Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

“Оръжието” СЮЛЕЙМАН ШАХ!

Е-поща Печат PDF

В своята „История на Османската държава” австрийският дипломат и ориенталист Йозеф Хамер разказва как дядото на Осман Първи, Сюлейман Шах, повел обратно към Хорасан доведените от него в Анадола 50 000 турци. При опит да преведе хората си през река Ефрат, близо до крепостта Джабер, той паднал с коня си в реката от високия бряг и се удавил. Една част от турците, към 400 души, водени от синовете му Ертугрул и Дюндар, поели обратно на запад, а другите останали в Сирия. На лобното място на Сюлейман Шах било издигнато тюрбе (гробница).

След края на Османската империя през 1923 г. гробницата и заобикалящите я земи останали в Сирия. Въпреки това продължавало да се смятат за турска територия и да се охраняват от турски военни. Когато избухна т. нар. Арабска пролет и джихадистите заплашиха да взривят тюрбето на Сюлейман Шах, то беше преместено в Турция. Обаче на 24 август 2016 г. турската армия нахлу в Северна Сирия, операцията бе наречена „Ефратски щит” и трябваше да прочисти района по границата от „Ислямска държава”. А истинската цел бе да осуети намеренията на сирийските кюрди да свържат кюрдските кантони с един коридор и да обявят автономия, подкрепяни от САЩ и Русия. В Северен Ирак президентът на кюрдското автономно управление и лидер на Кюрдската демократична партия Масуд Барзани се договори с Джелял Талабани (лидер на Кюрдския патриотичен фронт, КПФ), за провеждане на референдум за независимост на Иракски Кюрдистан. Същевременно Анкара обяви официално, че операция „Ефратски щит” е завършила, в нея загинаха 70 турски войници и бяха унищожени десетки турски танкове и бетеери, поразени от „приятелски” оръжия, предоставени от САЩ на Саудитска Арабия, Катар и Свободната сирийска армия, но оказали се (по неведоми пътища) в ръцете на „Ислямска държава”, или на формированията за самозащита на населението YPG. Не е тайна, че САЩ снабдяват с оръжия и подкрепят сирийските формирования, дори ги наричат свои сухопътни сили.

Въпреки пропагандните залпове за „успеха” на операция „Ефратски щит”, в Турция все повече хора си задават въпроса за смисъла и ползата от авантюрата. „Ефратски щит: победа или поражение?”, пише Нурай Мерт в „Джумхуриет”. Предвид същинската цел на операцията - осуетяване  т. нар. кюрдски коридор в Северна Сирия, отговорът определено няма да хареса на Ердоган. При визитата си в Анкара американският държавен секретар Рекс Тилърсън не даде обещания, че военната помощ на САЩ за сирийските кюрди ще спре, нито че на сирийска територия ще бъде създадена желаната от Турция „зона за сигурност” (в която ще се настаняват бежанци и тя няма да бъде бомбардирана от руската и сирийската авиация). Относно бъдещето на сирийския президент Башар Ел Асад, и Тилърсън, и говорителят на Белия дом Спайс са категорични: бъдещето му ще определи сирийският народ.

В какво тогава се заключава „успехът” на операция „Ефратски щит”? Журналистът Джъваоглу го описва с две думи: „Бла, бла!”.

Но ето че един пенсиониран бригаден генерал, д-р Наим Бабюроглу предлага екстравагантно продължение на операция „Ефратски щит”. Според него тюрбето на Сюлейман Шах трябва незабавно да се върне на старото му място и като турска територия да се охранява от турски войски. Така щял да се пресече очертаващият се „кюрдски коридор”, а САЩ и Русия щели да се примирят с новото положение. Още повече, че на САЩ не им пукало на кого е даден Ел-Баб, понеже гледали към Ракка (столицата на „Ислямска държава” в Сирия), към YPG и формирането на Северния коридор.

Ето, че и кокалите на Сюлейман Шах ще влязат в употреба, ако Ердоган оцени идеята на пенсионирания бригаден ген. Бабюроглу. Нищо, че дядото на Осман Първи искал да изведе турците от Анадола и да ги върне в Хорасан. А какво би станало, ако Ердоган издейства от Б. Борисов или друг български премиер същия статут за тюрбето „Демир баба” край Исперих или за „Енихан баба” в Родопите (днес връх Момчил)?! Специално земята около „Демир баба” трябва отдавна да е изкупена чрез подставени лица. Да не говорим за така наречените османски вакъфски имоти. Или за джамии като Томбул джамия в Шумен, Ибрахим паша джамия в Разград или Баня башъ джамия в центъра на София. Не казвайте, че не могат да бъдат обявени за турска територия, щом предизборните листи на ДПС и ДОСТ се напълниха с български генерали, „патриоти”, „демократи”, „евроатлантици”, „путинофоби” и „борци срещу комунизма и ДС” като Евгени Михайлов и Георги Боздуганов.

„Направи гьол и жабите сами ще дойдат”, гласи една народна поговорка. Изселнически издания в Турция цитират твърдения в българските медии, че ДОСТ е получила от Ердоган 20 млн. долара. Ако това е истина, „гьолът” би трябвало да гъмжи от попови лъжички и големи кекерици...

Апропо, бившият Княжески дворец, днес Национална художествена галерия, не е ли някогашен турски конак? Колко му е земята край него да си смени собственика?!?

На онези, които се съмняват, че това е възможно, напомняме, че след 16 април Турция може да има „демократично избран” пожизнен падишах и той ще се казва Реджеп Тайип Ердоган. На церемония по едновременното откриване на 195 проекта в Анкара той нахока хората, издигнали на протестен митинг в Швейцария плакат с неговия образ и пистолет, насочен към слепоочието му: „Какво означаваше това? Убийте Ердоган! Бе, дангалаци, Ердоган от казаното от вас ли ще умре? Ние поехме по този път, надявайки своя саван!”...