Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 24 (12 юни 2018) ПЛЕВЕН – ДУХОВЕН ЦЕНТЪР НА ПАТРИОТИЧНИЯ ДУХ

ПЛЕВЕН – ДУХОВЕН ЦЕНТЪР НА ПАТРИОТИЧНИЯ ДУХ

Е-поща Печат PDF

• Седми фестивалът на патриотичната песен „Отечество“

В днешните трудни времена усмихнатите човешки лица са истинска рядкост.

Затова в един такъв ден - 3 юни т.г., с 30-градусови температури, изобилието от усмивки и хубаво настроение сториха от фестивала на патриотичната песен „Отечество“ в гр. Плевен радостен факт и повод за патриотичен оптимизъм.

Българският фолклор още веднъж демонстрира великата си неповторимост и звучност. А когато пък гласовете на нашите певци - мъже и жени, разказват за хайдушки подвизи и затрогваща сърцата обич, сърдечните вълнения и усмивките през сълзи стават част от атмосферата на майчица България, за която няма ерозия и забрава.

Фестивалът на патриотичната песен „Отечество“ за седми път събра - този път в летния театър на парк „Кайлъка“, - 6 хора, 17 индивидуални изпълнители, 33 вокални групи, 2 танцови колектива, акробати с ръководител змс Галя Паралийска, 3 детски състава. Участниците са от Плевен, Русе, Бургас, Черноморец, Созопол, Разград, Смолян... Фестивалът тази година бе посветен на падналите за свободата на България и Дойранската епопея.

Подобен формат позволи на фестивала да излезе от корубата си на регионален конкурс и да се превърне в национален празник на вокална България, която помни и знае своята история.

Не трябва да се забравя, че основният двигател на събитието всъщност бе енергичната и всеотдайна г-жа Евгения Иванова, председател на областното и общинско  ръководство на ПП “Нова Зора“ в Плевен, която откри фестивала.

Авторитетно жури от професионални специалисти и педагози с председател Елка Недялкова запозна участниците с регламента на фестивала.

Румен Воденичаров, зам.-председател на ПП “Нова Зора“, поздрави участниците, дошли от цялата страна. Румен Петков, председател на ПП АБВ, и общинският съветник от АБВ Цветан Антов, също поднесоха своите поздрави и пожелания за утвърждаването на фестивал „Отечество“ като вокално събитие на страната.

Иван Ненов, от сдружение “Ген. Владимир Вазов“, и Христина Комаревска, председател на сдружението на писателите в Плевен,  се присъединиха към поздравленията на политиците, пожелавайки успех на певческото събитие.

Фестивала уважиха и областният председател на БСП-Плевен Дияна Ботева, и председателят на общинската организация Свилен Атанасов, НФСБ, Сдружение на артилеристите и др.

Конкурсната програма започна с подгряващото участие на акробатичната група на з.м.с. Галя Паралийска, великолепните танцови изпълнения на детския фолклорен ансамбъл „Мизия“ при народно читалище “Съгласие“-Плевен, с ръководители Михаил и Биляна Деневи. Техните изпълнения предизвикаха истинска вълна от аплаузи на публиката.

Хвала на малките атлети и хороводци! И разбира се, на техните ръководители и хореографи! Съвсем заслужено бяха отличени със златни медали за високо професионално майсторство.

И подир изпълненията на децата започна  истинското сражение за лауреатските звания.

Запомнете имената на хоровите лауреати: смесен хор „Планински звуци“ към пенсионерски клуб „Мизия“ с ръководител Живка Петрова Плевен; македонски хор при НЧ „Парашкев Цветков“ с ръководител Йордан Лазаров; първо място бе присъдено на смесен хор „Панайот Пипков” при НЧ “Наука-1870“, гр.Ловеч; второ място – смесен хор при НЧ “Христо Ботев–1911“, с. Врабево, община Троян, с ръководител Милка Стратева; на трето място се класира хорът на учителките, гр. Плевен, при НЧ “Извор“, с ръководител Красимира Илиева Борисова.

