Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 20 (2016) ХАНОВЕРСКИЯТ ПРОБИВ НА МОСКВА

ХАНОВЕРСКИЯТ ПРОБИВ НА МОСКВА

Е-поща Печат PDF

• ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГР. МОСКВА СЕ ПРЕДСТАВИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УСПЕШНО НА СВЕТОВНИЯ ФОРУМ ЗА ИНДУСТРИАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ

Завърши панаирът в Хановер (25-29.04.2016 г.) считан за най-представителното световно средище на индустриални технологии. Тази година акцентът бе поставен върху енергийната ефективност, леките конструкции и новите материали. Експерти и специалисти имаха възможност да демонстрират новите си технологии, да влезат в директен контакт с нови пазари и инвеститори, да продадат своите продукти и решения. На изложението присъстваха 170 бизнес делегации от цял свят, а броят на посетителите надхвърли 190 хиляди души.

Хановер ни посрещна с леден вятър и температура близка до нулата. И с масовии демонстрации срещу т. нар. споразумение за трансатлантическо партньорство (TTIP). Предният ден в града беше долетял американският президент Барак Обама, за да упражни поредния натиск над канцлера Меркел за приемане на споразумението. Все повече европейци, не само германците, се противопоставят на този американски диктат. За тях TTIP е олицетворение на доминиращия неолиберализъм, на властта на мултинационалните корпорации, които не зачитат утвърдени производствени стандарти, неприкосновеността на личния живот и здравето на хората. В TTIP те виждат още поредната загуба на работни места, поредното рязко влошаване на жизнения си стандарт. С искания за добро заплащане, ниски наеми, нови работни места и лозунги „TTIP е троянски кон”, „Хората не са средство за печалба” и „Ние можем да спрем TTIP” протестният марш заля центъра на Хановер и за часове блокира градския транспорт.

Пред офиса на Министерството на земеделието в града 35 фермери демонстрираха със своите трактори срещу генномодифицираните продукти. Според германската информационна агенция DPA не по-малко от 35 хиляди са се включили в протестите. Според организаторите обаче броят им надхвърлял 90 хиляди. Проучване на фондация „Бертелсман” от предната седмица показва, че един от трима германци е против споразумението TTIP.

В изявлението си президентът Обама не отмина отношенията на Запада с Русия. Според него имало заплаха за европейското единство от ултрадесен национализъм, който господин Путин се опитвал да експлоатира. Но руският президент допускал грешка. Верният път бил единна и силна Европа да работи съвместно със силна, ориентирана към външния свят Русия.

Всъщност Москва с готовност би се подписала под втората част от изявлението на Обама: защото действително би се радвала да има насреща си силен Европейски съюз, който да гледа на Руската федерация като на равноправен партньор в европейските дела. Като доказателство за това беше и силното присъствие на руските региони на панаира в Хановер.

Правителството на Москва се представи с авторитетната делегация, възглавявана от Наталия Сергунина, зам.-кмет на Москва по въпросите на промишлеността и имуществено-поземлените отношения. В състава на делегацията бяха още Георгий Каламанов, зам.-министър на търговията и промишлеността на Руската федерация, ръководни дейци в правителството на Москва като Максим Решетников, министър и ръководител на Департамента за икономическа политика и развитие, Олег Бочаров – ръководител на Департамента за наука, промишлена политика и предприемачество, Евгений Дридзе, оглавяващ Департамента по външноикономически и международни отношения, Игор Ищенко, генерален директор на “Технополис „Москва”, Сергей Теплов – генерален директор на “Технопарк „Строгино”, представители на 21 московски високотехнологични компании и изследователски центрове.

Още на първия ден на Хановерския панаир посетителите проявиха изключителен интерес към щанда на руската столица, а бизнес участниците бързаха да проведат срещите си. Въпреки санкциите, а може би именно поради тях... През последните години Москва се превърна в един от крупните делови и финансови центрове на света, в логистичен хъб, чрез който се откриват възможности за контакти и достъп до пазарите на бившето съветско пространство и на Азия. Програмата за повишаване на инвестиционната привлекателност придвижи за три години руската столица от 92-ро на 51-во място.

Понастоящем на територията на Москва има 20 технопаркове с приблизителна площ от 1 милион кв. м. Компаниите, които се установяват на територията на руската столица веднага усещат благоприятния бизнес климат и чувствителното намаление на данъчното облагане. За последните пет години броят на чуждестранните фирми стъпили здраво на територията на Москва е над 700.

“Технополис „Москва” е специализирана територия за развитие на високотехнологични производства. Площта му досега е над 30 хектара и е в непосредствена близост до центъра на столицата. Резидентите в Технополиса специализират в производството на съвременни материали и нанотехнологии, микроелектроника, информационно-комуникационни технологии, оптика, медицински технологии, роботика и промишлена автоматизация.

