Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 18 (2016) ВРЪЗКАТА С НАРОДА Е КЛЮЧЪТ КЪМ ДОВЕРИЕТО

ВРЪЗКАТА С НАРОДА Е КЛЮЧЪТ КЪМ ДОВЕРИЕТО

Е-поща Печат PDF

Редовната конференция на Движение на ветераните в БСП бе проведена на 13 април 2016 г. в София. За председател бе избран Динко Желев.

По повод изнесения доклад от проф. Владимир Топенчаров станаха оживени разисквания. Основната тема бе вътрешнополитическата обстановка в страната и дейността на Движението на ветераните като необходим коректив на мъдростта и опита.

Уважаеми другарки и другари делегати, ще си позволя да изкажа моето мнение по проблема на БСП – загубеното доверие. Ясно е, че трудно ще го възстановим, но все пак трябва да почнем от анализ на грешките.

Нарушихме основни правила. Първо, политиката е колективна игра, основана върху идеи и морални принципи. Второ, диалогът в тази колективна игра е задължителен както вътре в партията, така и вън от нея. Трето, нужна е постоянна връзка с хората от народа, информация за техните проблеми, настроения, за спонтанно възникнали движения, а пък ако щете и за вицове, защото народът изразява мнението си и във вицовете, които се разпространяват бързо.

Каква партия сме, каква е спойката, идеята, която ни сплотява и какви морални ценности съхраняваме?

Драстичен пример за нарушаване на тези правила е изборът на Делян Пеевски. Събира др. Сергей Станишев парламентарната група половин час преди заседанието и казва: „Ако не изберем Делян Пеевски за председател на ДАНС, правителството пада”. И групата гласува! Колективно решение ли беше, кога и как премина дебата и чии интереси защитихме?

Едни от първите, които реагирахме наистина адекватно и колективно, бяхме Старозагорският общински съвет на БСП, които поискахме оставката на Сергей Станишев и бяхме наказани за това. И тук отиваме до нарушаване на второто правило - „Диалогът е задължителен както вътре в партията, така и вън от нея”. Вместо да се срещне с нас др. Сергей Станишев, да ни обясни действията си и каква цел е преследвал с това лично свое решение и чии интереси е защитавал, направи точно обратното. Идвайки в Стара Загора, той посещаваше неизвестно кой и неизвестно къде, но в Общинския съвет на БСП не стъпваше. Председателят на Областния съвет на БСП Трифон Митев беше свален с организиран преврат и на негово място беше поставено лицето Васил Самарски. Този човек вече беше разцепил Казанлъшката организация на БСП и дойде да направи същото и в Стара Загора. Изводът? Проследете случилото се в Народното събрание с избирането на Делян Пеевски, неговия резонанс надолу, конкретно в Стара Загора, резонанса вън от партията, организираните протести от нашите опоненти вън от парламента, оставката на правителството „Орешарски”, разрива с ДПС и тъй нататък. Къде беше колективното решение, къде беше диалогът вътре в партията и извън нея и какви са последствията? Всички ги знаем!

За връзката с народа, неговите проблеми и тяхното решаване и действията ни в тази посока от нашите депутати в Народното събрание, пак ще дам един пример. Наблюдавах последния блицконтрол в Народното събрание по проблема за майките на деца с увреждания. Бях неприятно изненадан, че основните водещи в дебата бяха депутатите от „Патриотичния фронт”. Защо не бяхме ние? Защо не можем да оглавим спонтанно възникналите протести, защо не можем да помогнем на наши безработни младежи, членове на БСП, даже и когато сме на власт, или сме част от тази власт. Уж най-много работим в социалната сфера, а когато бяхме на власт, приехме плоския данък, а когато отидохме в опозиция, държим на прогресивния подоходен данък. И къде ли не, говорим едно, а вършим друго? Обещаваме нещо, след това го забравяме.

А народът отдавна ни предупреждаваше и за други неща. Ето някои от тях.

Какво правите с ДПС? Забравихте ли изказването на Ахмед Доган, че той решава как ще се дели баницата?! Наказателният вот от неговото изказване се стовари върху вас и дадохте властта на ГЕРБ. Внимавайте! ДПС настъпва в циганските квартали и купува открито гласове. В някои райони българският език е забранен и за да започнеш работа в някои фирми, задължителният език е турският. В Кърджалийско българите се изселват. ДПС злоупотребява не само с власт, но и с вас. За кой ли път трябва да се извинявате за възродителния процес. Какво се случи с българите в Беломорска Тракия някога и сега?

А за вицове по посока БСП, дал Бог! Влезте във фейсбук и освен смях, ще ви загорчи в устата и ще ви заболи сърцето!?! Когато продължихме да се вторачваме в нас, започнаха ежби?! Когато потърсихме врага с партиен билет и създадохме АБВ, „Движение 21”, а сега и проекта Кадиев, народът ни напомни поговорката - „Стигне ли се до омразия, няма оправия”.

Политиката е колективна игра, време е за активен диалог и възстановяване на връзката с народа!

Връзката с народа е ключ към доверието! Оттук трябва да започнем!

А от конгреса през май зависи дали ще я има нашата партия в близкото бъдеще, или ще изчезне!

Благодаря, че изслушахте откровеното ми мнение!

13.04.2016 г.