Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ИРАНСКАТА “ЗАПЛАХА” Е НЕОБХОДИМА НА САЩ, ЗА ДА ПРОДАВАТ ОРЪЖИЕ НА АРАБИТЕ

Е-поща Печат PDF

• Каква е равносметката на близкоизточното турне на Доналд Тръмп, каква е вероятността за създаване на арабско-израелски блок срещу Иран, защо Вашингтон и Иран имат еднакво отношение към палестинско-израелското урегулиране; как “иранската заплаха” помага на САЩ oа изграждат своя политика в Близкия изток?

На тези и на още някои въпроси отговаря експертът Яков Кедми, бивш ръководител на израелската спецслужба “Натив”.

 

- Още с встъпването си в длъжност Доналд Тръмп заговори, че вижда урегулирането на близкоизточните проблеми и като създаване на блок между Израел и арабските държави в частност. По време на наскорошната си обиколка в региона той направи и конкретни стъпки в тази посока. Как оценявате тази идея и реалните перспективи на проекта за изграждане на т. нар. арабско НАТО?

- Най-напред да уточня, че говоря от първо лице, че това е моя оценка и тя в никакъв случай не е свързана с позицията на Държавата Израел.

Мисля, че оценката може да бъде достоверна, ако разчита на конкретни неща, които са направени, а не се опира само на казани думи. Ще обърна внимание, че в своите изказвания Тръмп не говори за някакви опасности и заплахи за Близкия изток, с изключение на една - тероризма. Той назова четири терористични организации: “Ислямска държава”, “Ал Каида”, “Хамас” и “Хизбула”.

Катар подкрепя “Хамас”; “Ислямска държава” и “Ал Каида” на различни етапи бяха подкрепяни от Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства. Тръмп обаче спомена само една-единствена държава, която вижда като основна заплаха, и това бе Иран.

Освен това президентът на САЩ отбеляза, че Америка не възнамерява да се намесва или да насочва едни или други процеси, а е готова само да помага за решаването на проблемите на държавите от Близкия изток.

Когато става дума за близкоизточното НАТО, веднага се цитира и багдадският пакт. Той бе организиран с непосредственото участие на САЩ и Великобритания и бе насочен срещу СССР и съветското влияние. Днес всичко е друго. На мен ми изглежда съмнително организирането на политическа и военна структура, насочена срещу Иран.

Може да бъде коопериране, може да са едни или други икономически и политически действия, но политически съюз ми се вижда проблемен. Един пример от друг континент ясно показва дълбокия проблем тук.

Новоизбраният френски президент Макрон заяви, че една от основните му цели е укрепването, задълбочаването и разширяването на отношенията между Франция и Иран.

С изключение на няколко държави от Близкия изток, едва ли някой приема Иран за заплаха. Например багдадският пакт без Турция е несъществен. Но Турция си има други проблеми - тя трябва да постигне нормализиране на отношенията с всички свои съседи, а Иран е само един от тях.

Според мен не става дума за създаване на политико-икономически съюз, а за натиск срещу Иран с всички средства, но без военните. Тръмп неведнъж подчертава в изказванията си, че трябва да се спре подкрепата за терористични организации.

Ако поддръжката за ИД и “Ал Каида” от определени кръгове в Саудитска Арабия, Емирствата и Катар спре, това ще ги отслаби и те много по-бързо ще бъдат занулени. С “Хамас” обаче е по-сложно. Първо, това са си наши, израелски проблеми, и второ - Катар и Турция подкрепят “Хамас”.

В политическите кръгове на Израел някои дори предпочитат “Хамас” да си остане като алтернатива на Палестинската автономия и Махмуд Абас. Аз се надявам, че натискът на САЩ ще спомогне за ликвидирането на “Ал Каида” и ИД в Близкия изток, като ги лиши от финансова и политическа поддръжка. И в перспектива - “Хамас”. Още повече, че от това имат интерес и Саудитска Арабия, и Египет.

По въпроса за военен съюз дори не може да се каже, че е смешно, защото в страните от Близкия изток просто няма пълноценна армия.

Военните доставки, за които Тръмп се договори със саудитците, са икономическа стъпка, а не политическа. На САЩ просто им трябват техните пари. От военна гледна точка, този договор за 300 млрд. долара просто “гори”, той няма никакво значение.

Военните доставки са основно транспортни вертолети, а не бойни. Днес танковете не играят особена роля. Системи за електроника - добре, обаче това няма да увиличи военната сила на Саудитска Арабия, също както и способността за провеждане на големи военни операции. За един военен съюз тези неща не са нужни. Така че според мен днес не бива да говорим за някакъв военен блок в Близкия изток.

- Но тогава защо Тръмп декларира всички тия неща?

- Ами САЩ чисто и просто показаха, че не са забравили Близкия изток, че са готови да помагат. Америка подкрепя арабските страни срещу Иран, а те си имат свои сметки с него.

По палестинския въпрос се подхожда са на ниво “седнете и се разберете”.

Тръмп каза, че за него не е важно дали ще има единна държава или две държави... САЩ просто си гледат интереса.

- А какви са шансовете израелци и палестинци да се споразумеят? Толкова години не успяха, а сега, сякаш с вълшебната пръчка на Тръмп, изведнъж ще се разберат?

- Ние в Израел сме много близо до Бог и зависим повече от него, а не от Тръмп. Аллах, Бог или Всевишният - все едно.

За последните сто и повече години хората не успяха да изгладят този конфликт. Но с Божия помощ има все още някаква надежда, обаче тъкмо Тръмп няма как да помогне.

4 юни 2017 г.

Разговора води Дмитрий НЕРСЕСОВ, правда.ру