Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ЗА МЮНХЕНСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО СИГУРНОСТТА

Е-поща Печат PDF

В периода 16-19 февруари в Мюнхен се проведе ежегодната Конференция по сигурността (1). Присъстваха повече от 500 министри и евродепутати, а също и гости от различни страни. Това е най-важната международна среща що се отнася до външната политика и европейската отбрана.

Преди десет години Владимир Путин предизвика огромен скандал, като заяви, че е по-добре европейците да бъдат независими, вместо да изпълняват заповедите на Пентагона (2). Той напомни, че Русия, макар и да не е член на ЕС, също е европейска страна. Участниците злобно се надсмиваха над неговите искания и над самия него тогава. И всички вкупом се напъхаха под чадъра на НАТО.

Този път скандал предизвика Сергей Лавров, който призова за нов, постзападен свят. Трябва да отбележим, че НАТО изгуби превъзходство по линия на конвенционалните оръжия, въпреки че си остава водеща ядрена сила. Трябва да се отбележи и че “Мюсюлмански братя” не успяха да затрият светските режими и да установят диктатура, въпреки 15-те години непрекъснати войни и превръщането на “Големия Близък изток” в огърлица от микродържави с население по-малко от 10 милиона души.

Европейците упорито следват пътя, който им начерта Вашингтон, въпреки че нито американският народ, нито президентът Доналд Тръмп го желаят. Те разчитат на “дълбочинната държава” (правителството в планинския район Рейвън Рок *, тоест правителството, което ръководеше терористичните актове от 11 септември). Европейските политици обвиняват Тръмп в расизъм и ислямофобия, но аплодираха Джордж Буш и Барак Обама, които изтребиха с бомби повече от 3 милиона души. Западната преса оскърбява Доналд Тръмп, представя го като неуравновесен и неспособен на нищо (3)

Доналд Тръмп ужаси европейците, като заяви, че НАТО е остаряло, но министрите му ги успокоиха, въпреки че на конференцията говориха същото: в днешната обстановка НАТО е безсмислено, то трябва да се трансформира в отбранителен съюз, а онези, които искат да участват в него, трябва да отделят за отбрана по 2 % от бюджета на стратата.

Обладани от империалистическата психоза, европейците се уплашиха, че антируските им инвестиции в Украйна и Сирия може да пропаднат.

 

Но отново ги успокоиха с мъгляви обещания. Министрите на Тръмп обявиха, че ще защитават жизнените интереси на САЩ в Украйна и ще продължат изработването на “политическо решение за Сирия”. На какво отгоре обаче европейците смятат, че американският народ има жизнени интереси на брега на Днепър, или че “политическото решение за Сирия” означава замяна на Републиката с “Мюсюлманско братство”? Ами защото тъкмо това непрекъснато повтаряше администрацията на Обама. Същата, която американският народ отхвърли.

Общоизвестна е битката между администрацията на Тръмп идълбочинната държава” *. Земята потрепера, когато Доналд Тръмп извади ЦРУ и Комитета на началник-щабовете от Съвета за национална сигурност (4). Също така всички знаят, че после ЦРУ отказа акредитация на шестима съветници на президента, обвини съветника на президента по националната сигурност като руски агент и го принуди да подаде оставка, че не остави на мира още други четирима членове на президентския екип. Обаче да загубиш няколко битки, не значи, че губиш войната, и е жалко, задето европейците, отдавна превърнати в слуги, не го осъзнават. Нима Доналд Тръмп може да отстрани “дълбочинната държава” за броени дни? Обаче няма и да се откаже след първото поражение (5).

В последните години Конференцията по сигурността се превърна в инструмент на Германия, благодарение на което тя стана свързващо звено между САЩ и европейските им партньори. Тази година обаче целта бе европейските лидери да бъдат принудени да препотвърдят своята преданост към “дълбочинната държава” без оглед нито на волята на американския народ, нито на промените в Белия дом.

