Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 21 (22 май 2018) ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ В БРАТИСЛАВА

ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ В БРАТИСЛАВА

Е-поща Печат PDF

Уникални експонати от Националния исторически музей в София ще отбележат Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Словашкия национален исторически музей в Братислава. Изложбата бе открита на 15 май и ще продължи до 28 август. Доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ, приветства гостите на откриването.

Седем експоната от Националния исторически музей са представени в рамките на изложбата „Свети Климент Охридски - ученик и учител”.

От фондовете на НИМ са извадени и уникални икони, църковна утвар и ръкописи, свързани с делото и паметта за св. Климент Охридски като богато украсеното Евангелие с обков от XIVв., и от XVII в., изработено от сребро с позлата, черен и червен емайл. Изложба с постери, дело на  Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски”, също участва в експозицията.

Организатор на това значимо културно събитие е Българският културен център в Братислава, а гостуването на Националния исторически музей в столицата на Словакия е подкрепено от Министерството на културата на България и е планирано в културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. Изложбата е същевременно и част от програмата на Европейската година на  културното наследство.

Особено знаменателен факт е, че Братислава е първата от домакините на поредица изложби, които отбелязват 45 години от създаването на Националния исторически музей. Домакини на следващите прояви ще бъдат Москва и парижкият музей Лувъра.