Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 10 (2018) КРЕПОСТТА КИРИЛИЦА

КРЕПОСТТА КИРИЛИЦА

Е-поща Печат PDF

На 2 май 2015 г. Карен Алексанян откри прекрасния Двор на кирилицата с параклиса и картинната галерия, отразяваща делото на Кирил и Методий - в комплекса „Стара Плиска”.

През август същата година бе открита и лятната градина с водопад, басейн, страноприемница, боилски бани и пр.

Досега този културно-исторически и развлекателен комплекс е посетен от над 100 хиляди души. Всички остават с отлични впечатления за неговата уникалност по замисъл и изпълнение. Възхваляват дарителя на това богатство – Карен Алексанян, дошъл в България, и то в нашия град Шумен.

Карен Алексанян е скромен човек, но няма да е погрешно, ако кажем, че е велик в голямата цел на своя живот. През 2017 г. той издигна величествената крепост Кирилица. Тя смайва както с външния вид, така и с интериора си. Гледана отблизо и отдалече, изглежда като че ли е била там от векове. Избраният цвят на камъка, бойните кули и тесните процепи на прозорците придават автентичност, която е сякаш продължение на руините, неподвластни на времето... Плиска имаше нужда от това.

Крепостта е на два етажа. На първия етаж е залата „Създатели на кирилицата”. Още с влизането грабват вниманието фигурите на Климент, Наум и Ангеларий, изработени от силикон, и дотолкова сполучливо, че изглеждат като живи. Залата е просторна, подобаващо украсена. Предназначена е за читателски конференции, представяне на книги, срещи с писатели и поети, пишещи на кирилица.

На втория етаж се стига по външно каменно стълбище. Там е „Залата на славата”. Срещу входа е застанал хан Аспарух на коня си, с протегната дясна ръка. Усещането е, че чуваме неговото „България ще бъде тук! Казах!” Зад него е окачен знакът на Българския календар - първи и най-точен в света. Следват фигурите на Кубрат, владетеля на Велика България, и най-видните владетели на Първото българско царство. Всеки е показан с най-характерното: Кубрат - със снопа пръчки, Крум - с чаша от главата на Никифор, Тервел с арабски шлем под ръка и др.

 

До всеки владетел има надпис с най-важното за него. Тервел – спасителя на Европа от арабите, Крум – законодателя, Борис I – Покръстителя.

Всеки детайл във фигурите, дрехите, броните, дори в ботушите е изработен точно и грижливо.

По стените в двора на крепостта са поставени барелефи на поети и писатели, сред тях са и тези на Ран Босилек и Леда Милева.

Изгражда се алея на най-известните писатели и поети, писали на кирилица. Ще бъдат поставени 80 бюст-паметника. Вече издигат ръст тези на Иван Вазов и Пейо Яворов.

На 1 март т.г. бе открит бюст-паметникът на Христо Ботев. Присъстваха скулпторът Георги Чапкънов, който го е изработил, и други официални гости.

На 6 март ще бъдат открити и бюстове на Пушкин, Достоевски, Есенин и Коста Хетагуров от Осетия. Ще присъства зам.-министърът на културата от Осетия и гости от Владикавказ и Русия.

На 19 юни т.г. ще бъдат открити бюст-паметниците на Паисий Хилендарски, Христо Смирненски, Гео Милев и Никола Вапцаров.

Делото на Карен Алексанян е похвално и отговорно. То изисква много време и средства и съвсем не е по силите на един човек, но досега никой не му е помогнал. Невероятно е направеното за такъв кратък срок, но е факт, който трябва да се знае от народа!

Приканвам читателите да подпомогнат с дарения довършването на Алеята с паметниците, за да стане действителност тя колкото се може по-скоро. Който няма тази възможност, с присъствието си на откриването да засвидетелства своята признателност към Алексанян и почитта си към тези, които твориха и се бориха за по-доброто утре на своя народ!

 

Йорданка САВОВА,

учител, пенсионер

гр. Шумен