Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 5 (2018) И “социалният пол” ли е вид “усещане?!

И “социалният пол” ли е вид “усещане?!

Е-поща Печат PDF

Вотът на недоверие срещу кабинета “Борисов 3” за провал в борбата с корупцията, насрочен за 25 януари, не мина. Подкрепиха го единствено вносителите - БСП и ДПС. „За“ гласуваха 103-има депутати, „против“ – 131, нямаше „въздържал се“. Цялата процедура, по предложение на ГЕРБ, беше предавана пряко по БНТ и приключи буквално за минути. И двата тези факта са прецедент в последните години на процъфтяваща демокрация у нас. Най-простичкото обяснение е, че и предаването “на живо” е употребено като “пи ар” на управляващия екип...
В залата не присъства премиерът Борисов, който бе литнал на посещение в Лихтенщайн, откъдето щял да отлети за Давос, на Световния икономически форум в Швейцария. Там - при колегите от другите световни сили.
И друго. Въпреки огромния обществен протест срещу ратификацията на т. нар. Истанбулска конвенция от страна на политици, общественици, учени, експерти, въпреки оповестеното решение на Светия Синод на БПЦ срещу приемането на тази конвенция, остава тягостното впечатление, че тя все пак може би ще бъде приета - но! - по-късно, в края на юни, когато приключва и европредседателството на София. Така поне обяви Цветан Цветанов, председателят на ПГ на ГЕРБ.
Едва ли има нужда да се гадае надълго и нашироко защо е този “дранг нах България”. И едва ли е нужно да прилагаме технологията на “шерше ла фам”. Истината боде направо в очите и тя е една, независимо от всевъзможните финтифлюшки, които й окачват, за да изглежда приемлива и симпатична. Никакво насилие над жените не е интересно за туземната неоколониална администрация. Най-важното е да козируваме на началника, а той е все същият от има-няма 30 години насам... Ако не е вярно, дали някой ще се наеме да обясни защо в толкова омърлявена и разнебитена държава като нашата днешна България най-важното е да “уважаваме жените и третия пол”! А ты меня уважаеш - имаше един такъв изтъркан виц. Само че днес нещата не са вицови, а пределно драматични. И сега накъде?!