“Технопарк „Строгино” е първият технологичен парк в Москва с площ 2.3 хектара създаден за подпомагане развитието на малки и средни предприятия. В момента на територията му оперират 52 иновационни и високотехнологични компании. “Технопарк „Слава” е друга успешна технологична зона с площ 2,8 хектара, с 60 малки и средни иновативни предприятия. Тук се развива високотехнологичен бизнес, открити са лаборатории и производствени цехове. Технопаркът предоставя залите си за конференции, изложбени зали, лабораторни изпитания, както и за комплексни управленчески, информационни, маркетингови услуги.

Съгласно приетия през октомври 2015 г. Закон № 52 за град Москва, ставката на данъка върху печалбата на фирми, извършващи дейности на територията на технопарковете, се намалява от 18 % на 13.5 %. Приетите с предишни закони облегчения за фирмите-инвеститори сега се подобряват чувствително: освобождават се от данък имущество; намалява се ставката им на поземления данък и на арендата; предоставя им се субсидия за създаване и/или развитие на инфраструктурата на комплекса, в размер на 300 млн. рубли годишно за управляващите организации на технополиса; и субсидия в размер на 100 млн. рубли – за управляващите на технопарковете. Фирми, които придобиват резидентски статут в технопарковете, се освобождават от данъчна регистрация, ако осъществяват производствена дейност на територията на Москва не по-малко от две години. Отпадат и изискванията средната годишна заплата на работник/служител да бъде не по-малка от 300 хиляди рубли, а броят на работниците да не е по-малък от 100. На практика, съвкупното данъчно облекчение достига до 25 процента.

Измежду десетките договори, подписани от руската страна с водещи световни компании на тазгодишното изложение в Хановер, са този с „Intellect Lending Group”, предвиждащ на територията на Москва да се изгради полиграфически технопарк, в който да бъдат настанени 15 предприятия.

Водещата руска компания в областта на роботиката „Промобот” ще достави 100 броя роботи на китайската фирма „Keysi Microelectronics”. Руският образец е с високи показатели на разпознаване на реч и лица и китайските експерти го считат за най-добър измежду конкурентните изделия. На щанда на правителството на Москва роботът на „Промобот” посреща посетителите, приветства ги, отговаря на въпросите им. Специално за участието в Хановерския панаир роботът е обучен да отговаря и на английски език.

Руската компания „РЭК” подписа договор с германската фирма „Go3D” за доставката на материали за 3D печати под руската търговска марка „РЭК”. Чрез договора, който е за 20 тона продукция – трайни, еластични и биоразлагаеми материали за 3D печат, се открива за  руската компания достъп до целия европейски пазар.

Германският холдинг „Weidmuller” в сътрудничество с руската компания „Юнител Инжинеринг” ще локализира в Москва производството на универсални силови съединители за трансформатори от типа POCON.

Водещият световен лидер в областта на контролно-измерителните уреди „WIKA Alexander Wiegand SE&Co. KG” ще започне производството на иновационни уреди в района на Москва.

Московският Международен институт по трансфер на иновации (МИТИ) и Московският финансово-юридический университет (МФЮА) подписаха с немската компания „EWB” споразумение за взаимодействие с германски компании и ВУЗ-ове за разширяване и диверсификация на експорта на руски стоки и услуги, както и за предоставяне на актуална информация за насърчаване на руските инвестиционни проекти в Европейския съюз.

Пред журналистите ръководителят на делегацията Наталия Сергунина подчерта, че отношенията с Германия ще продължават да се развиват, независимо от превратностите на времето. Кризата и последвалите санкции фактически са помогнали на Руската федерация да преодолее изоставането си и да се ориентира към собствено производство на високо технологични продукти. На последвалия коктейл, слово в подкрепа на премахването на санкциите и за разширяване сътрудничеството с Руската федерация, произнесоха от германска страна Андреас Грухов, член на борда на Deutsche Messe AG (Хановер). Щефан Вайл – министър-председател на Долна Саксония, който в началото на годината излезе с остър коментар в германската преса, подчерта, че санкциите не дават резултат, не оказват никакъв ефект върху руската политика, затова трябва да бъдат отменени, а отношенията с Руската федерация – важна страна за интересите на Германия – да бъдат възстановени. Слово произнесе и друг противник на санкциите – Хайно Визе, бивш член на Бундестага, директор и собственик на компанията „Визе Консулт”. От януари 2016 г. той е назначен за почетен консул на Русия в Долна Саксония.

Няма да е пресилено, ако се каже, че на панаира в Хановер участието на правителството на Москва отбеляза успехи, които отварят нови хоризонти за бъдещето на руско-германското сътрудничество.