Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 5 (2018) Алергия към джендър-зеленото

Алергия към джендър-зеленото

Е-поща Печат PDF

„Ние сме най-зеленото правителство”, рече премиерът Борисов на министрите от третия си кабинет. Поводът за това откровение бяха не нЕкои грешки в управлението на страната, а протестите по повод намерението на концесионера „Юлен” да построи втори лифт в зоната на ски-пистата в Банско.
Малко преди това, след като изложи приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС пред Европарламента в Страсбург, Борисов отговори на критичните въпроси, отправени от германската „зелена” евродепутатка Келер. Той обясни с умиление, че самият той  бил „зелен”.
Като доказателство изтъкна няколко факта.
Първо, че заради капризите на „зелените” многократно е спирал инфраструктурни проекти, „докато се излюпят новите щъркелчета”;
второ, че е нареждал на министрите си лично да пренасят блатни кокичета, „за да не бъде нито един стрък прегазен от валяка”;
трето, че всички инфраструктурни проекти у нас „имат тунели за мечки, вълци и костенурки”.
Накрая гарантира лично, че в Банско ще има само втори лифт и нито една керемида няма да бъде построена: нито хотел, нито чайна дори.
Пей, сърце, г-жо Меркел
Откъдето и да го погледнеш - „зелен”, та дрънка!
Ех, с пренасянето на блатните кокичета той товареше само тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството, сега министър на европредседателството, Лиляна Павлова, но това са подробности. Подробност е и борбата с корупцията, за чието изкореняване той поиска „само” 2-3 години. След това – пей, сърце!
Премиерът ни не пропусна да се оплаче обаче, че България неоснователно е сочена за най-корумпираната държава в Европа. Корупция имало навсякъде. Ако сме били толкова корумпирани, защо икономиката ни бележи ръст от 4 %? Защо имаме нулев бюджетен дефицит, страхотен фискален резерв, най-нисък външен дълг и 6-процентна безработица?
Защо него и партията му ГЕРБ ги избират за победители 11 пъти? А фактът, че днес управлява в коалиция с националисти, се дължал на крамолите в „естествените” партньори на ГЕРБ от бившия Реформаторски блок, които се разделили на три партии и изпаднали от парламента...
Изобщо Борисов все едно говори пред конференция на ГЕРБ, застанали от двете му страни, Лиляна Павлова и Румяна Бъчварова тръпнеха в очакване вождът да направи някой гаф, за който ще се разказват евровицове. А пък евродепутатът Андрей Ковачев направо се смееше. Нищо, че залата беше празна, като изключим присъствието на българските евродепутати и няколкото представители на основните партии в ЕП.
Да се върнем на твърдението за „най-зеленото правителство”.
Ако кабинетът „Борисов-3” и неговият шеф са най-зелените в цялата история на България, защо екологията не беше в центъра на брифинга, даден от Борисов и Меркел след кратката й визита в София? Да не би „Мама Ангела” да е алергична към „зеленото”? Защо Борисов поиска от нея помощ не за екологията, а за антикорупционното законодателство? А какво ще стане, ако въпреки решението на конгреса на ГСДП за коалиционни преговори с ХДС/ХСС, Меркел не успее да състави правителство на голямата коалиция? Отивайки в Париж, Виена и София, дали тя не се опитва с външнополитическа активност да тушира недоволството от нейното управление в самата Германия? Едва ли госпожата кацна в София, само за да похвали българското европредседателство и да насърчи Борисов в борбата с корупцията и евроинтеграцията на Западните Балкани.
Какво е поискала от своя “геносе” Бойко, това ще узнаем след време, но подозираме, че не е обещала допълнителни европейски пари... Защото след Брекзит, Германия остава комай единственият донор на ЕС и Ангела Меркел би трябвало да предупреди Борисов, че парите от Европа ще намалеят. И че за сметка на това страните членки на ЕС, включително България, ще трябва да увеличат своите вноски.
При тази ситуация, самопредлагането на Борисов да домакинства среща на високо равнище ЕС-Турция във Варна, сигурно радва канцлера на Германия. Но дали Ердоган ще поеме протегнатата ръка, ако вместо пълноправно еврочленство бъде оферирано привилегировано партньорство? Не, не, позицията на Анкара е категорична: или всичко, или нищо! Или възобновяване на преговорите за присъединяване, отваряне на нови преговорни глави, вдигане на визите за турските граждани и доизплащане на парите, които ЕК обеща на Анкара, или Ердоган ще пусне отново бежанската вълна.
Впрочем, Турция твърди, че вече е похарчила 30 милиарда долара за издръжката на бежанците и мигрантите от Близкия изток. От друга страна, на фона на
турската военна операция в Северна Сирия,
наречена „Маслинова клонка”- колко романтично, все пак! - започнала точно в нощта, когато Меркел отпътува от София, би било неразумно ЕС да продължи преговорите с Анкара за присъединяване.
Френският президент Еманюел Макрон призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да се разгледа въпросът за турското нахлуване в района на Африн, Северна Сирия. А и Анкара обяви за своя мишена всеки, който помага на кюрдските „терористи” от отрядите за самоотбрана на населението в Северна Сирия (YPG). В. „Ню Йорк таймс” предупреди за възможен турско-американски военен сблъсък... Брей, какви неща ставали по света!
Е, какво ти еврочленство, когато Турция може да излети и от военната организация на НАТО! Ами ако обяви за своя мишена и България? От Вашингтон и Пентагона споменават за „законното право на самоотбрана” на всяка страна, включително Турция, но къде остава суверенитетът и териториалната цялост на Сирия?
Руският външен министър Лавров обясни агресията на Анкара с това, че безотговорното въоръжаване от САЩ на кюрдите в Сирия било разгневило Турция. А с какво щяха да воюват срещу „Ислямска държава”, ако не бяха въоръжени... Обучението и въоръжаването от турска страна на т. нар. Свободна сирийска  армия и нахлуването й в района на Африн, с подкрепата на турските ВВС, сухопътни и специални сили, по-законно ли е от гледна точка на международното право?
Очевидно е, че както винаги, т. нар. суперсили имат свои интереси, които прикриват с обтекаеми фрази като например мирно урегулиране на кризите....
Русия и Иран стоят зад Башар Асад, докато САЩ поддържат кюрдите, за да ги използват против правителството в Дамаск. С аналогични намерения Анкара подкрепя бандитите от Свободната сирийска армия срещу сирийските кюрди, докато на думи се кахъри за сигурността на турско-сирийската граница. При това надхитряне интересите на сирийския народ са просто последната грижа на всички участници в “приказката”.
Властите у нас пазят оглушително мълчание по въпроса за турската агресия спрямо Сирия. Затова възниква въпросът дали наистина не са „зелени” в преносния смисъл на думата? Консервативният български народ нарича „зелени” хората без никакъв опит, било житейски, било политически. Така нарича и  зеленчуците и овощията, които не стават за ядене.
„От зелена тиква семе не ща!”, казва познатият ни вече „кофти матриял”, ако и част от него да гласува за „зеления” Б. Борисов.
Комай единствената употреба на прилагателното „зелен” в положителен смисъл може да търсим в крилатата фраза „Да се хванем за зеленото” - сиреч, да дочакаме копривата, киселецът и лападът да се разлистят... Пък после ще видим.