Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

СЯНКА НАД ОСТРОВА НА СВОБОДАТА

Е-поща Печат PDF

Кубинската революция представлява изключително важно събитие в човешката история и мощно предизвикателство към глобалния капитализъм. По всички краища на света тази революция се превърна в източник на вдъхновение за борците против господството на неоколониализма и американския империализъм. Но в сегашния исторически момент човечеството се намира на опасен кръстопът. В резултат от водените от САЩ и НАТО войни, военни интервенции, преврати, кампании за дестабилизация и смяна на режимите повечето движения за социализъм бяха унищожени и победени. Прогресивните движения, както и „левицата“ в Западна Европа и САЩ, бяха привлечени към подкрепа за политиката на капитализъм и империализъм, като често биват финансирани от елитните западни фондации.

Наистина, социалистическият проект в Куба оцеля въпреки мръсната политика на САЩ, включваща икономическа блокада на страната и подривни операции на ЦРУ, насочени към свалянето на правителството в Хавана и към разширяването на американската хегемония в Карибския регион. Но макар наследството на Фидел Кастро да е живо, не бива да храним никакви илюзии. Вашингтон не само е твърдо решен да разруши кубинската революция, неговата цел е да изтрие историята на социализма от паметта на човечеството.

Има признаци, че Вашингтон планира смяна на режима в Куба, което ще има тежки последствия за цяла Латинска Америка. Т. нар. нормализация на отношенията с Куба е подчинена на основната цел на американския империализъм: реставрация на капитализма в Куба посредством диверсии, подстрекателство към бунтове, налагане на неолиберални икономически реформи с подкрепата на Международния валутен фонд.

Вашингтон се стреми към дестабилизация на кубинската икономика и финансова система, разрушаване на социалните програми, въвеждане на купонна система в търговията с основните потребителски стоки. За осъществяването на своя зловещ сценарий Вашингтон и неговите европейски съюзници от години изграждат прикрити механизми, предназначени да оказват влияние върху кубинските политически среди, ръководителите на държавните предприятия и интелектуалците. Роля на троянски кон на империализма играят десните западноевропейски фондации, които отдавна са си създали контакти с Куба. Те финансират кубинските мозъчни тръстове и изследователски институти, защото едно от условията за успешната капиталистическа реставрация е интелектуалците да приемат и подкрепят логиката на световния капитализъм. Това ще спомогне да се замени икономическото планиране с икономическа дерегулация, чуждият капитал да подчини националното стопанство и да се извърши мащабна приватизация на държавните предприятия в страната в интерес на чуждия бизнес и формиращата се местна капиталистическа класа.

Големият въпрос е как Куба и кубинският народ ще отговорят на огромните опасности, надвиснали над тяхната революция.

 

Бистра СТАЙКОВА

(по Global Research)