Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 47 (2016) ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ПИРАТИ?

ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ПИРАТИ?

Е-поща Печат PDF

От древни времена официалната политика и разбойничеството по суша и море са вървели ръка за ръка. Нещо повече, кралете на редица колониални империи като Британската, Холандската, Испанската и Португалската, са използвали пиратите за целите на своята завоевателна политика. Един пират се домогнал дори до папския престол. А в Османската империя пиратът Хайреддин Барбарос бил назначен за командващ флотата на Кануни султан Сюлейман, наричан още Великолепни.

Според една древна легенда, през четвърти век живял пират, който бил заловен и отведен при Александър Велики. Той го запитал какво е смятал да прави, като завладее морето. Пиратът отвърнал с усмивка: „Онова, което ти смяташ да сториш, завладявайки цялата земя. Но аз, който го правя с един малък кораб, съм наричан крадец, докато ти, който го правиш с голяма армия, си наричан император”. Както се казва, размерът има значение. Онова, което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола.

Днес времето сякаш отново е „пиратско”. Преди седмица Пиратската партия в Исландия получи мандат за съставяне на правителство. Демокрацията стигна дотам, че заложи на пирати (по име, б.р.) да я спасяват! В същото време, без да са били управлявани от „пирати”, както някои страни от Балканите, Италия и Нова Зеландия останаха без правителства. В САЩ избраха за президент извънсистемния играч Доналд Тръмп, а в Австрия предпочетоха независимия Александер ван дер Белен пред кандидата на Партията на свободата Норберт Хофер. Бюрократите в Брюксел въздъхнаха с облекчение, решавайки преждевременно, че „популистката вълна” се е отляла.

Може пък морето да се подкваси

Те тепърва има да треперят: Франция се готви за президентски избори през 2017 г., а Германия - за парламентарни такива! Изходът и в двата случая е непредсказуем. В България, където също бе избран несистемен президент, отиващият си държавен глава Росен Плевнелиев се чудеше две седмици на коя трета сила да връчи мандат за сформиране на правителство. Защото ГЕРБ и БСП отказаха категорично горещия картоф, а патриотите, които имаха желание да вземат и да се опитат да реализират мандата, бяха отхвърлени след предупредително ръмжене от страна на ЕНП. Това накара премиера в оставка Бойко Борисов да се извърти на 180 градуса от обещаната подкрепа на бившите партньори във властта. В предаването на БНТ „Панорама” (02.12.2016) президентът Плевнелиев обяви, че след отказа на двете основни системни партии (ГЕРБ и БСП) ще връчи мандата на тези, които няма да отклонят България от поетия евроатлантически курс. Сиреч, ще ощастливи РБ, макар той да има два и половина пъти по-малко депутати от ПФ (понеже депутатите на ДСБ са в опозиция, б.р.).

При това положение „реформаторите” би трябвало да скалъпят правителство, подкрепяно от плаващо мнозинство, или да върнат мандата, за да се тръгне към предсрочни парламентарни избори (“Взехме нашето решение в рамките на РБ, и то е, че при евентуално връчване на мандата в понеделник ще го върнем веднага, обяви Найден Зеленогорски в парламента на 9 декември - бел. ред.). На 5 декември Меглена Кунева заяви, че не е хубаво да се обръща гръб на институция като президентската и РБ ще приеме мандата, но ще търси консенсус за премиер, който да сформира кабинет в рамките на 43-ото народно събрание. Може пък морето да се подкваси... Кунева явно е забравила предизборната си клетва, че РБ няма да участват в управлението, ако техният кандидат за президент Трайчо Трайков получи по-малко гласове, отколкото РБ на последните парламентарни и местни избори. А той наистина получи по-малко и се класира на шесто място - след Марешки и Орешарски.

Защо обаче, президентът Плевнелиев тупкаше топката толкова дълго време, въпреки очевадната неизбежност на предсрочните избори?

