Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

„ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА” БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

• МЕЖДУ КТБ, НДК И СУДЖУКА - ВСЕ ПО-БЛИЗО ДО ДЪНОТО!

Откакто сме започнали прехода, сбирщината, самонарекла се „политическа класа”, прави и невъзможното да докаже правотата на Бай-Ганьовото: „Мене ако питаш, и едните, и другите са маскари!”. Но тъй като съдът и прокуратурата в България са независими, включително един от друг, ако някой политик, който е сгазил лука, стигне до съд, голяма е вероятността да бъде оправдан „поради липса на доказателства”. Или поради негодни разследвания и необосновани обвинителни актове на прокурорите. Но не и за липса на престъпен състав. Темида си измива ръцете с прокурорската небрежност, а някой главен секретар на МВР възкликва: „Ние ги хващаме, те ги пускат!”

Това хоро се игра до днес и случаят с откраднатите милиарди от КТБ е истинска илюстрация на тази „коалиция на безотговорността”. Има откраднати 2,5 милиарда лева, други 1,5 милиарда са раздадени „в пликове, куфари и чували” (според прокуратурата), но както изглежда, главните престъпници ще останат ненаказани. Нищо, че миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров обяви на нарочна пресконференция, че е изготвен гигантски обвинителен акт от 15 000 страници, само резюмето на който се простира на цели 153 страници. Дали пък това разточителство на хартия няма да създаде ситуацията четенето на обвинителния акт да продължи, докато престъпленията се покрият с давност? А както се видя от двете стенограми за КТБ, публикувани от президента Радев, тогавашният председател на ДПС Лютви Местан е казал, че невинни няма. Ерго, и депесарите, които днес се правят на свети безсребърници, са замесени в „обира на века”, макар че вечно заподозреният депесарски олигарх Делян Пеевски не е призован по делото КТБ дори като свидетел. А той е един от крупните кредитополучатели на Цветан Василев. Самият Василев продължава да глаголи от Белград, да предлага конферентен разпит, но категорично отказва да се върне в България под предлог, че се страхувал за живота си. При това положение делото КТБ ще започне, без да бъде разпитан главният обвиняем. Засега са обвинени 18 души, включително служители на КТБ и БНБ, но сред тях няма нито един политик. А и на най-непосветения е ясно, че такъв обир не може да се осъществи без политическа протекция. Наличието на такава се доказва от факта, че маса държавни предприятия са били заставени да си държат парите в КТБ. Едва служебното правителство на Марин Райков разпореди парите на държавните дружества да се разпределят между няколко търговски банки на дялове до 20 %. Обратно на това, което беше направил Симеон Дянков, задължавайки държавните дружества да си оставят парите в „банката на властта”. Според показанията на един от заместник-директорите на КТБ, директорите на фирмите са били не само притискани, а и „стимулирани” парично от Цветан Василев, за да си държат парите в неговата банка. Дали и политици не са били „стимулирани” да си затварят очите пред странното разцъфтяване на КТБ, започнало от 2011 г.? Нейсе.

На споменатата по-горе пресконференция главният прокурор Цацаров съобщи, че е поискал свалянето на имунитета на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов. Същият, начиная от 2012 г., е изнудвал добрички месопроизводител и собственик на магазини, за да му предостави 4 тона суджук, 60 кг телешка пастърма и филе „Елена”. Предупредил го, че е включен в списъка с „дарители” на ГЕРБ и ако не предостави суджука, предназначен за премиера Борисов, ще има проблеми със своя бизнес. А пък от името на ГЕРБ Живко Мартинов изпросил мека мебел, климатична стена и видеосистема за партийния офис в града. Всички тези благини обаче, се озовали в личния му търговски офис в Добрич. Освен това депутатът се опитал да спаси от съд заместник-министър Катев, причинил по непредпазливост смъртта на двама души, като изпратил на експертите писмено указание относно заключението на техническата експертиза. Главният прокурор разказа и как Мартинов е кадрувал в държавните фирми, както и за натиска му върху РПУ. Поразително е, че подложените на този рекет са мълчали от 2012 г. до днес. Това дали не е доказателство, че политиката съвсем не е излязла от икономиката? Бизнесът продължава да е убеден, че не може да съществува без политическа протекция. Може нито един суджук да не е стигнал до Борисов, но е малко вероятно Изпълнителната комисия да не е знаела какви ги върши техният човек в Добрич. Дали суджуците са оплюскани след „срещите с народа” на герберските вождове, или Мартинов си ги е хапвал в по-тесен приятелски и семеен кръг - това са подробности. Политиката храни, това е правилото. А оправданията на Мартинов, че „леви среди” го били атакували, понеже отдавна не били печелили избори в Добрич,  е буквално „копи-пейст” на оправданията с предшествениците в управлението на самия Борисов: този „главен суджук на Републиката”, както го нарече Арман Бабикян в предаването „Просто Диков” на Би Ай Ти (BiT).