***

Поредицата гафове на  кабинета „Борисов-3” не само не будят оптимизъм, ами направо могат да се нарекат „джендър политика”. Или, както написа Велислава Дърева: „Третият пол е като третия кабинет на Борисов”. От какъв зор например ГЕРБ се разбързаха да ратифицират Истанбулската конвенция, преди да са го направили в Англия, Унгария, Словакия, Русия и други европейски държави? Няма друго обяснение, освен поредното навеждане пред „големите началници” в Берлин, Париж и Брюксел. Както и страхът „джендър протестърите” да не се присъединят към еколозите, които маршируват по улиците на София и други градове срещу застрояването на Пирин. Убедени сме, че нито Борисов, нито Захариева, нито Цачева са прочели и осмислили съпроводителния доклад към Истанбулската конвенция, в който полът се определя като „социално изградени роли и поведения, които дадено общество смята за подходящи за мъжете и жените”. Напомняме за оня „незаконно записан” в къщата на Борисов в Банкя разговор с тогавашния софийски градски прокурор Николай Кокинов и бившия министър на земеделието Мирослав Найденов. В него Борисов изрази съжаление, че не се е обявил за „пидал”, за да изглеждал умен... Понеже обратните обикновено били умни. Но наистина не ще да е толкова „смарт” (сиреч интелигентен), щом хвърли на Министерски съвет и Народното събрание документ като Истанбулската конвенция. Понеже се нуждаел от нов превод и задълбочено обсъждане! Виж ти!
В опит да излезе от тресавището, в което сам се нафърфори, се позова дори на становището на европейските социалисти, председателствани от Сергей Станишев. Откога Станишев стана за него пример за подражание? Нали с неговото управление ще  се оправдава и пред Страшния съд?!
На България само еднополови бракове й липсват
Междувременно собствените му на Борисов министри не разбраха лисичите ходови и осем от тях, в това число „исти гербери”, се обявиха против ратификацията на Истанбулската конвенция. Благодарение на останалите 11 министри обаче, тя беше одобрена и внесена за обсъждане в НС. А самият Борисов гарантира пред ЕП, че конвенцията ще бъде ратифицирана.
Странно е, че председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, за когото семейството  е нещо свято, както неведнъж е декларирал, не е разбрал как под флага на борбата с насилниците на жени и деца се подпъхва нещо, което в бъдеще ще ни застави да приемем и третия, и четвъртия пол, както и да разрешим еднополовите бракове.
На все по-обезлюдяващата България само еднополови бракове й липсват!
Наскоро научихме, че в СУ „Св. Климент Охридски” било създадено нещо като „джендър общество”, което кресливо настоява за права. Ето ти защита от домашното насилие!
Ама пък и място са намерили онези от Съвета на Европа да подписват такава конвенция! В най-големия град на Турция, в която годишно се отвличат стотици жени и момичета на девет години се омъжват насила за старци... В. „Джумхуриет” (16.01.2018) съобщи, че 68-годишният кмет на едно село във вилаета Битлис, който вече имал 4 жени и около 30 деца, се оженил за пети път, вземайки една 19-годишна девойка - с 49 години по-млада от него.
Но Турция не е единствената, в която жените са подложени на сексуален тормоз. Британският „Гардиан” (20.01.2018) съобщи, че такава атмосфера на „оглушително мълчание” цари и в задграничните представителства на ООН. Десетки служителки на Световната организация се оплаквали, че са били обект на сексуални посегателства. Следователно, ако ще се приема Конвенция за защита на жените от насилие, тя трябва да бъде на ООН, а не на Съвета на Европа, в който членуват 47 страни. А най-просто е с този проблем да се заемат националните законодателства и правоохранителните органи. Специалните закони само задълбочават проблемите.
Подобно е положението и с корупцията в България. Приетият с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ОП и ПП„Воля” Закон за противодействие на корупцията по високите етажи на властта е само за запушване устата на европейските критици на България. Няма да се учудим, ако неговият ремонт започне преди да е свършило българското европредседателство. Въпреки че според изявлението на Цветан Цветанов в „Панорама” (19.01.2018), усещането за корупция у нас е „само” 80 %, докато в Гърция то е над 90 %. Ерго, има да наваксваме и по този показател. Обаче, твърдо сме се запътили към първото място.
Растежът на икономиката само ще стимулира корупцията,
понеже от умряла икономика не може да се краде. Още повече, че след спирането на еврофондовете, тя ще остане единственият потенциален източник на парични средства за грабежоспособни политици и чиновници. Естествено е нарастващата икономика да поражда по-големи съблазни у властимащите, както е естествено и създадената от тях мегакомисия за борба с корупцията да не преследва своите създатели.
А опитите на ГЕРБ да прехвърлят отговорността за своите провали на коалиционните партньори и опозицията, показват, че герберите нямат намерение да делят плячката с никого: ще споделят само отговорността за неуспехите. Последното доказателство за това беше заповедта на министъра на регионалното развитие и благоустройството, с която пропукалата се стена на язовир „Бели Искър” се дава на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров (от „Атака”). Той има на разположение само 1 милион лева и 15 000 лева за капиталови разходи, а ремонтът на язовирната стена ще струва 60-80 милиона лева! Поне!
МРРБ има бюджет от 418 милиона лева, но след като за шест месеца не е направило нищо за укрепването на стената, решило да я джироса на областния управител и респективно на „Атака” и ОП. Разбирайки подлия замисъл, Волен Сидеров заяви, че вече не е сигурен дали това правителство заслужава доверие и се закани на вота на недоверие да гласува „знаково”.
За нас въпросът дали третото правителство на Борисов заслужава доверие отдавна е решен: то е същото, както първите две негови правителства, с тази разлика, че сега ни предлага „повече от същото”. Сиреч, и ратификацията на Истанбулската конвенция, която някои с право нарекоха анадолска.
Нас не ни трогват нито похвалите на Юнкер, Туск, Таяни и Меркел, нито „гаранциите”, които дава Бойко Борисов. Защото си знаем: външно кабинетът е „зелен”, но отвътре е изкуфял като кратуна, или диня през зимата. Няма никакво значение, че кабинетът не падна при вота на недоверие. Разпадът е неизбежен. И Борисов наистина ще влезе в историята: не само с факта, че три пъти е избиран, а и с това, че три пъти предсрочно е хвърлял кросното...