Първо, защото Конституцията не му позволява да разтури Народното събрание, когато до края на президентския му мандат остават по-малко от три месеца.

Второ, защото и да назначи служебно правителство, при действащ парламент, то ще бъде контролирано от него, а не от държавния глава.

Трето, защото се оваканти постът на Кристалина Георгиева в ЕК, а служебно правителство не може да назначи неин приемник. Докато едно правителство в оставка или новосформирано в рамките на действащия парламент може да сбъдне мечтата на Плевнелиев да стане еврокомисар.

Четвърто, защото внезапно се оваканти и постът началник на отбраната, след като генерал Константин Попов реши да се пенсионира и да остави новия президент да избере с кого ще работи. Попов може и да отиде в някой от щабовете на НАТО, или да стане посланик, но извънредно подозрително е бързането на земеделеца в Министерство на отбраната Николай Ненчев да назначи негов заместник. Мераклии сигурно не липсват. Ненчев обаче прояви истинско двуличие, като вместо да обяви генерал Константин Попов за дезертьор, както постъпи спрямо генерал Румен Радев, го похвали за достойната му постъпка. А едва ли един достоен офицер се нуждае от похвалите на министър, който е подсъдим за няколко далавери. Един път - за ремонта в Полша на двигателите на изстребителите МиГ-29, вместо във фирмата производител, представлявана у нас от РСК МиГ. След две години „изядени от скакалци”, МО се върна на земята и се договори с руската фирма за ремонта на Миг-29. Имаше и една далавера с вноса на немски парашути без осигурителни ленти, чийто инициатор вместо да бъде даден под съд, бе повишен от Ненчев до директор на обединена дирекция. Последната скандална афера в МО е странната сделка за продажбата на 11,5 декара военни терени в жк „Младост”, предвидена да стане по данъчна оценка, вместо по пазарна цена. Сиреч, 10 пъти по-евтино. Само обществената реакция развали комбината на „пиратите” в МО и принуди Бойко Борисов да отмени обществената поръчка.

На такъв военен министър

хибридна война” не му трябва!

Отделен въпрос е защо като лидер на БЗНС Ненчев не стана министър на земеделието, а отиде да вредителства в отбраната.

Впрочем, колегата му в здравеопазването Петър Москов, който е анестезиолог, доказа, че далавери могат да се въртят и с бели престилки. Първо потроши милиони левове за доставка на скенери на лични карти, след това реши да ги замени с прибори за снемане на пръстови отпечатъци от пациентите. Сякаш те са тези, които разхищават парите на НЗОК?! Аферата с турските ваксини обаче е

върхът на наглостта

Защото срещу „дарение” на ваксини, забранени за употреба в целия ЕС, Москов е подарил на турската страна български ваксини и се хвали, че е прецакал турците. Ако беше така, в Турция отдавна да са вкарали в пандиза неговия колега, а той си е жив и здрав и на свобода. Разследването от прокуратурата на делата на министъра е най-лекото, което можеше да сполети този „реформатор”. Защото той не спря да провокира търпението на обществото, обявявайки обществена поръчка за лекарства на стойност 1,2 милиарда лева за две години.

В последния момент беше пресечена и далаверата на министъра на транспорта Ивайло Московски с концесионирането на летище София от турска фирма за срок от 30 години. Този човек явно не чете вестници и не гледа телевизия. Иначе щеше да знае в каква криза е изпаднала турската икономика, вместо да призовава гражданите да обръщат притежаваната от тях чужда валута в злато и турски лири - като същи Ердоган. „А вие обърнахте ли си в лири доларите в кутии за обувки?”, попита заместник-председателят и говорител на Народнорепубликанската партия (НРП) Селин Сайек Бьоке.

