Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 16 (2016) САКРАЛНОТО МИНАЛО

САКРАЛНОТО МИНАЛО

Е-поща Печат PDF

• България в традицията и поглед отвън

Вече цяла година един исторически сборник успешно намира своите читатели и съмишленици. Съчетанието на авторско изследване, сборник статии на експерти, хронологичен справочник и христоматия с извори прави печатното издание полезно за специалисти-историци, народопсихолози, учители, ученици, родители. Емоционалният поглед към историята и паралелите със съвремието винаги правят едно четиво интересно.

Авторът на книгата „Българската сага“ (2015) Детелина Денчева е събрала хиляди мнения на чужденци за България, които са съпоставени с древните извори и архивните документи от близките векове. Включени са мисли за миналото, съвремието и вероятното бъдеще на България, на български историци, литературни творци, политици, народопсихолози.

Особено интересни са засегнатите въпроси за летоброенето (датировката). Успоредно са дадени събитията в Европа и България. Неволното сравнение поражда гордост колко напред е била една цивилизована България спрямо една дива Европа до падането ни под османска власт. Привидно сухата хронология се съпровожда с откъси от фундаментални академични текстове и литературни творби, посветени на близкото и далечно минало. Цитирани са наблюдения за България на изследователи и общественици от Европа, които досега не са превеждани у нас. Вярно, цитатите са предимно положителни, но това е и целта на автора... Може би защото в последните три десетилетия слушаме предимно негативни мнения за българите. Слушали сме ги и преди век, и преди много векове. Така например през Първата световна война на френските чернокожи колониални войници било внушавано, че българите са човекоядци, затова да не се предават като пленници в битките...

В книгата има много таблици и илюстративен материал, които структурират и онагледяват текста на Детелина Дечева. Емоционалната ретроспекция на българската история притежава не само научна, но и изключително възпитателна стойност. Погледът е насочен към „външните българи“ и към българите в пределите на Отечеството. Прави се паралел между „кръстоносните походи“ (геноцида) на външните сили срещу България и действията на българските политически сили, допринесли не по-малко от чужденците за трагедиите на родината ни България.

Заключението на книгата е образно и впечатляващо – детски рисунки, посветени на българската история. На една от тях осемгодишният Валери е избрал своята творческа тема „Цар Калоян побеждава император Балдуин“...