Живко Мартинов е просто поредният депутат със снет имунитет за извършени престъпления. С него кръгът се затваря и от всяка парламентарна група има по един или няколко клиенти на прокуратурата. Общият им брой гони 10 души. От БСП това е Манол Генов, обвинен за купуване на цигански гласов в Асеновград; от партия „Воля” са обвиняеми трима, начело с председателя на партията и заместник-председател на 44-то Народно събрания Веселин Марешки. В 43-ото НС пък бе снет имунитетът на лидера на ПП „Атака” Волен Сидеров. Да не говорим, че един заместник-председател на НС от ДПС, Христо Бисеров, дори бе изправен пред съда, но беше оправдан.

Междувременно, във връзка със скандала с НДК прокуратурата привика на разпит и няколко министри: Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Боил Банов и Деница Златева (от служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков). Някои казват, че НДК бил КТБ-2, но всяко сравнение куца. Къде са 20 милиона лева, раздадени (не)целесъобразно и (не)законно от Мирослав Боршош, къде са няколко милиарда, откраднати от КТБ?! Единственото, което свързва двата случая, е, че щетите винаги се покриват от данъкоплатците. Само че тъй като НДК ще бъде домакин на българското председателство на Съвета на Европа, скандалът около неговия ремонт ще има европейски отзвук и той съвсем няма да е благоприятен за страната домакин. Докато фалитът на КТБ влезе в мониторинговите доклади на ЕК като пример за неефективна борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. И разбира се, като пример за нереформирано и неефективно правосъдие. Вероятно от 18-те обвиняеми по делото за КТБ все ще има някой осъден, но „политическият елит” и този път ще се измъкне сух от водата. Затова министрите, когато гръмне корупционен скандал в поверените им сектори, се позовават на „компетентните институции”. А те за какво са назначени там, щом ще бъдат зрители на ставащото? Прокуратурата се занимава със суджуци, а Борисов нарежда да бъде освободено цялото ръководство на ГЕРБ в Добрич. Обаче, новоизлюпеният „гербер” Антон Тодоров, който в книгата си нарече „шайка” управлението на Борисов, Цветанов и Плевнелиев, вече като част от „шайката”, казва, че БСП била вкарала криминалитета в политиката. И призовава депутатът Манол Генов „да изхвърчи като тапа” от парламента. А депутатите на ГЕРБ, които са със свалени имунитети, тях какво ще ги правят? Съмнителното „дарителство”, на което се наслаждава „шайката”, как се връзва с факта, че ГЕРБ получава годишна държавна субсидия в размер на 12 милиона лева? Авторитетът на най-голямата парламентарна партия беше оценен от неин депутат на 4 тона суджук или 45 000 лева! Това наистина не може да се прости. И Живко Мартинов изхвърча като тапа.

Робът се бори за свобода, свободният - за съвършенство”, така според някои казвал Яне Сандански. А днес свободните българи се борят за... суджук! Каква ирония?!

Обаче ръководена от подобни юнаци, България ще председателства половин година Съвета на ЕС. И ако в Европа бяха потресени от корупционните афери с европейски пари, свързани с ремонта на НДК, дали скандалът със суджуците няма да ги направи три пъти пишман, че са ни поверили такава отговорна работа. Реакцията е ясна и на министър Павлова: в София ще се провеждат неформални срещи, а Съветът на ЕС ще си заседава в Брюксел. След европредседателствата на Малта, Естония и Австрия, България може да блесне само в негативна светлина. Вероятно ще има оправдания с вероломното напускане на ЕС от Великобритания. Защото ако не беше Брекзит, щяхме да имаме още време за подготовка за председателството на Съвета на ЕС. Но съдбата реши друго: ние да решаваме проблемите около развода на Великобритания с ЕС. Евроинтеграцията на Западните Балкани ще се отложи за неопределено време. Какви инициативи тогава ще предложи българското председателство? Имайки предвид обтегнатите отношения на Германия с Турция, и посредническата мисия на Бойко Борисов става мисия невъзможна. Това вече сме го виждали в „Чичовци” на Вазов.

Казват, че всяка криза била и възможност. Възможност за какво? Ако е за доказване, че само на думи сме европейци, това можеше да стане и с по-скромни средства. Иначе отново ще изглеждаме като Алековия Бай Ганьо, който на напомнянето, че не си е платил бирата, казва: „Те малко ли ни скубят?”. А когато му казват, че са я платили, отговаря: „Имал си бол пари, платил си!”

Ще поживеем, ще видим. Дали този Живко Мартинов, ако наистина е ощетил Борисов откъм 4 тона суджук, не заслужава да бъде намазан с катран и овалян в перушина. Някога Инквизицията е изгаряла обвинените в магьосничество или ерес, независимо дали са се признали за виновни: ако признаят, значи са виновни; ако отричат, значи са непоправими еретици.