Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

НОВА ФАЗА В СИРИЙСКИЯ КОНФЛИКТ

Е-поща Печат PDF

В сирийския конфликт настъпи нова фаза: САЩ в момента вече са в състояние на пряка война със Сирия. Поредната американска инвазия в поредната близкоизточна страна с цел смяна на режима вече е факт.

Тази нова фаза започна преди два месеца с американския ракетен обстрел на сирийската авиобаза и продължи с бомбардировките, извършени наскоро от ръководената от САЩ „коалиция“ срещу сирийските правителствени войски. Без разрешение на законното сирийско правителство САЩ, трупат войски в Сирия под претекст, че се бият срещу „Ислямска държава“, а всъщност вече нееднократно бомбардират силите на сирийската правителствена коалиция. Първият път това беше ракетният обстрел на сирийска авиобаза, на 7 април, извършен под фалшивия претекст, че сирийското правителство било използвало газ зарин против група деца в провинция Идлиб.

Вторият удар - на 18 май, и третият - на 6 юни, бяха обяснени с това, че сирийските правителствени войски се били придвижили прекомерно близо до американските окупатори, като игнорирали отправените им „предупреждения“.

Корпоративните медии, сред тях „Ройтерс“ и в. „Вашингтон пост“, нагло обявиха случилото се за акт на самозащита от страна на американските военни.

Това са отвратителни провокации и те се извършват все по-често от САЩ и тяхната коалиция, чиято цел е да стоят на сирийска територия под фалшивия претекст, че извършват хуманитарно мироопазване и ако евентуално сирийските войски дойдат твърде наблизо, да ги атакуват. Освен това трябва да се предприемат достатъчно такива атаки, че сирийското правителство да бъде принудено да отговори на ударите и така коалицията ще получи своя Пърл Харбър, един също така фалшив претекст по време на Втората световна война. Ще има снимки на убити американски войници, които корпоративните медии ще показват непрекъснато всеки ден и всеки час. Ще има загинали американци, чиито имена президентът тържествено ще чете от аутокю (тв-суфльор) като обяснява колко е необходима една засилена военна агресия против сирийското правителство. Ще се мобилизира обществена подкрепа за войнатa и американската върхушка ще поеме контрола над един ключов стратегически район, който тя се стреми да завладее от дълго време.

Военната интервенция за смяна на режима в Дамаск не е цел само на САЩ. Френският президент Еманюел Макрон вече предупреди руския президент Владимир Путин по време на посещението му във Версай, че НАТО ще нанесе военен удар върху сирийското правителство, ако сметне, че Асад е използвал химически оръжия. Това означава, че силите на НАТО са готови след поредното измамническо обвинение, че сирийското правителство е извършило газова атака, да предприемат пълномащабно военно нападение против Сирия, което вероятно ще ги противопостави също и на Русия и на нейните съюзници. Счита се, че ислямистите от „Ал Каида“, които активно участват в разпалената от САЩ война за смяна на режима в Дамаск, произвеждат в Сирия зарин от 2013 г. насам, а това дава основание да се мисли, че те са извършили не само нападението от април т. г., но и от 2013 г., когато президентът Обама беше на крачка да го използва като претекст за военна интервенция на САЩ в Сирия. Ще рече, че са нужни само няколко манипулирани от Вашингтон провокатори - ислямисти и един контейнер с газ зарин, за да се стигне до трета световна...

От години американското правителство и западните медии лъжат безсрамно за онова, което става в Сирия.

Има огромно количество данни, доказващи, че финансираните от САЩ и Великобритания и възхвалявани на Запад т. нар. Бели каски, които действат в контролираните от „Ал Каида“ райони на Сирия и уж спасяват населението от бедите на войната, са не само съюзници на ислямистите, но и те самите са членове на „Ал Каида“, които нахлузват белите каски, когато предстои да се заснеме пропаганден филм за тях. Неслучайно лидерът на сирийския клон на „Ал Каида“ Абу Джабер им благодари и ги нарече „скрити войници на революцията“.

Западните политически върхушки и медии по отвратителен начин демонизират сирийското правителство и проливат крокодилски сълзи за сирийските деца, страдащи и загиващи от разрушителната и кръвопролитна война, която самият Вашингтон, подпомогнат от НАТО, разпали в Сирия, както преди това направи в Афганистан, Ирак и Либия, а впоследствие и на други места в Африка, предизвиквайки навсякъде огромни страдания за народите на тези страни.

Западните политици и медии не могат да си позволят да признаят пред обществеността в своите страни, че войната в Сирия е поредната война за господство над Близкия изток и неговите петролни ресурси, защото значителна част от хората не могат да приемат, че печалбите са по-важни от човешкия живот.

Затова на въоръжение се взема лъжата, че Западът спасява живота на горките сирийски дечица от убиеца Асад, което да накара гражданите да подкрепят войната за смяна на режима в Дамаск. Това, че тези ужасни върхушки и медии полагат огромни усилия, за да привлекат обществена подкрепа за своите завоевателни войни, се дължи на факта, че се нуждаят от тази подкрепа.

Ако хората разберат, че всъщност нямат влияние над политиката на своето правителство, илюзията за демокрация ще бъде разбита на парчета, а цялата държавна машина за потисничество може да рухне. Затова върхушките и медиите се стремят да измамят мнозинството с лъжите си и така да го накарат да ги подкрепи, като даде съгласието си за поредната пълномащабна военна инвазия за смяна на режима. Гражданите трябва да се противопоставят на медийната кампания, да разбият фабрикуващата обществена подкрепа пропагандна машина и да лишат чудовищата от своето съгласие да се води война.

 

Бистра СТАЙКОВА

(по Caitlin Johnstone.Their Plan Becomes Clear: US Bombs Pro-Government Forces In Syria Yet Again, Medium, June 7, 2017, с малки съкращения)