След хоровите изпълнения дойде ред и на 33 вокални групи от цялата страна. ауреати сред тях станаха: група за патриотични морски песни „Катерник“, от град Созопол, с ръководител Наска Калата, и Клубът на инвалидите и пенсионерите и читалище „Пробуда-1990“, с ръководител Надка Томова.    Сред отличените вокални групи трябва да отбележим тази на НЧ “Огняна“, от с. Радомирци, Плевен, с ръководител Данка Атанасова - първо място. Второ място получи и НЧ “Развитие -1907“, ВГ “Крушовчанки“, с ръководител Надка Томова, второ място бе присъдено и на мъжка вокална група „Георги Измирлиев“, гр. Горна Оряховица, с ръководител Аспарух Костов.

Трябва да припомня, че този състав е събрал певческите таланти на десетина високо интелигентни певци, надхвърлили аматьорските прояви и гонещи вокален професионализъм.

Трето място бе присъдено на ВГ “Жалба по младост“, с. Подем, община Долна Митрополия, ръководена от Атанаска Пеловска.

Сега е моментът да представим и имената на участниците с най-запомнящи се индивидуални прояви: Бера Башова, от град Девин, Димчо Македонски, от гр. Плевен, и Лидия Кичанова, от гр. Черноморец, обл.Бургас, както и най малката участничка - Ванеса Габриел Димитрова, от Плевен - само на 4 години.

Специално място заслужиха с талантливите си участници детските колективи.

Първото място бе присъдено на вокална група „Ботевци пеят“, при НУ „Христо Ботев”.

Малките таланти, водени от директора на училището Цветелин Горанов, и художествения ръководител Венера Василева, спечелиха овациите на публиката и на останалите участници.

Второ място зае класирана ВГ „Славейче“, с. Юпер от Лудогорието, с ръководител Виолета Иванова.

Детският смесен хор от с. Ново село, Русенско, зае престижното трето място, художественият ръководител е Силвия Стойчева.

В този низ от достойни изпълнители не ми се иска да пропусна наградата на в. “Нова Зора“, която бе връчена на ВГ „Пей сърце“ от Ботевград, с ръководител Богдана Георгиева, и на ПП “Нова Зора“, която получи индивидуалната изпълнителка от гр. Плевен Диана Миленкова.

СОСРЗ отличиха с 10 грамоти вокални групи и индивидуални изпълнители.

И сред феерията от прекрасни певчески изпълнения на фестивала публиката получи истински артистичен приз – изпълненията на фолклорния ансамбъл „Шопско настроение”, Плевен, на хореографа и танцов педагог Пламен Иванов.

Мисля, че никого няма да изненадам с убеждението си, че такива ритмични фойеверки публиката приема с възторг и бисови аплодисменти.

След награждаването на отличените вокалисти, хорови и индивидуални изпълнители и закриването на фестивала от неуморимата Евгения Иванова, има необходимост да се кажат и няколко думи за хората, дошли да поплуват във вълнуващото море от българска фолклорна – автентична и авторска музика.

Че има необходимост от повече срещи с автентичното изпълнителско изкуство, две мнения няма. Но отново опираме до един елемент, задължителен за българската природа на фолклора - неприкритото достолепие на българското слово, легнало в основата на непреходното песенно изкуство. Живо, разбуждащо сърца и умове, и трайно водещо към нашата майчица България.

България над всичко! – ми се ще да извикам до хората с широко отворени очи.

С такава музика и изпълнители патриотичната природа на българина става по-силна и жива.

