световен учен.

Акад. Дмитрий Лихачов е носител на Европейската награда за културна дейност. През 1990 г. става член на Международния комитет по възстановяване на Александрийската библиотека, през 1992 г. е избран за член на Философското научно общество на САЩ и за почетен доктор на Сиенския университет, Италия. Кавалер е на ордените „Мадарски конник“ (1995) и „Стара планина“ (1996) за заслуги към укрепването на научните и културните връзки между България и Русия. Получава международната награда „Лястовичка на мира“ (Италия) за големия принос към идеите на мира и взаимодействието на националните култури.

В продължение на тридесет години, до края на живота си (Дмитрий Лихачов умира на 30 септември 1999г. в Петербург), академик Лихачов неуморно отстоява уникалното значение на българската култура.

„Скъпи български приятели, не забравяйте – вие сте една от най-древните сред съществуващите днес културни нации в Европа и в света... Много неща са отминали, древният Рим и древна Гърция, Византия, но България е тук – късче от най-древната култура между всички европейски страни. Затова – пазете я! За да бъде българската култура не само късче от старината, но и първата частица на бъдещето. Духовното богатство на България, създавано с векове, трябва да пребъде. Такова е историческото предназначение на България и аз вярвам в него“ изповядва Дмитрий Лихачов.

И още нещо, по случай 100-годишнината от рождението му 2006 г. бе обявена в Русия като Година на Лихачов, а в София, по предложение на академичните среди и на български интелектуалци, главната улица в кв. Обеля беше преименувана на негово име. Две години по-късно – през 2008 г., по доклад на Йорданка Фандъкова, в Столичния общински съвет е взето решение (№ 542 /25.09.2008) за поставяне на паметна плоча на акад. Дмитрий Лихачов в градинката (кв. 13) на ул. “Д. Лихачов”, в кв. Обеля. След обстойни проучвания и съгласуване, на 9 април 2014 г., в СОС е внесено мотивирано предложение от НД „Русофили” и МСО „Перун” за издигане паметник на акад. Лихачов на одобреното място в кв. Обеля.

Днес монументът е факт и наш дълг остава да пазим не само дълбоките завети на Дмитрий Лихачов, но и паметта за неговото дело. В името на България!