Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

СТРАНИТЕ ОТ НАТО ЩЕ ЗАСТАНАТ ПРЕД СЪДА ЗАРАДИ БОМБАРДИРОВКИТЕ НАД ЮГОСЛАВИЯ

Е-поща Печат PDF

 

Международна група юристи подготвя да поиска

възмездие на страните от НАТО заради агресията срещу бивша Югославия през 1999 г. Ръководител на тази група е

сръбският юрист Сърджан АЛЕКСИЧ, който даде

интервю за

агенция “Sputnik”.

 

Подготвя се специален екип от юристи, в който ще влязат най-добрите адвокати от Сърбия, Русия, Китай, Индия, а също и от редица страни членки на ЕС.Имаме намерение да изправим на съд държавите от НАТО, които участваха в агресията срещу Югославия, тоест, 20 държави, които пряко или косвено участваха в нея. Исковете ще бъдат подготвени конкретно срещу всяка една от държавите, участвали в операцията. Групата не възнамерява да се обръща към Международния съд на на ООН. Според г-н Алексич “това е от компетенцията на националните съдилища”.

Операцията на НАТО в Югославия бе наречена “хуманитарна интервенция” от западните “хуманисти” (и какво друго да бъде! Можеха да я нарекат и mercy killing - “убийство от милосърдие”). Тази “хуманитарна интервенция” не получи разрешение от ООН, така че следва да бъде наричана незаконна агресия срещу суверенна държава.

По официални данни на югославската държава тогава, вследствие на натовските удари през 1999 г., загинаха 1700 мирни жители, включително 400 деца. Други 10 000 души бяха ранени.

Щетите върху икономиката бяха огромни, също както и върху социалната инфраструктура и екологията. Авиацията на НАТО унищожи два нефтопреработвателни комбината, половината от съществуващите нефтохранилища, десетки промишлени обекти, болници, учебни учреждения и детски градини, църкви и мостове.

Вследствие на действията на НАТО въздухът бе отровен с изпаренията на горящите нефтокомбинати. Взривените от бомбите резервоари с нефт отровиха река Дунав и други реки, а също и Адриатическо море.

Ударите на НАТО върху обекти на химическата промишленост в Югославия бяха окачествени като исторически прецедент от тогавашните власти в Югославия, които заявиха, че дори Адолф Хитлер не е бомбардирал химически заводи. Но кой е Адолф в сравнение със западните “хуманисти”! Те, без никакво угризение, вече си присвоиха правото на масови “убийства от милосърдие”. Това тяхно право произтича от англосаксонското правило, че “доброто” трябва да удря с юмрук.

Освен това натовците хвърлиха върху Югославия 15 тона бомби с обеднен уран, затова и онкоболните в Сърбия за последните двайсет години се увеличиха пет пъти.

Сръбският юрист Сърджан Алексич посочва факта, че 45 италиански войници, служещи в районите на Косово, които са бомбардирани с обеднен уран, впоследствие заболели от рак, което още веднъж потвърждава цитираните по-горе данни. Съдът признал, че отговорността за случилото се пада върху италианската държава и сега тя изплаща компенсации между 200 000 и 1 200 000 евро за всеки заболял. Това е и един от елементите, на които се основава искът срещу държавите от НАТО.

По оценки на сръбски експерти общите загуби от натовските бомбардировки възлизат на около 30 млрд. долара.

Перспективите пред подобен съдебен процес обаче са доста съмнителни. Юристи казват, че е минало много време, че много “улики” са унищожени или възстановени, а и времето лекува. И още - натовците наистина не са имали мандат от ООН, но от друга страна, техните действия не са официално признати за агресия.

Перспективите за искове срещу държавите участнички също са съмнителни. Нима някога САЩ са плащали за геополитически убийства? Никога! И нека не караме Бжежински да се обърне в гроба...

 

русвесна.су

14 юни 2017 г.