Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 22 (29 май 2018) В СВЕТЛИНАТА НА КИРИЛСКОТО ДЕЛО

В СВЕТЛИНАТА НА КИРИЛСКОТО ДЕЛО

Е-поща Печат PDF

На 21 май в Национална галерия “Двореца”, в София, министърът на културата Боил Банов връчи традиционните годишни награди по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Повече от осемдесет творци в различни области на културата, науката и изкуството бяха отличени със „Златен век” за своя принос в развитието на българската духовност.

„Златен век“ е почетен знак на Министерството на културата, създаден през 2007 г., който се присъжда за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество. Видът на почетния знак „Златен век”, какъвто е днес, е изработен през 2010 г., с няколко разновидности. Осемлъчна посребрена звезда с огърлие, прикрепена към позлатена розетка и миниатюра на знака – за изключително високи творчески резултати или за изключително големи заслуги за развитието и популяризирането на българската култура и изкуство; осемлъчна посребрена звезда без огърлие, прикрепена към позлатена розетка и миниатюра на знака – за постигнати високи творчески резултати или за особено големи заслуги за развитието и популяризирането на българската култура и изкуство. Автор на знака е скулпторът проф. Богомил Николов, ръководител на ателието за медална скулптура към Националната художествена академия.

 

На тазгодишната церемония по случай 24 май със “Златен век - огърлие” на Министерството на културата, бяха удостоени великолепните творци - режисьорите Асен Шопов и проф. Светозар Донев, диригентът акад. Валентин Бобевски, поетът и публицист Петър Андасаров и балерината доц. Калина Богоева.

Почетен знак „Златен век“- печат на цар Симеон Велики - сребърен и грамота, получиха поетите Петър Динчев, Димитър Милов, Минчо Минчев, главен редактор на в. „Нова Зора”, писателите Мюмюн Тахиров, Тодор Каракашев, Владимир Г. Луков...

Носители на почетен знак „Златен век“ – звезда, и грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност, станаха фолклористката Елена Огнянова, автор и съмишленик на вестник „Нова Зора”, безценен източник на познания за българския фолклор, народопсихология и история, докоснала се в своя живот до учени, жива легенда в българската култура, като Михаил Арнаудов и Боян Пенев, а самата тя повече от 70 години обикаля из България и е събрала над 25 000 песни; цигуларят проф. Ангел Станков, операторът Венец Димитров...

Почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – златен, и грамота – с особено удоволствие поздравяваме изключителните народни певици Олга Борисова, Златка Ставрева и Калинка Вълчева! Този знак получи и Силвия Томова, художествен ръководител на балета на Държавна опера – Стара Загора.

В. „Нова Зора” поздравява носителите на отличието и искрено съпреживява радостта от подобно признание в едни тежки времена за българската духовност и култура. Нямаме възможност да изпишем имената и наградите на всички отличени, но забележителното е, че у нас все още тежи думата на хората на словото, на музиканти и педагози, на народните читалища и библиотеки, на малките артисти от училищата по изкуството с международно признание и още много други самоотвержени ковачи на българския дух и душа. Затова нека още веднъж поздравим всички отличени и да си пожелаем и занапред светлината на Кирилското дело да ни води и защитава!