Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 20 (2016) 9 МАЙ, “БЕЗСМЪРТНИЯТ ПОЛК” И ПАМЕТТА ЗА ИСТОРИЯТА

9 МАЙ, “БЕЗСМЪРТНИЯТ ПОЛК” И ПАМЕТТА ЗА ИСТОРИЯТА

Е-поща Печат PDF

Въпросът дали 9 май е Ден на Европа или Ден на победата над хитлеро-фашизма, получи своя категоричен отговор. И всеки, който се опитва да го зададе, с нечистата мисъл да дискредитира една героична епопея на огромната славянска маса, на масата от жителите на Европа, които не преглътнаха нацисткият ботуш, го чака опозоряване.

9 май не може да бъде Ден на Европа – какво е Европа без 9 май? Обединение за въглища и стомана? Европейска комисия? Европейски съюз? Или просто Обединена...

9 май е ден, който еднозначно се свързва в паметта на хората с победата над фашистка Германия и с годината 1945-а. Едва ли е нужно да се цитират факти и цифри, аргументи и мъдрости, за да стане ясно, че либералното нашествие в историята този път удари на камък. Ядец! Защото празникът бе отбелязан с достойнство и размах – като се почне от инициативата „Безсмъртният полк”, та се стигне до софийския Паметник на Съветската армия (освободителка, разбира се). Само в България цели единайсет града се включиха в шествието на Безсмъртния полк. В Европа тази инициатива също бе възприета по достойнство и с множество последователи.

И така – 9 май е величествен Ден на победата. И всякакви други прозвища или пустословност и фразеология не могат да изличат смисъла на този общ за Европа, а и за света, особен ден. Празничен ден.

И вместо справка - инициативата Безсмъртният полк се проведе във Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия. В България движението започна през април тази година.

Само за един месец координаторите у нас създадоха български сайт https://bezsmartniatpolk.com, в който до вече са събрани над 100 семейни и лични истории за българи, участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война. Инициативата се осъществява благодарение на 61 координатори от цялата страна, представители на различни движения и организации.

В този смисъл заслужават признание и вдъхновените усилия на плевенската организация на ПП „Нова Зора”, начело с областния координатор Евгения Иванова, да бъде отбелязан този ден.

В Деня на победата и по случай 71 години от края на Втората световна война бе организиран реквием на Горноплевенските гробища, пред паметните плочи на четирима руски войници, починали от раните си и погребани на българска земя.

Под звуците на песни от годините на Втората световна и стихове, прославящи подвига на съветските хора, множеството отдаде почит пред паметта на летците Христо А. Ковальов, А.И. Крилко, Михаил Й. Конков и гвардейският разузнавач Николай А. Попов.

На събитието присъстваше широка палитра от гости и участници. Сред присъстващите бе г-н Роберт Шестаков, първи секретар на посолството на Руската федерация в България и представител на Министерството на науката и образованието на Руската федерация. Паметта на тримата руски летци и разузнавачът бе уважена и от представители на 17 леви организации от Плевен.

Със специално приветствие по случай 9 май към гостите и домакините се обърна и председателят на ПП „Нова Зора” Минчо Минчев.

Днес повече от всякога всички славяни, всички хора на честа и достойнството трябва да си подадем ръка. Днес България е сама както никога в своята 1300-годишна история. Тя няма нито верни приятели, нито надеждни съюзници. Но ние трябва да направим така, че България да излезе от този клуб на яростните антируски хулители. Мястото на България не е там, защото без съюз с Русия не може да има България”, заяви Минчо Минчев. (Тържественото слово публикуваме отделно.)

За значението на Девети май и за почитта към подвига на загиналите говориха и председателят на АБВ-Плевен Цветан Антов, и председателят на БСП–Плевен Свилен Атанасов. „Наш дълг е сега, 71 години след 9 май 1945 г., да не допускаме възстановяването, реабилитацията на мракобесните сили в нашето общество и за съхраняване на чувството на почит  и памет към милионите невинни жертви, дадени по време на Втората световна война“, подчерта Свилен Атанасов.

Плевенският свещеник отец Христо отслужи панихида пред реставрираните през 2011 г. от ПП „Нова Зора” паметници на четиримата загинали руски воини.

Венци и цветя в края на тържеството положиха Роберт Шестаков, зам.-областният управител Красимир Иванов, представители на ПП „Нова Зора“, АБВ, БСП, НФСБ, ВМРО, Българска пролет, БАС и други леви организации.