Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 24 (2016) РУШИТЕЛИТЕ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ НЯМАТ УМОРА

РУШИТЕЛИТЕ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ НЯМАТ УМОРА

Е-поща Печат PDF

Уважаема редакция,

Прочетохме във в. „Над 55” (бр. 11, стр. 5) мотивите и позицията на г-н Крум Владев, координатор на местната структура на Съюза на репресираните в гр. Казанлък. Предявява се намерение за унищожаване паметника на Георги Димитров край язовир Копринка!

С възмущение и гняв посрещаме това нагло разсъждение, което в наше време изразяват второ и трето поколение фашисти. На името на Георги Димитров има обекти и паметници в Париж, в Чехия, в Словакия, Сърбия, Русия, Украйна, Донбас и т. н. През 1933 г. в защита на Георги Димитров са учени като А. Айнщайн, публицисти, писатели, давали са помощи в контрапроцеса в Лондон и легендарният Дан Колов, и внучката на Софроний Врачански и други. Георги Димитров не само разобличи хитлеризма, но и защити българския народ, че „не сме диваци и варвари на Балканите”! В Европа само българският фашизъм беше против Георги Димитров по време на Лайпцигския процес! Сега съвременните фашисти са още по свирепи.

Припомняме на г-н Крум Владев, че неговият баща, като полицейски началник, е ръководил и отговарял за садистичните разправи с партизаните. Споменът е жив за битката на Казанлъшката жандармерия с Габровско-Севлиевския партизански отряд, жив е споменът и за загиналите! И това е само един факт от онази, истинската история!

А що се отнася за новата история, ние я знаем – нямало е турско робство, не е имало Баташко клане, Руско-турската война била завоевателна, социализмът е престъпление, партизаните са терористи... Ако я има България след 10-15 години, ще се намерят почтени хора да отстранят и тези измислици!

В другите европейски страни се гордеят с антифашисткото движение в България. Така например живущите в с. Крушево, община Севлиево, граждани на Великобритания Джонатан Тейлър, бивш радиоводещ в Уелс, и съпругата му, се запознали през 2013 г. с потомък от семейството на 13-годишния Митко Палаузов. Журналистът се запознал с намеренията и мотивите за премахване паметника му в гр. Габрово и изказал своя протест, като написал „Песен за Митко Палаузов”! В интернет той е публикувал възмущението си по следния начин: „Докато цяла Европа празнува 70 години от освобождението от фашизма, България отрича приноса на собствените си антифашисти! Най-срамно е, че Митко Палаузов е просто едно дете на 13 години, а не партизански боец, той е дете жертва на фашизма!” Сега Джонатан Тейлър е публикувал в интернет видеоклип със своето изпълнение на песента за Митко Палаузов.

Ние, антифашистите, русофилите и групата сержанти и офицери от резерва от гр. Севлиево се включваме в борбата против вандализма! Преди убиваха и режеха глави, а сега поругават тяхната памет и кости! Това изглежда може да става само в България.

 

За представител на посочените организации

Митко ГЪЛЪБОВ, Севлиево