Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ПРОВАЛЪТ НА НОВАТА „РУСКА ПРОЛЕТ”

Е-поща Печат PDF

• и миризливите маратонки на петата колона

Краят на месец март бе белязан от неистови опити на петата колона в Русия, по команда на своите донори, да реанимира чрез масови протести неуспялата „Руска пролет”. Нейната кончина настъпи през май 2012 г., когато президентът на Русия Владимир Путин встъпи в своя трети мандат.

Главният организатор на протестите от 26 март т. г. бе руският неолиберален политик Алексей Навални, лидер на „Партията на прогреса”, основател на неправителствената организация “Фонд за борба с корупцията”, също и блогър, провъзгласил се за „безкористен” борец срещу корупцията.

За разлика от друг път, атаката не бе конкретно срещу Владимир Путин, а опосредствано, чрез злепоставянето на министър-председателя Дмитрий Медведев. Клапанът, който трябваше да отпуши и ескалира протестите в неделя, на 26 март, бе филмчето в „Ю тюб”, пуснато от шефа на фондацията за борба срещу корупцията Навални. В него Медведев бе обвинен косвено и без конкретни свидетелства в прекомерно богатство, натрупано от дарения на руски олигарси, минаващи през фондации на чуждо име. Този вид нападки са по правило доста мъгляви, трудно може да се докаже истинността им, но пък ефектът върху емоциите и разрушителната енергия на непосветените и огромен.

Филмът за Медведев, озаглавен ”Он вам не Димон”, отбелязва в YouTube повече от 10 милиона посещения, предимно от т. нар. младежко интернет общество в страната, и по оценка на съветниците отвътре и вън от страната, сега му е времето да се тръгне на поход за дестабилизация на Русия с добре познатия от плакатите юмрук и с лозунга на всички цветни революции и майдани - „борба с корупцията”. И ако е възможно, сваляне на законно установената власт...

Атаката започва в началото на март с масирана „артилерийска подготовка” от „независимата” американска информационна агенция „Блумбърг” със скандална статия (на 11 март), озаглавена „Яхти, имоти, лукс и офшорки – животът на Путин и Медведев, или как в Русия властта и богатството вървят ръка за ръка!”. В тази връзка е интересно да се знае, че агенцията още през 2015 г. публикува т. нар. песимистичен пътеводител за света, в който прогнозира 15 конфликта в различни точки на планетата за следващите години, като една от „най-горещите” е Украйна. „Песимистите” от агенцията са убедени, че конфликтът ще продължи и натискът върху Москва - също. Експерти на „Блумбърг” предричаха за Русия и цяла Източна Европа украинския сценарий... Така че най-вероятно сегашните опити за дестабилизация на Русия са планирани още тогава.

Например в Сърбия, чрез организирани отвън младежки бунтове с барабани, свирки, вувузели и секс-кукли, сега се разиграва украинският сценарий срещу законно и избрания антинатовски и антиамерикански настроен президент Александър Вучич. Бунтовете започнаха веднага след изявлението му, че ще работи за запазване на приятелските отношения с Русия и Китай.

В Унгария Сорос изкара младежите срещу премиера Виктор Орбан.

В България умните и красивите”, след като свалиха правителството на Орешарски, по команда от същите задокеански фондации и агенции, се изпокриха, защото въпросът за властта беше решен с манипулирани избори.

Предсказаното от „Пътеводителя” е в ход. След внимателен прочит на „Песимистичния пътеводител” става ясно, че конфликти ще има навсякъде, освен в Америка, парадокс, който сегашната действителност в САЩ опровергава.

Но да се върнем към Русия.

След медийната атака на „Блумбърг”

се завъртя фалшивото и спонсорирано отвън филмче за Медведев в YouTube, а на интернет портала „Открита Русия” се появи инструкция за провеждане на митингите и протестите с приложена карта на сборните пунктове и маршрутите на движение на колоните за отделните населени места. За Москва и Петербург умишлено и провокативно са посочени места в идеалния център, забранени за демонстрации от властите. На митингуващите се предлага да участват в забранени за митинги зони просто като разхождащи се граждани. В инструкцията черно на бяло е записан и един текст, провокиращ мотивацията и агресивността на младите хора: „Ако някой полицай има смелостта да ви задържи, ние обещаваме да ви обезпечим с 10 000 евро.”

Въобще подготовката на протестите е перфектна, за съжаление на организаторите обаче сметките им излязоха криви.