Но да се върнем на нашите овни, както казват французите. Кои са истинските причини началникът на отбраната генерал Константин Попов да иска да се възползва от правото на пенсиониране? Възможно е да му е неудобно да козирува на бившия си подчинен генерал Румен Радев. Но да не би козируването на бившия пожарникар Борисов или на фалшивия земеделец Ненчев да е по-малко досадно? Кой от тях практикува професията, за която се е обучавал? Нали знаем как Борисов стана полковник и генерал майор от майор пожарникар? И как орева света, че не искат да му сложат още една генералска звезда... След като постигна заветното повишение, заряза длъжността главен секретар на МВР и стана кмет на София. И след като се наигра, основа партия ГЕРБ и на два пъти оглави правителства, които зарязваше при първите прояви на недоволство от страна на народа. И най-вече на американското посолство в София. Днес поведението му диктуват и от ЕНП и ЕК. Преди време Борисов се похвали, че е донесъл от ЕС 160 милиона евро за справяне с бежанската вълна. Както отбелязаха още тогава редица анализатори, тези пари бяха предназначени за повишаване на „приемния капацитет” на България, а не за довършване на преградното съоръжение по южната ни граница с Турция и Гърция. Миналата седмица правителството в оставка призна, че му е наредено да оборудва още три приемни центъра за нелегални мигранти и бежанци. Министър Бъчварова успокоява, че те щели да бъдат временни кризисни центрове от фургонен тип, разположени до самата българо-турска граница, но не казва откъде ще се снабдяват с топла вода например. За канализация и инсталации за пречистване на отпадни води, да не говорим. Пък и защо ли, нали знаем, че няма нищо по-дълговечно от временното! В същото време пак тя пося паника, споделяйки информация за готвен от афганистанците

терористичен акт в България

Същия ден се случи авария в софийското метро, между метростанции „Сердика” и „Свети Климент Охридски”. Заклещените под земята пътници преживяха истински ужас, свързвайки казаното от Румяна Бъчварова за подготвения атентат на афганистанците, с прекъсването на електрозахранването в метрото. Впоследствие прокуратурата започна да издирва авторите на тази дезинформация, вместо да подведе под отговорност г-жа Бъчварова...

Едно е сигурно: на следващото правителство Борисов ще завещае огромен външен дълг, социална несигурност, агресивна бедност и многохилядно мигрантско „присъствие”, което ще нараства, благодарение на сервилната политика към капризния Ердоган. Понеже Еврокомисията ще замрази преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ще остане и сегашният визов режим за турските граждани. Ерго, Ердоган може да анулира споразумението за реадмисия и да отвори границите за всички желаещи да отидат в Европа. И първите прегазени от нелегалните мигрантски орди ще бъдат България, Гърция и Македония.

Неотдавна Ердоган се обърна към ЕС с думите: „Над 650 години сме в Европа и продължаваме да бъдем там. На европейските държави не им стига силата, за да ни прогонят от там. Ако изоставят безсмислената враждебност срещу нашата страна, ние сме готови да станем пълноправен член на ЕС. Ако се направят стъпки към визово облекчение, подпомагане за бежанците и отваряне на нови преговорни глави, и ние ще демонстрираме добри намерения. Каквото ни дадете, такова ще вземете от нас. Вече свърши оня период, свърши времето на едностранните стъпки. Колкото хляб, толкова и кюфте!” („Миллиет”, 02.12.2016).

Два дни по-късно вицепремиерът Нуман Куртулмуш беше още по-брутален: „За нас независимостта, това е да можем да кажем на гяурина „гяурин” („Миллиет”, 05.12.2016).

С такива „приятели” България няма нужда от врагове!

Какъв е алгоритъмът за излизане от кьорсокака, в който вкара България Бойко Борисов с оставката си след загубата на президентските избори през ноември 2016 г.?

Първо, народното събрание да се саморазпусне.

Второ, президентът да сформира служебно правителство, което да управлява до встъпването в длъжност на новоизбрания държавен глава Румен Радев. Ако то се занимава само с подготовката на предсрочните избори и в него няма „експерти” като Митов, Москов, Лукарски, Ненчев, Бъчварова и Кунева, нищо не пречи да продължи да работи и при Радев. Но ако дотогава се занимава с устройване на герберски и реформаторски „калинки”, Радев ще бъде принуден да го прочисти, или да назначи съвсем нови министри.

