Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 36 (2016) БАБИЧ И ПОРАЖМОС

БАБИЧ И ПОРАЖМОС

Е-поща Печат PDF

Чешкият вицепрезидент Андрей Бабич предизвика буря от гняв, след като направи изказване, отричащо ромския холокост, наричан от ромите Поражмос, и в частност факта, че в Лети е имало нацистки концлагер за роми. Бабич, който е и министър на финансите, е вторият по богатство човек в Чешката република, основател и ръководител на популистката партия ANO 2011, младши партньор в коалиционното правителство, ръководено от Чешката социалдемократическа партия. Бабич направи това изказване в северночешсия град Вансфорф и това не е случайно – през 2011 г. Вансдорф беше център на антиромските бунтове, организирани от нацистката Работническа партия за социална справедливост. Бабич не само се впусна в антиромски расизъм, но и отрече Поражмос, в който загинаха около 500 хил. роми.

Построен през 1939 г. от чехословашкото правителство като трудов лагер, Лети беше превърнат в концлагер за роми от нацистите, които построиха и втори лагер в Ходонин. Над 1300 роми бяха интернирани в Лети, над 300 умряха в нечовешки условия, а 500 бяха транспортирани в концлагера Аушвиц (Освиенцим). Счита се, че 90 % от чешкото ромско население е било избито от нацистите.

Изказването на зам.министър-председателя предизвика възмущение сред редица чешки политици. Министър-председателят Бохуслав Соботка, социалдемократ, осъди Бабич като посочи, че той е прекрачил тънката линия между популизма и нацизма. Социалната министърка Михаела Марксова препоръча на Бабич да посети и разгледа мемориала в лагера Лети. Бабич наистина посети Лети, но в изявленията му пред пресата нямаше и сянка на извинение. На мястото на масовия гроб на жертвите на Поражмос той отново се впусна в антиромски реплики, които този път бяха отминати с мълчание от страна на политици и медии. Неговият антиромски расизъм цели да му спечели подкрепа на изборите през октомври 2017 г., които да дадат победа на партията ANO 2011, а него самия да изпратят на министър-председателския стол. Заради този висок пост Бабич е готов да тъпче по гробовете на хилядите загинали роми.

The Dream Deterred, 18 September 2016