Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 35 (2016) СИЛАТА НА СЛАВЯНСКОТО ЕДИНСТВО

СИЛАТА НА СЛАВЯНСКОТО ЕДИНСТВО

Е-поща Печат PDF

Неотдавна излезе брой 2-ри на списание „Славяне” (Журнал международной славянской академии) за 2016 г.

Може би малцина знаят, че Международната славянска академия е основана на 18 май 1992 г. по инициатива на известни учени, общественици и дейци на културата от Русия, Сърбия и Приднестровието, сред които Сръбският патриарх Павел, митрополит Питирим, Комнен Бецирович, Николай Бурляев, Владимир Крупин и много други известни имена от областта на славянската култура, някои от които са представени неведнъж със свои текстове на страниците на в. „Нова Зора”. През януари 2015 г. за президент на академията е избран Сергей Бабурин, който е и главен редактор на списанието, а освен това и приятел и съмишленик на „Нова Зора” от десетилетия.

В последния брой, а именно бр. 2 от 2016 г., са включени текстове от всички публицистични жанрове, включително проза и поезия, представени са автори от различни славянски страни.

В раздела „Мисъл и време” е публикувано словото на Минчо Минчев, главен редактор на в. „Нова Зора” и председател на партия „Нова Зора”, произнесено на Международната конференция на 6-тия форум на „Златен витяз” в град Ставропол. Текстът на Минчо Минчев – „На границата на надеждата и безнадеждността”, бе публикуван и във в. „Нова Зора”, през октомври 2015 г. Поводът бе заключителният етап на „Златен витяз”, от 15 до 19 октомври, в Ставропол, посветен на 1000-годишнината от успението на Светия равноапостол княз Владимир, кръстител на Русия; на 70-годишнината от победата във Великата отечествена война 1941-1945 г., както и на Годината на литературата в Русия. Минчо Минчев получи специална покана да участва на форума, а участието му породи множество дискусии в средите на гостите и участниците.

Публикацията в сп. „Славяне” всъщност е още едно признание за силата на славянското единство, равно приближено и ангажирано със запазването на цивилизационната, националната и религиозната идентичност на славянските народи.

Сергей Бабурин, който е кандидат за депутат в Държавната Дума на Руската федерация и президент на Международната славянска академия на науката, образованието, изкуствата и културата, бе гост неотдавна и на събора на русофилите на яз. „Копринка”, където сподели, че „България днес има уникална възможност да встъпи в качеството на свързващо звено” между славянските народи и има всички основания това да се окаже не само благородно пророчество, но и жива реалност.

Въпреки препятствията, които с днешна дата изглеждат непреодолими, и въпреки лукавата игра на европейското и световно задкулисие, преследваща наред с другото и целта да смаже до дъно стожерите на славянската и православната цивилизация.