Трето, да се проведат предсрочни парламентарни избори, без отново да се променят изборните правила, за да се угоди на сценаристите на „Шоуто на Слави”. Сегашният парламент няма моралното право да тълкува и осъществява „волята народна”, изразена на референдума. Защото от 6,8 милиона потенциални гласоподаватели, с „да” са отговорили на предложените промени в изборното законодателство 2,6 милиона души. Подкрепата от ГЕРБ на противозаконни предложения, които не са ясни и на инициаторите на допитването, при пълното съзнание, че те ще прокарат пътя към политиката на сенчестия олигархичен капитал, е обяснима само като пропаганден трик. Особено позицията на Борисов за нула лева партийни субсидии. Един вид, вместо да води стадото, овчарят се повлече подир овцете, въпреки предупрежденията на експертите по конституционно и изборно право. Другото обяснение е, че ГЕРБ не вярват тези предложения да влязат в Изборния кодекс, но си дават вид, че ги подкрепят, за да не се конфронтират с телевизионните популисти.

„Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме!” Тази фраза на премиера в оставка Борисов е като присъда за цялото му управление. Което не му пречи да се надява отново да излъже „простите”, уверявайки, че когато отново стане премиер, ще си поръча бронирана „Лада Нива” от Русия. Това - в отговор на обвиненията, че изнудва държавните горски стопанства да купуват скъпи джипове „Тойота Секвоя” уж за да возят богати шейхове на лов, а в действителност да ги предоставят на НСО и лично Борисов да ги кара. „Борисов карал джипове за шейхове заради международното положение”, иронизира премиерските терзания в.„Сега” (03.12.2016).

Кой ще плати на гробаря?

Лично Борисов се оплака, че имал няколко смъртни присъди от международни престъпни босове, които бил заловил и екстрадирал. Затова трябвало да се вози в брониран автомобил. Хубаво, а трябва ли лично да кара този автомобил? Спомняме си само за две заплахи срещу скъпите телеса на Бойко: едната от Ахмед Доган, другата от Сретен Йосич. И двете се оказаха блъф. Да не би Борисов да е получил заплахи заради върнатите на Ердоган турски граждани? Само че защо горските стопанства трябва да осигуряват автомобилния парк на НСО, която има по-голям бюджет от служба „Военна информация”, докато на управляващите им се досвидяха 10 млн. лева допълнително за БАН и после „клекнаха” на 8 милиона лева. Според председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова учените трябва да си заработват заплатите, поемайки европейски и бизнес проекти. Само депутатите могат да получават народни пари, без да ходят на работа!

Що се отнася до международното положение, то се влошава не само заради войните, тероризма и бежанската вълна. Стивън Хокинг пише следното в британския в. „Гардиън”: „Живеем в най-опасното време за планетата. Не можем повече да пренебрегваме неравенството, защото може да унищожим света, но не можем да избягаме от него”.

Неравенството се задълбочава и в глобален, и в регионален, и в национален мащаб. Мизерията кара милиони хора да напуснат родния край, макар там да няма война. И да потеглят към региони и страни, в които смятат, че ще намерят охолен и спокоен живот. Тече миграция от провинцията към София и по-големите областни центрове. Мигранти тръгват и от България към други страни от ЕС и Северна Америка, въпреки „успешното” управление на Бойко Борисов. Цели региони в страната заприличват на острови, опустошени от пирати. Тогава на кого ще служат след 30 години прехвалените Бойкови магистрали, спортни зали, пречиствателни станции и други „бижута”?

България е единствената държава в Европа, която в продължение на над 1300 години не си е сменяла името. Но ако българите са обречени да измрат, кой ще плати на гробаря?