 

Васил МИЛЕВ

председател на творческо обединение “Зора” при сдружение “Евразия” - Плевен

 


 

Уважаеми граждани на гр. Плевен, уважаеми участници в 7-мия фестивал на патриотичната песен „Отечество“, вчера (2 юни - бел. ред.) хиляди наши сънародници отдадоха почит на падналите в борбите за свобода и национално обединение. Днешният фестивал е посветен и на една знаменателна годишнина. Отбелязваме 100-годишнината от края на Дойранската епопея през Първата световна война, от героичните сражения на 9-а Плевенска пехотна дивиция, които представляват върха на 6-годишните войни за национално обединение и на величието на българския воин. Дойранската епопея десетилетия наред несправедливо беше премълчавана и недооценявана като пример за военно изкуство. 100 години след тези епични сражения ние можем отново с гордост да кажем на младите българи: в началото на 20 век българската армия е била страшна сила. Българските воини са победени, без да бъдат бити. А това, което извършват 4 плевенски полка през 1917 и 1918 г. на Дойранската отбранителна позиция, надхвърля всякакво въображение. За две години безплодни атаки съюзниците дават 24 000 жертви... та това е почти целият личен състав на днешната Българска армия.

Командващият 9-а Плевенска дивизия ген. Владимир Вазов, под чието ръководство и с чиито фортификационни стратегии и решения е построена непристъпната Дойранска позиция, пише след войната: „Това не бяха наемници, сенегалци и араби, а чистокръвни англичани от Лондон, Бирмингам и Кембридж“. Девизът на ген. Вл. Вазов е бил: „Да се лее обилно пот (преди боя), за да се икономисва кръвта (в боя)!“ Нашите врагове на бойното поле оценяват по достойнство военното изкуство на българските генерали и храбростта на българските войници.

През 1936 г., в Лондон, на срещата на ветераните от кръвопролитната война, лорд Милн, командващ атаките при Дойран, и ген. Хамилтън, командващ силите на съюзниците в операцията Галиполи, свеждат знамената в чест на „победителя при Дойран“. „В мое лице англичаните отдадоха заслужена почит към 9-а Плевенска пехотна дивизия“ - казва ген. Владимир Вазов.

Плевенчани не трябва никога да забравят подвига на своите съграждани и съселяни. Те са длъжни да предават своето преклонение на младите и по този начин да възпитават родолюбци, готови за решителни битки в името на Майка България. Воините от 9-а Плевенска пехотна дивизия са се сражавали под снарядите и куршумите на тези, които преди това, на Берлинския конгрес от 1878 г., разкъсаха младата българска държава. Днес битката за България предстои на един друг фронт, от двете му страни са застанали съмнителни влъхви, някакви нови „добротворци“, които повтарят до втръсване своите неолиберални мантри, струпали планина от проблеми и откровени лъжи върху изстрадалия от несвършващия т. нар. преход българин. Този път е небъден, не води заникъде, и не е за добро. Да не го забравяме и сега.

А днешният фестивал, седми поред, говори за вече утвърдена традиция и може да се каже, че продължава добрата традиция, положена и от други фестивали на патриотичната песен като „Родолюбие“ в Панагюрище и „Сребърни чучулиги“ в Пловдив... Ето защо ние, от “Нова Зора“, правим дълбок поклон пред вашето усилие и всеотдайност да съхранявате и развивате българската национална идентичност с песните, хората и традициите, които пресъздавате с толкова желание и творческо вдъхновение. Всъщност, вашата кауза, без дори да подозирате, е същата, която задържа някога българския войник в окопите на позицията при Дойран... А вашите песни и танци не ще позволят пътеката на Ботев да обрасне с бурени. И докато по тази пътека минават младите българи, България ще пребъде, България няма да изчезне.

Пожелавам на всички  участници успех не само от мое име, но и от името на председателя на партия “Нова Зора” Минчо Минчев и от цялото ръководство. Желая успех на Фестивала на патриотичната песен в тази поредна, макар и малка битка за България и българщината!

 

Румен ВОДЕНИЧАРОВ,

зам.-председател на партия “Нова Зора”