Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 25 (2016) МИЛОСТ НЯМА ДА ИМА

МИЛОСТ НЯМА ДА ИМА

Е-поща Печат PDF

Казват, че мощта в международните отношения се заключава в способността да заставяш други държави да вършат това, което не отговаря на националните им интереси. В този смисъл САЩ без съмнение са страната с най-голяма мощ. Но какъв празник за пренебрегнатите сили на този студенокръвен мастодонт е срещата им с политически лилипути като божем президента на България. Каква безгрижна ваканция за сетивата ги обзема, каква нирвана за недоспалите им души; какъв здрав сън за разума и равен пулс за студените им сърца!

И са напълно прави: то не е президент като президент, а сякаш някакъв дъсчен дявол сякаш стои начело на България! Не можеш да го спреш да се мята – ни локва го плаши, ни кал, ни лайна го спират. Като торен бръмбар той бута своето гюлле на омразата; кудкудяка и кукурига като петел на бунище! - ни ноти му трябват, ни либрето, ни диригент... Ни с час се съобразява, ни с история, ни с епоха!

Уилям Пери твърди, че има огромен риск от ядрена война, той говори за дъга на стабилност по западната граница на Русия, от Балтийско до Черно море! Говори за исторически срам, а не осъзнава своя гьонсуратлък. Иска границите да паднат и да не бъдат премествани, но не се смисля дори от кого е получил свободата в тези граници и как и с какво ще ги опази тях и Отечеството ни. Не иска Европа на няколко скорости, но кара винаги на задна спрямо въжделенията на народа ни. Твърди, че България винаги е била слаба, когато е била сама, а няма разум да осъзнае, че за първи път в своята 1300-годишна история България няма нито надеждни съюзници, нито верни приятели, че е надвесена над пропаст, че нито Европа ще ни храни, нито НАТО ще ни брани. Но нали главнокомандващ – цял батальон изпраща в многонационалната бригада в Румъния. 400 души! Учения щели да правят! Не казва обаче с кого се кани да воюва това военно съединение с командване на ротационен принцип. А за групата за оперативна съвместимост на военноморските сили в Черно море, която без малко да се утвърди уж по идея на Румъния съвместно с Турция, на нарочната пресконференция, ведно с мотиката Ненчев и премиера, говориха за това скандално начинание като за флотилия, сякаш става дума за околосветско пътешествие на платноходите на Васко да Гама.

Няма балами, г-н Президент!

Вие можете да се отмятате от думите си, да се разкръствате, да лижете и да мажете, но мислещите хора в България виждат:

този цирк е за вътрешна употреба. Пиесите за лошото и доброто ченге този народ ги е гледал до втръсване;

и със сламения Даниел Митов на външнополитическо равнище, и с мотиката Ненчев – на военно, през пролетната сесия на НАТО този въпрос ще да е бил съгласуван. И този, който го е поставил като задача, „е сакал отговорът да биде да”.

И това „да” ще лъсне ясно и категорично на срещата във Варшава след двайсетина дни.

Сега само усърдно мажете греста, да не кажа, вазелина. Версията ви обаче е готова: България е лоялен съюзник и изпълнява своите договорни отношения като член на НАТО.

А знаете ли цената?

Тя е непосилна: готвите България за театър на военните действия.

САЩ са далече, но „Искандер” и „Бастион” са на една богатирска ръка разстояние.

Не се ли стряскате от тътена в душите на народа?

Милост няма да има!