Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 20 (2016) 9 МАЙ - ГЪЛЪБИ НА МИРА И ВЕЧЕН ОГЪН

9 МАЙ - ГЪЛЪБИ НА МИРА И ВЕЧЕН ОГЪН

Е-поща Печат PDF

•В София отбелязаха тържествено Деня на победата

В Деня на победата над фашизма – 9 май, пред Паметника на Съветската армия в София хиляди хора се стекоха, за да празнуват заедно този светъл ден на свободата. Паметникът на Съветската армия е святото място, символът на вечната благодарност на българите към героичната Съветска армия - освободителка на Европа от фашизма. На площада пред паметника в 10 часа сутринта се събраха ветерани и младежи, хора от всички възрасти, и така потвърдиха връзката и приемствеността между поколенията, ненакърнимата признателност и вярност към Русия и свободата, въпреки внушенията и манипулациите на днешния ден.

Тържественото честване бе организирано от координационен съвет „България–Русия“ и фондация “Устойчиво развитие”. Паметният митинг започна със запалване на вечния огън от ветерана полк. Иван Витанов и младежа Боян Балев. Децата и младежите пуснаха бели гълъби на мира в простора и множество балони. Венци в знак на признателност положиха също Н. Пр. Юрий Исаков, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация, посланиците на Беларус, Казахстан, Армения, посланици и представители на дипломатически мисии в България, депутати, представители на политически партии и обществени организации, военно-патриотични съюзи и организации, организациите от Координационния съвет „България – Русия“, представителството на “Россотрудничество” в България – Руски културно-информационен център, ПП “Нова Зора”, и хиляди български и руски граждани...

Всички участници в инициативата „Бесмъртният полк“ се присъединиха към тържеството.

За празничната атмосфера допринесоха и изпълненията на популярни български творци и музиканти, специално поканени от фондация „Устойчиво развитие за България“. Множеството запя „Ден Победы“ и „Альоша“ заедно с Бисер Киров, сценарист и режисьор на концерта. Участваха и група „Грамофон“, с популярни и обичани руски песни, дуетът Даниел Спасов и Милен Иванов, хор „Планинарска песен“, Владимир Маринов, Джина Иванова. Илия Луков и неговият ансамбъл поведоха празничното хоро. Водещи на събитието бяха Красимира Събева и Веселин Вълков.