Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 20 (2016) ПРЕДИ ДА СЕ РОДИ НОВА БЪЛГАРИЯ

ПРЕДИ ДА СЕ РОДИ НОВА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

На 12 май, послучай 140-годишнината от избухването на Априлското въстание, в Дома на Москва в София, по инициатива на софийския комитет “Васил Левски” и Сдружението на приятелите на Русия “Ал. Невски”, бе представена книгата на изтъкнатия български историк проф. д-р Иван Стоянов “Московският Славянски комитет и българското Опълчение”.

Изключително увлекателният разказ на проф. Иван Стоянов за епохата след Кримската война и последвалият Парижки договор, изключващ по същество Русия от концерта на великите сили, за създаването, целите и дейността на московския Славянски комитет - еманация на освободената обществена енергия на руското общество, спечели задълго вниманието на всички присъстващи. Оживявяха имена на дейци и личности, възкръсваха събития и дати, срещи и разговори, договорености, тайни планове и споразумения. И всичко това по един неповторим начин бе свързано с българската съдба, със съдбата на новата българска държавност, възкресена за живот в позабравените танталови родилни мъки на историята.

Темата органично бе преплетена със създаването на българските национални символи като трицветното българско знаме, като разказ за изработването на обмундировката и снаряжението на първия и втория набор на българското Опълчение, със закупуването на оръжието за него и всичко това - дело не на императорската власт, а на един вулканичен по своята енергия Славянски комитет, проникнат от невероятната себеотдаденост на неговите дейци и ръководители, която увлича в своя порив за помощ към брата роб и чиновници, и съсловия, и офицери, генерали и министри, та чак до членовете на Императорския дом.

Срещата приключи със заслужените бурни аплодисменти за проф. Иван Стоянов и в разговори и размисли за неразкъсваемата духовна и историческа връзка между руси и българи.