Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 36 (2016) Като виц: АМЕРИКАНСКИЯТ НАРОД ИСКАЛ ДА ДАДЕ ОБАМА И ДА ВЗЕМЕ ЕРДОГАН...

Като виц: АМЕРИКАНСКИЯТ НАРОД ИСКАЛ ДА ДАДЕ ОБАМА И ДА ВЗЕМЕ ЕРДОГАН...

Е-поща Печат PDF

Трампа

Коментарът на Али Ачигьоз, който ви представяме, е публикуван в личния му блог и е препечатан в електронния вариант на в. „Миллиет”. Анекдотичното американско предложение за размяна на президента Обама с турския му колега Ердоган напомня за вица от последните години на СССР. В него се разказваше, че японците поискали от Михаил Горбачов да им върне Курилските острови, а той отвърнал: „Съгласен съм, но ако вземете и Сибир”.

В случая, за който пише Ачигьоз, американците биха могли да предложат като притурка към Обама и припадничавата кандидат-президентка на Демократическата партия Хилари Клинтън. Защо ли на нас, българите, някой не ни предложи да трампим държавния глава Росен Плевнелиев? Но ако трябва да додадем някой политик, силно ще се затрудним: почти всичките могат да бъдат подарени. Ако обаче, ги дадем на скандинавците, ще им се наложи посред зима да внасят сняг от чужбина...

Зора

Артър Лафър, един от икономистите доайени на Америка, посети Турция, и докато в направените от него изявления хвалеше представянето на турската икономика, разказа и един любопитен анекдот. Един от неговите приятели му казвал, когато заминава за Турция: “Щом отиваш в Турция, кажи на турците ако искат да им дадем Обама, а пък те да ни дадат Ердоган”.

Успешното съхраняване на икономическите баланси, въпреки преживения от Турция опит за преврат, предизвиква възхвала и удивление в световен мащаб. Засягайки това, Лафър - един от признатите икономисти в света, - твърди, че ако Турция върви все така, няма да се затрудни да постигне целите си за 2023 г.

Сега да оставим икономиката настрана и да погледнем малко отстрана. Какво ще отговорим на предложението на американците да дадат Обама и да вземат Ердоган? Преди да отговорим на този въпрос, да поясним каква подкрепа оказахме и колко любов питаехме ние, турците (мюсюлманите), към Обама, докато стане президент. С Обама ни беше сближило хем това, че е от угнетените чернокожи, хем, че по бащина линия е близо до мюсюлманството. От тази гледна точка, след онова, което причини на ислямския свят един войнствен евангелист като Буш, очаквахме от Обама малко справедливост, малко съчувствие и малко милост... Но не стана, както очаквахме... Мистър Обама не можа да отиде по-далеч от един Чичо Том, верен на Чичо Сам... Нито се приближи до Малкълм Х, нито почете Мохамед Али, нито можа да заприлича на Мартин Лутър Кинг.

Обама, чернокожият син на баща, за който се говори, че бил мюсюлманин, предпочете живота на платените американски войници пред живота на милиони мюсюлмани... Не съумя да угоди нито на Исус, нито на Мойсей... Впрочем, нямаше връзка с мохамеданството... Във всеки случай, ще се споменава като един от най-пасивните президенти на САЩ.

Сега, да вземем ли Обама и да им дадем Тайип Ердоган, лидера, който се противопоставя на глобалния произвол, казвайки на господарите на света: „Светът е повече от пет” (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – б. пр.)? Който отвори вратите за милиони бежанци, докато богатите ги броят един по един? Който издигна във висините достойнството и икономиката на своята страна?

Ще се намери ли един, или няколко души в тази страна, които ще се съгласят на това?! Няма!.. Нима ще вземем Обама и ще го нахлузим на келявата си глава?.. Не ни трябват такива „крипто негри”... Но ако те непременно искат да вземат някой турчин (турски гражданин), може да им дадем главатаря на ФЕТО (Фетхуллахчийска терористична организация)... Готово, докато се намира в страната им  и все още не му е отнето американското гражданство, да вземат главатаря на ФЕТО.

Ако американците искат, да го нахлузят на главите си. Ако искат, той да надене на главата на американците пакостните си чорапи! Тази част на работата не ни засяга, но нямаме лидер за даване на тях! И толкоз!

http://g.milliyet.com.tr/alia