 

Въпреки милионите гледания и създадената организация в повече от 100 големи града на Русия, по данни на либералните медии, които естествено са завишени, на „масови” митинги и протести са излезли в 80 града общо около 60 000 души – главно младежи. В някои градове масовостта е била в порядъка на няколко десетки души, където по-зрелите или възрастните се броят на пръсти. За сравнение през 2012 г., само в Москва, на Болотная площад несистемната опозиция успя да изкара над 60 000 души. Призивите на Навални за масови акции и бунт срещу властта не бяха приети радушно от по-възрастните по простата причина, че те познават много добре „безкористния” борец срещу корупцията Навални, защото помнят, че на 18 юли 2013 г. той бе осъден в град Киров на 5 години затвор за присвояване на повече от 500 000 долара (16 милиона рубли) от държавна компания за дървесина (т. нар. дело “Киров лес”).

За никого в Русия не е тайна, че Навални действа избирателно и не обвинява в корупция собственика на „Роснефт” Игор Сечин например, защото самият Навални е сериозен акционер в тази компания. Руснаците се убедиха, че истинският безкомпромисен борец срещу корупцията е техният сегашен президент Владимир Путин, който с управленската си практика ежедневно доказва, че е такъв. Това е и една от причините той да се ползва с доверието на близо 90 % от руснаците.

Що се отнася до

филмчето с обвиненията срещу премиера Медведев

то се оказа лошо скроен компромат. На 4 април Медведев декларира ясно и аргументирано пред медиите, при откриването на месокомбината в Тамбовска област, че във филма нищо от изнесеното не отговаря на истината. А и хората не могат да бъдат лъгани прекалено дълго. Те са наясно, че акцията на Навални е част от предизборната му кампания, защото е явен претендент за поста на Владимир Путин на изборите през 2018 г. Навални официално заяви през декември м. г., че ще участва в президентските избори в Русия (март 2018 г.). Шансовете му за успех в кампанията са минимални дори според социологическите проучвания на агенция „Левада център”, близка до неолибералната опозиция и обявена от руската прокуратура за „агент на влияние”.

Резултатите от проучването през февруари т.г. показват, че за Навални в предстоящите догодина избори, биха гласували едва 10 %. А 83 % от руснаците, които го познават, заявяват, че не биха гласували за него (20 % са отговорили на въпроса „по-скоро не” и 63 % „определено не”). Ако съпоставим това с данните от 2011 г., когато за Навални са заявили, че ще гласуват 33 %, виждаме, че сривът в доверието на руснаците към него е близо три пъти.

Оказва се, че времето работи неумолимо срещу лидерите на руската пета колона и горепосочените цифри, които без съмнение тревожат нейните спонсори в страната и извън нея, вероятно са в основата на решението за реанимиране на идеята за

нова „Руска пролет”

Много важно е да се отбележи и че протестите бяха бойкотирани от мюсюлманите. Въпреки поканите за участие, мюсюлманските общности и ръководството на духовенството обявиха в официална обща декларация, че нямат място на митингите на Навални, защото Путин е направил много за равнопоставеността на религиите и правата на мюсюлманите в Русия.

Решението е съвсем правилно и зряло, тъй като вероятно в замисъла на организаторите е влизал и опасният сценарий за провокации на етническа и верска основа. Въпреки всички тези обстоятелства, организаторите на протестите не се отказаха от намеренията си. Заложиха на младата политически неориентирана интернет аудитория, главно младежи, от 12-годишни до студенти.

По конспиративните правила на западните медии за информационната поддръжка на „цветните революции” трябва да се избере символ и звезда на протестите и в Русия. За символ - не съвсем позитивно и хигиенично, - бяха избрани... старите маратонки (на Навални и протестиращите младежи), а за звезда – петокласникът Глеб Токмаков от сибирския град Томск: „Ходя на училище и се чудя колко политизирано е нашето училище. Ако не нарисуваш портрет на някой политик, ти пишат двойка. На власт са корумпирани чиновници. Конституцията всъщност би следвало да защитава нашите интереси, а не да обслужва техните”, заяви пред микрофона петокласникът заучените и явно недобре разбрани от него фрази. Благодарение на Си Ен Ен и останалите глобални медии тази опашата лъжа на петокласника обиколи зомбирания неолиберален свят. Показаха го във всички новинарски емисии и родните ни Би ти ви и Нова.