На участниците в конференцията бе предложен документ за предварително разглеждане, съставен от германските домакини, но медиите предпочетоха да не го споменават. В средствата за масова информация обаче излезе статия на Питър Уокър, автор на плана Фелтман за пълна и безусловна капитулация на Сирийската арабска република (6). Знаменитият “експерт” изразява в статията виждането си за “Големия Близък изток”, но това е по-скоро гледната точка на “дълбочинната държава” (7):

1. (Дори да не успеем да го прекроим) този регион няма да излезе невредим от войните и “арабските революции” (така ние просто не правим нищо).

2. Конфликтът межуд Саудитска Арабия и Иран ще прерасне в конфликт между сунити и шиити (което маскира нашите геополитически амбиции).

3. Докато вниманието е фокусирано към несъществуващите религиозни конфликти, никой няма да се занимава с положението на палестинците (за голяма радост на Израел).

4. Европейците се умориха от потоците кръв край своите граници и пожелават победа на “Мюсюлмански братя”, само че засега никой още не се е признал за победен в “Големия Близък изток”.

5. Всевъзможни алианси се образуваха и разпадаха за времето на войните в Сирия, последният такъв в календара бе съюзът между Русия, Турция и Иран, който (за щастие) няма да е по-дълговременен от другите.

6. В Сирия и в Ирак ще победят тероризма и ще се омиротворят само ако излъчат инклузивни правителства (тоест, такива, в които ще вземат участие и “Ал Каида”, и ИДИЛ).

7. За “Големия Близък изток” всичко ще приключи само ако се свика международна конференция, на която Западът да определи бъдещето на региона, нещо като Виенския конгрес от 1814 г. **, на който съюзът от четири държави реши съдбата на целия свят.

С една дума, европейските лидери няма да ги промени нито избраният от народа нов американски президент, нито съпротивата на народите от арабските страни. Тях може да ги променят единствено народите на европейските страни.

http://www.voltairenet.org

21 февруари 2017 г.

Бележки:

1. Munchner Sicherheitskonferenz, официален сайта на Мюнхенската конференция

2. “La gouvernance unipolaire est illegitime et immorale”, Владимир Путин, Reseau Voltaire, 11 февр. 2007

3. “Информационная война против Дональда Трампа”, Тьерри Мейсан, Сеть Вольтер, 7 февр. 2017

4. “Presidential Memorandum: Organization of the National Security Council and the Homeland Security Council”, Доналд Тръмп, Voltaire Network, 28 януари 2017

5. “L’Otan suspend ses operations en Syrie”, Reseau Voltaire, 16 фев. 2017

6. “Германия и ООН против Сирии”, Тьерри Мейсан, Al-Watan (Сирия), Сеть Вольтер, 1 февр. 2016

7. “No order, no hegemon. The Middle East in flux”, Питър Уокър, Security Challenges, Voltaire Network, февр. 2017

 

* комплекс в планината Рейвън, Пенсилвания, щат Мериленд, наричан също и “подземният Пентагон”. Базата Рейвън Рок съчетава бункер за извънредни ситуации и станция за климатичен контрол. В годините на “студената война” комплексът бил изграден за официалните лица от Пентагона с цел да оцелеят в случай на бомбардировка или висока радиация. Бункерът отстои на 6 мили северно от Кемп Дейвид и е недостъпен за обществето. Нивото на сигурност е толкова високо, че теоретиците на конспирацията говорят и за някакво друго предназначение на Рейвън Рок... Според слухове, от това място до Пентагона има тунел, дълъг 157 км. В комплекса са разположени пет триетажни здания, за да поберат ръководния състав на Пентагона, както и извънредни оперативни центрове на армията на САЩ - военноморските сили и военно-въздушните сили. - Бел. пр.

** Виенският конгрес (1 октомври 1814 - 9 юни 1815) се провежда във Виена (в Австрийската империя) и установява европейското статукво след Наполеоновите войни. Конгресът цели преначертаване на политическата карта на Европа и признаване на правото на законните (легитимни) династии. Виенският конгрес търси уравновесяване на силите, за да се избегнат бъдещи войни и революции. Конгресът е председателстван от австрийския държавник Клеменс Венцел фон Метерних. Решенията на този конгрес са взети от четирите велики сили – Прусия, Русия, Австрия и Обединеното кралство. – Бел. пр.