Самият Навални отиде на демонстрацията в Москва с метрото, а в ръце държеше старите си шарени маратонки. С висящи кецове и маратонки беше окичена и цялата протестна акция в Русия, наречена доста преувеличено от страна на очарованите от протестите неолиберални медии и политици „революция на маратонките”. Опонентите им я назоваха простичко „пародия на училищни протести”.

Директорът на „Центъра за политическа информация” на Русия Александър Мухин много точно определи всичкия този цирк с употребените младежи като

„политическа педофилия”

Немалка част от младежите, повярвали на обещанието за обезщетение с 10 000 евро, се държаха доста провокативно към органите на властта. Стигна се дотам, че в главата бе ранен униформен представител на полицията, но органите на реда не се поддадоха на провокацията. Като цяло руските полицаи се оказаха доста по-мъдри и толерантни от колегите си на Запад (през март в Ню Йорк, Чикаго, Бостън и др. градове, както и в Париж, Лондон, Брюксел и Берлин, полицията жестоко налагаше с палки, разгонваше с кучета и обилно поливаше с газ и студена вода протестиращите). Те разясняваха на младежите и децата законните им права и задължения, убеждаваха ги да не се водят по нарежданията на подстрекателите и да си отидат по домовете, а по-буйните бяха задържани за кратко.

По данни на полицията, по време на протестите от 26 март в Москва са били задържани 46 малолетни, които веднага са били предадени на родителите им. Срещу по-възрастните организатори и подстрекателите също бе подходено в рамките на закона – задържане, затвор в рамките на дни, и глоба.

Самият Навални беше арестуван още в началото на протеста, заради организиране на митинги на неразрешени от властите места (центъра на Москва и Санкт-Петербург). На 27 март съдът в Москва го осъди на 15 дни затвор и глоба, равняваща се на 320 евро...

Изглежда обаче и тези мерки на руските власти се видяха много твърди на менторите. Много западни политици, в това число и у нас, и главно дежурните русофоби, осъдиха арестите и призоваха да бъдат освободени незабавно осъдените на затвор, включително опозиционния лидер и организатор на протестите Алексей Навални. Руският президент Владимир Путин отхвърли западните призиви да се освободят арестувани демонстранти. „Приемаме призиви от този род като чисто политизирани опити да се окаже някакъв натиск върху вътрешнополитическия живот на страната”, заяви Путин на среща на лидери от Арктическия регион в Архангелск. Руският президент заяви също, че и той самият е против корупцията. „Протестиращите в Русия не трябва да нарушават законите и да използват борбата срещу корупцията в политически кампании”, каза още Путин.

На вниманието на дежурните русофоби

И сега нещо много важно за всички, които реваха с пълно гърло срещу жестокостите на руската полиция и настояваха за незабавно освобождаване на арестуваните. Ето какво щеше да се случи с подстрекателите Навални и компания по други, „по-демократични” места.

В закона за митингите във Франция е отбелязано: „Несанкционираните митинги се наричат „сборища”. След две предупреждения от органите на реда, които не дават резултат, „сборището” се разпръсва със сила. Тези, които въпреки това продължават да участват, се наказват с глоба 15 000 евро и 1 година затвор, а маскираните с цел прикриване самоличността си - с глоба 45 000 евро и затвор със срок от 3 години”.

В закона за манифестациите в САЩ (чл.38 параграф 85-1, Раздел 3.): „На гражданите, групите или обществените организации се забранява да организират, провеждат и участват във всякакъв вид събрания, маршове, митинги или масови сборища до административни и правителствени сгради. Това може да става само в изключителни случаи и само с разрешение на властите. Нарушителите се наказват с една година затвор и глоба 3000 долара. При нападение на полицай по време на акцията се стреля на месо!”

В Англия, за участие в неразрешени протести и акции, законодателството предвижда 3 месеца затвор и глоба 2 500 лири стерлинги.

Ето така е в „демократичния” Запад.

Ясно е обаче, че воят на вълците беше не толкова за съдбата на руските опозиционери от петата колона и децата, които бяха подлъгани, нито за корупцията в Русия, защото в неолибералния Запад сигурно не е по-малка. Воят беше заради провала на „новата руска пролет” и за това, че от нея остана само мирис на старите маратонки на Навални и компания. И отношението към терористичния акт в Санкт-Петербург също го показа – намериха се „демократ-либерали”, които го нарекоха „мъст към Русия”...